11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLia Olguţa Vasilescu, îndurerată din cauza gropilor de pe străzile oraşului

Lia Olguţa Vasilescu, îndurerată din cauza gropilor de pe străzile oraşului

Problema străzilor din Craiova, sparte pentru proiectele de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare a fost subiect de discuţie, ieri în şedinţa Consiliului Local. Unii dintre consilierii locali i-au spus primarului că cetăţenii se plâng de starea deplorabilă a unor artere de circulaţie din oraş. Lia Olguţa Vasilescu le-a spus, la rândul ei, că o doare şi îi pare rău de disconfortul adus craiovenilor de firmele care lucrează la modernizarea reţelei de apă şi canal.

Lia Olguţa Vasilescu: „Nu pot să facă asfaltări pentru că nu-i terenul meu”

Strada Plaiul Vulcăneşti, plină de apă şi noroi după ploaie
Strada Plaiul Vulcăneşti, plină de apă şi noroi după ploaie

Unii dintre consilierii locali au ridicat problema străzilor Plaiul Vulcăneşti, Drumul Apelor, Poporului, Aviaţiei, Dimitrie Bolintineanu şi altele, indiferent că sunt la periferia sau în centrul oraşului. Toate au fost sparte ca urmare a introducerii sau modernizării reţelelor de apă şi canal.

„În Plaiul Vulcăneşti s-au făcut lucrări de canalizare. Cetăţenii se plâng că aceasta este nefuncţională. Oamenii s-au ales cu străzile pline de noroi când plouă şi pline de praf când vremea este uscată. Oamenii nu ştiu cine a efectuat lucrarea, când se finalizează şi mai ales cât durează până când drumurile vor fi practicabile”, a spus Marinel Florescu, consilier local PNL.


Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a venit cu lămuriri şi a spus răspicat că nu poate aduce asfaltul pe strada respectivă pentru că nu aparţine UAT Craiova. Pentru această stradă, dar şi altele din zona respectivă, lupta se duce în instanţă. Situaţia juridică a acestor străzi şi cui aparţine ele, Craiovei sau comunei Cârcea, o va lămuri justiţia.

„Strada Plaiul Vulcăneşti nu poate să beneficieze de nici un fel de investiţie de la Primăria Craiova pentru că suntem în litigiu cu Cârcea. În prima instanţă am câştigat, dar primăria Cârcea a făcut apel. Străzi precum Plaiul Vulcăneşti, Drumul Apelor, strada Aviaţiei vor fi delimitate clar de instanţă că aparţin de Craiova sau nu. Noi nu putem face investiţii acolo. Dacă vă uitaţi CAO are mai multe contracte în derulare. Undele sunt pe Craiova, altele sunt pe judeţul Dolj, pe anumite comune. Constructorii care lucrează în Plaiul Vulcăneşti, în Drumul Apelor sunt cei care lucrează pentru Cârcea şi Malu Mare. Tot aud discuţii, de ce nu face primăria acolo asfaltări? Nu pot să fac asfaltări pentru că nu-i terenul meu”, a venit explicaţia primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Strada Poporului, praf şi pulbere

Strada Poporului
Strada Poporului

În Craiova, străzi sparte, pline de gropi în care craiovenii îşi rup maşinile nu se găsesc doar la periferia oraşului. Un alt consilier local a dat exemplu o stradă aflată foarte aproape de zona centrală a oraşului, strada Poporului. În fapt, strada se găseşte în imediata vecinătate a Grădinii Botanice. La acest moment este plină de gropi, nămol, praf şi şanţuri. Fie că eşti cu maşina sau pe jos, ar fi indicat să ocoleşti această stradă o bună perioadă de timp.


„Locuitorii de pe strada Poporului se plâng că de un an de zile trăiesc un calvar. Ieri o doamnă a rămas blocată în gropile de pe această stradă. Femeia şi-a stricat maşina. O altă problemă, strada Dimitrie Bolintineanu. Din anul 2017 am depus vreo cinci solicitări din partea localnicilor, dar nu s-a făcut nimic cu carosabilul, cu trotuarele. Strada arată ca din Evul Mediu”, a spus Adriana Ungureanu, consilier PNL.

Vasilescu: „Mă doare ca şi cum aş sta pe strada respectivă”

Drumul Apelor
Drumul Apelor

Primarul Craiovei a ţinut să precizeze că este solidară cu craiovenii care locuiesc pe astfel de străzile. Mai mult a lăsat să se înţeleagă că împărtăşeşte aceeaşi suferinţă ca şi ei. Vina aparţine, însă, firmelor care prestează lucrările de canalizare.


„Strada Poporului este la acest moment predată constructorului. Sunt foarte multe străzi pe care avem aceleaşi probleme. Luăm legătura cu constructorul, cu cei de la CAO ca să vedem când se va termina această nebunie din oraş. Sunt firme care se mişcă foarte bine şi cărora nu avem ce să le reproşăm, dar şi firme care se mişcă foarte prost şi încercăm rezilierea contractului. Trebuie să respectăm etapele legale, adică sunt în perioada de derulare a contractului, nu avem ce să le face. Atunci nu avem decât să aşteptăm. Ne pare rău de disconfortul cetăţenilor. Mă doare ca şi cum aş sta pe strada respectivă. Îi înţeleg foarte bine, trec foarte des în zonele acestea. Din păcate, însă, legal atât putem să facem. Aşteptăm să iasă de acolo CAO. Imediat cum iese Compania, intră asfaltarea. Aşa s-a întâmplat peste tot unde am avut utilităţile deja finalizate. Unii intră pe reparaţii, alţii pe investiţii.
Strada Dimitrie Bolintineanu este pe programul Saligny. Până când Guvernul nu semnează cu primăria contractul de finanţare, nu se avansează. S-au semnat mai multe contracte până acum pentru modernizarea străzilor prin acest program. Aşteptăm să se finalizeze şi procedura de achiziţie pe acordul cadru pe investiţii străzi care trebuie să se termine în două săptămâni. Anul acesta va începe masiv partea de investiţii, nu numai de reparaţii de drumuri. Banii sunt prinşi în buget, ceea ce ne încetineşte sunt procedurile legale”, a explicat primarul Craiovei.


Într-adevăr, în ultima perioadă din cauza lucrărilor de introducere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, Craiova devine campioană la gropi şi şanţuri în asfalt.

CITEȘTE ȘI: Obstacolele Olguţei Vasilescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS