17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProprietarii au modificat reţeaua de gaze din bloc, dar au uitat de proiect

Proprietarii au modificat reţeaua de gaze din bloc, dar au uitat de proiect

Locatarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Valea Roşie se joacă la propriu cu focul. Aceştia au modificat coloana comună de gaze, făcând schimbări în propriile apartamente. Proprietarii au modificat traseul coloanelor şi-au mutat bucătăriile în balcoane, dar au uitat să facă proiect. Adică, ei nu s-au debranşat de la conducta de gaze comună şi de pe contorul de gaze al asociaţiei de proprietari, pur şi simplu au modificat traseul conductelor de la gaze prin apartament. La baza acestor modificări nu a stat nici un proiect tehnic. De aici a început scandalul în bloc şi discuţiile între vecini.

Bloc a, scara 3


Modificările făcute la conductele de gaze în apartamentele din blocul a, scara 3 din cartierul Valea Roşie sunt o bombă cu ceas, cel puţin aşa le cataloghează unii dintre locatari. „Acuzatorii” sunt proprietarii care nu au intervenit cu modificări în reţeaua de gaze a blocului.


„O parte a locatarilor au modificat coloana de gaze. Au mutat bucătăria în balcon, în alte camere, dar nu au făcut nici un proiect. Aceste modificări le-au făcut direct din coloana comună. Eu nu am făcut o astfel de modificare. Ne-am trezit ulterior că nu există proiect pentru coloana de gaze. Atunci preşedintele ce a făcut? Ne-a oprit nouă bani, 50 de lei, ca să facă proiect pentru gaze. Asociaţia nu a depus nicio diligenţă, să vadă dacă există un proiect de la construcţia blocului. Eu am mers la primărie prin 2017 şi li s-a impus de le Serviciul Coordonare să ne dea banii înapoi. Între timp au venit cei de la Distrigaz şi au oprit gazele pentru că nu aveau proiect, verificări, revizii
Acum cei care au făcut modificări, vreo şapte proprietari, s-au apucat să facă proiectul pentru coloana comună. Noi cei care nu am făcut modificări nu putem beneficia de acest proiect şi nici măcar asociaţia de proprietari”, spune un proprietar din blocul a, scara 3, Valea Roşie.

Proprietar din blocul a, scara 3

Proprietarii au pus mâna pe proiectul tehnic

Proprietarii spun că ani buni au stat cu aceste modificări în bloc, fără detectoare de gaze, fără proiect şi fără revizii. Abia după ce s-au făcut adrese la ANRE şi tot blocul a rămast aproape trei săptămâni fără gaze lucrurile au început să se mişte. Prima revizie de după modificarea reţelei de gaze a fost făcută în iarna trecută.

Adresă de la primărie


„S-au făcut modificări la reţeaua de gaze, ulterior s-a făcut şi proiect. Au apărut discuţii între proprietari pentru că blocul nu avea proiect pentru reţeaua de gaze. S-a făcut o şedinţă pe scară şi cei care au făcut modificări au plătit proiectul, vreo 300 de lei. Prin asociaţie nu s-a făcut nimic. Noi nu avem acces la acest proiect pentru că locatarii care au făcut proiectul tehnic nu ni l-au dat. Îl are firma care a făcut proiectul şi care face verificarea. Nici celelalte scări nu au proiect şi nici verificări pentru că nu îşi pun detectoare de gaze. Nimeni nu vrea să pună detector. În acest bloc au pus pentru că li s-a sistat furnizarea gazului. Într-adevăr, noi le-am oprit iniţial 50 de lei ca să facem acel proiect. Locatarii nu au fost de acord, prin urmare am folosit aceste sume pentru verificările efectuate în iarnă, a explicat administratorul asociaţiei de proprietari 8 Valea Roşie.

Reguli

Modificarea instalaţiilor de gaze şi execuţia lor se face doar de firme autorizate ANRE. Verificarea instalaţiei de gaze se face periodic la maxim 2 ani. Revizia instalaţiei de gaze se face la cerere, sau periodic la maxim 10 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS