Telefonul Cetățeanului din Craiova a fost o mișcare foarte bună din partea autorităților locale. Orice cetățean al orașului poate suna să sesizeze problemele cu care se confruntă și care, desigur, își pot găsi rezolvarea. Însă, ce faci atunci când Telefonul Cetățeanului preia sesizarea, dar aceasta se rezolvă la Sfântu’ Așteaptă? Primăria spune că o sesizare care nu presupune o situație complexă se rezolvă în aproximativ două zile, însă realitatea este cu totul alta.
15 mai, prima dată când am apelat Telefonul Cetățeanului. O sesizarea banală, care aș fi crezut că se rezolvă, cu indulgență, în maximum o săptămână. Era vorba despre un bec de pe stâlpul stradal care s-a ars, iar o zonă destul de mare din strada Păuniței a rămas în beznă. Am sunat la Telefonul Cetățeanului, la două zile după ce am observat problema. Doamna care a răspuns la telefon mi-a cerut adresa, a notat numele și și-a luat „la revedere”. Toată conversația a durat mai puțin de un minut. Problemă rezolvată, mi-am spus…. . Însă, după ceva timp aveam să îmi dau seama, încă o dată, că practica ne omoară.
De la două zile…..la o lună
Cum ar fi fost ca problema să fie rezolvată în termeni rezonabili? Ar fi fost ideal, însă pentru schimbarea unui simplu bec a fost nevoie de o lună. Astfel, după apelul la Telefonul Cetățeanului inițiat pe 15 mai, becul a fost schimbat abia pe 14 iunie.
Am fost curioși să aflăm despre modul în care funcționează acest serviciu pus la dispoziția craiovenilor de către autoritățile locale. Am întrebat primăria în cât timp se soluționează o sesizare. Răspunsul ne-a uimit, fiindcă timpul de soluționare menționat de primărie nu are nici cea mai mică legătură cu ceea ce s-a întâmplat în realitate. „Zilnic, sesizările înregistrate la „Telefonul cetățeanului” se repartizează, conform competențelor instituționale, compartimentelor funcționale pentru verificare și soluționare. Termenul de rezolvare este de 2 zile lucrătoare pentru sesizările uzuale, de complexitate redusă. Pentru cele de complexitate ridicată, ce implică acțiuni de documentare amănunțită sau ce necesită demararea de achiziții/investiții publice, termenul se stabilește în funcție de procedurile ce trebuie urmate. Statusul sesizărilor este monitorizat de personal din cadrul Direcției Relații Publice și Management Documente și de către conducerea instituției”, au precizat reprezentanții primăriei.
Cât de solicitat este telefonul cetățeanului?
Am mai întrebat primăria câte apeluri au fost primite la Telefonul Cetățeanului anul trecut și în cursul acestui an. Chiar dacă am asistat la schimbarea unui bec după o lună de la apel, primăria susține cu nonșalanță faptul că majoritatea solicitărilor primite au fost rezolvate în termenul „procedural stabilit”.
„În medie la „Telefonul Cetățeanului 0251.984″, se primesc, într-o zi, 60 de apeluri, cu tematica variată. În cursul anului 2022, au fost înregistrare 6.087 sesizări, iar în anul 2023, până în prezent, 2.853 sesizări. S-a dat curs tuturor sesizărilor înregistrate, majoritatea dintre acestea găsindu-și rezolvare în termenul procedural stabilit. Au fost de asemenea, sesizări complexe, ce îmbracă forma unor solicitări de lucrări de complexitate ridicată, pentru care au fost stabilie termene ulterioare, corelate cu programul de investiții al municipiului”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Craiova.
Numai că la un calcul simplu, dacă împărțim numărul sesizărilor de anul trecut, respectiv 6.087, la numărul de zile calendaristice, vedem că, de fapt, numărul mediu zilnic al apelurilor nu depășește 17, luând în calcul toate zilele anului.
Autoritățile par, totuși, că nu reușesc să facă față cu rapiditate solicitărilor cetățenilor. Degeaba pui la dispoziția cetățenilor un număr de telefon la care să sesizeze anumite probleme din oraș, dacă înlocuirea unui bec a avut loc la o lună distanță. Ce așteptări poate avea un cetățean referitor la sesizarea unor probleme mai serioase?
Întrebarea este, desigur, retorică, fiindcă după o sesizare banală a cărei soluționare a durat atât de mult, e greu să mai crezi că altele mai complexe vor fi rezolvate cu mai mare rapiditate.
Citește și: Dolj: Un pod a fost măturat de ape