19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIridex, s-a umplut containerul! Când ridici gunoiul?

Iridex, s-a umplut containerul! Când ridici gunoiul?

Unii dintre craioveni se plâng că noile platforme de gunoi, cu containere îngropate sunt un adevărat dezastru. Nici nu au fost bine deschise că unele dintre acestea sunt pline de gunoi.

Cetăţenii se plâng că noile containere se umplu repede, iar operatorul de salubritate nu le goleşte în timp util. Din această cauză containerele sunt înconjurate de pungi cu gunoi menajer şi alte mizerii. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu containerele destinate deşeurilor reciclabile. Unele dintre ele arată dizgraţios, iar craiovenii şi-au arătat nemulţumirea postând imagini şi filmuleţe pe reţelele de socializare. În acest fel, ei au înţeles să-şi exprime mâhnirea faţă de modalitatea de lucru a operatorului de salubritate, SC Group Iridex Salubrizare SRL. De cealaltă parte, operatorul de salubritate spune că vinovaţi de această stare de fapt sunt însuşi craiovenii. Aceştia aruncă gunoiul pe lângă containerele îngropate şi nu în interiorul lor aşa cum aeste normal.

Platformă de gunoi/sursa foto:Facebook
Platformă de gunoi/sursa foto:Facebook

Cine-i vinovat?

Este cunoscut faptul că de peste o lună de zile în Craiova colectarea deşeurilor menajere se face la platformele cu containere îngropate. Aşa cum era de aşteptat, la scurt timp au apărut şi primele sincope. În primul rând, unele dintre aceste platforme sunt pline cu gunoi. Craiovenii spun că operatorul nu goleşte în timp util tomberoanele. Acestea sunt adeseori pline ochi din care cauză locuitorii urbei aruncă resturile menajere direct pe jos. de cealaltă parte, operatorul acuză populaţia, dar şi operatorii economici că nu folosesc corect aceste containere. În sensul că nu aruncă deşeurile în interiorul containerelor, le aruncă de la distanţă pe platformele betonate.

Containere pline până la refuz

O astfel de situaţie a fost semnalată de un craiovean, la o platformă de gunoi de pe strada Nicolae Iorga, cartier Rovine.

„Este o mare bătaie de joc vis-a-vis de cetăţean. Aşa arată platformele după ce s-au cheltuit o mulţime de bani pe modernizări, chiar dublu, întrucât s-au cumparat şi pubele de suprafaţă şi s-au executat şi platforme cu containere îngropate. Iată ce se întâmplă în zona Nicolae Iorga şi zonele învecinate”, spune craioveanul şi drept dovadă a postat pe un grup de socializare o fotografie cu o platformă de gunoi.

Se vede clar, platforma este plină ochi cu deşeuri. Containerul destinat deşeurilor menajere, dar şi cele destinate deşeurilor reciclabile sunt înconjurate de gunoi. Plastice, hârtii, cartoane şi pungi cu gunoi menajer se revarsă până în afara platformei. Prin fanta containerelor destinate deşeurilor reciclabile se văd gunoaiele înghesuite până la refuz.

Platformă de gunoi/sursa foto:Facebook

Este o mare bătaie de joc, spun craiovenii

O altă postare, tot pe reţelele de socializare arată starea unei alte platforme de gunoi. De data aceasta este vorba de o platformă de gunoi menajer din Piaţa Gării. Aici pungile cu gunoi menajer sunt aşezate lângă containere. Craioveanul care a făcut posta spune: „Este o mare bătaie de joc. Containerul chiar era plin și se apăsa degeaba pe pedală”, spune craioveanul.
O altă postare, arată acelaşi lucru o platformă plină cu deşeuri şi containere burduşite cu resturi reciclabile. ” Iridex nu a mai golit tomberoanele de joi ( de 3 zile), la această locație. Așa arătau duminică, înainte să le golească”, spune persoana care face postarea pe un grup de Facebook.

Spuma acestor postări este un filmuleţhttps://www.facebook.com/iulian.popescu.7/videos/1335724127004582/?idorvanity=717180075513411– în care se vede cum angajatul de la Iridex „se omoară” ca să manipuleze un container îngropat. Nu se ştie dacă angajatul operatorului încearcă să-l mişte din loc ca să-l golească sau l-a golit deja şi vrea să-l fixeze la loc. Acesta însă se înveşunează să nu se mişte din loc. Culmea, lângă container zac zeci de pungi cu gunoi menajer. Cauza acestor deşeuri aruncate la voie întâmplării se datorează faptului că, într-adevăr containerele se umplu mai repede decât şi-a calculat Iridexul şi în această situaţie, craiovenii aruncă gunoiul pe jos. O altă cauză, ţine de bunul simţ al cetăţeanului care este învăţat să arunce gunoiul de la câţiva metri distanţă de platfoma de gunoi fără să meargă să acceseze pedala care deschide trapa şi să arunce gunoiul în interior. Alţi craioveni nici nu se mai obosesc să colecteze selectiv şi aruncă resturile de-a valma, la primul container care îi iese în cale. Nici aşezarea platformelor nu este una fericită. Sunt cazuri când platformele de gunoi sunt fixate la câteva sute de metri distanţă de blocurile de locuinţe.

Iridexul arată cu degetul spre craioveni

Reprezentanţii Iridexului îi trag de urechi tot pe cetăţeni. Din cauza lor, gunoiul zace în preajma containerelor şi nu acolo unde îi este locul, în interiorul acestora. Despre faptul că ridică sau nu la timp deşeurile, aceştia nu scot o vorbă. Operatorul nu ia în calcul nici modalitatea de-a schimba, măcar în anumite zone ale oraşului, periodicitatea cu care ar trebui să golească containerele.


„În acest caz, deșeurile au fost aruncate de cetățeni lângă containere și nu în ele. Cu această ocazie, facem încă un apel la populație să folosească containerele pe care le au în apropierea blocului în care locuiesc, să nu mai arunce deșeurile pe lângă ele. Containerele îngropate se folosesc foarte simplu, este nevoie doar să fie apăsată pedala din dreapta jos. Iridex Group Salubrizare împreună cu ADI ECODOLJ derulează în această perioadă o campanie de informare a cetățenilor chiar la platforme, iar la intrarea în blocuri sunt puse afișe. Mai mult, echipele merg în teren, stau la platforme și le explică cetățenilor cum să colecteze separat. Sunt și platforme care au în zonă agenții economici care nu își respectă contractele de salubrizare și care aleg să arunce deșeurile lângă platforme, de cele mai multe ori în grabă, pentru a nu fi prinși”, spune purtătorul de cuvânt al Sc Iridex, Ana Maria Predilă.


Referitor la colectare, aceasta a mai spus că: „Luni, miercuri, sâmbătă se ridică hârtia și cartonul.
Marti, joi, duminică se ridică plasticul și metalul, vineri sticlă. Deșeurile reziduale se ridică zilnic.
Este foarte important ca oamenii să nu mai parcheze în fața platformelor, pentru ca blochează accesul mașinii pentru colectare”

La acest moment se dau în folosinţă platformele din cartierul 1 Mai. S-au deschis în Craiovița Nou, Brazda lui Novac, Rovine, Lăpuș, Centru..

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS