9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPână să se obișnuiască cu noul mod de colectare, craiovenii mai aruncă gunoiul și pe jos

Până să se obișnuiască cu noul mod de colectare, craiovenii mai aruncă gunoiul și pe jos

Unii craioveni se deprind cu greu să folosească containerele îngropate. Acestea au devenit funcționale în majoritatea cartierelor orașului de la începutul acestei luni, dar locuitorii urbei tot mai aruncă gunoiul pe jos.

Pentru debarasarea gunoiului, cetățenii trebuie să depună un minim efort: să acționeze pedala containerului, să aștepte să se deschidă trapa și apoi să arunce gunoiul acolo unde îi este locul. Operatorul de salubritate chiar a încercat să ofere un instructaj cetățenilor.

“Îi rugăm pe craioveni sa folosească containerele îngropate. Pe fiecare containere scrie ce tip de deșeuri trebuie aruncate. De asemenea, la intrarea în blocuri au fost puse afișe în care este explicat cum trebuie să colecteze separat folosind infrastructura pe care o au la dispoziție, în funcție de zona în care locuiesc”, spune purtătorul de cuvânt al SC Iridex, Ana Maria Predilă.

Instrucțiunile se pare că nu au prins atât de bine, din care cauză craiovenii aruncă gunoiul lângă tomberoanele îngropate. Mărturie stau imaginile care circulă pe rețelele de socializare. Ele au fost făcute publice și încadrate la categoria “așa nu”.

Din păcate, mulți craioveni abandonează diferite tipuri de deșeuri lângă platformele de colectare cu containere îngropate din zonele de blocuri. Același lucru se întâmplă și în vecinătatea containerelor supraterane destinate colectării selective. Unii dintre locuitorii ubei aruncă deșeurile reciclabile jos lângă tomberoanele cu destinație specială.În ambele cazuri, saci cu gunoaie zac depozitați lângă containerele îngropate sau lângă containerele unde se golesc deșeuri pe diverse categorii – plastic, metal, sticlă.

Orice învăț are și dezvăț

Din nepăsare sau comoditate, unii oameni aruncă gunoiul menajer pe jos, în loc să folosească locurile special amenajate. În acest caz, cântărește greu și vechea obișnuință, când mulți dintre craioveni aruncau pungile cu gunoi menajer la întâmplare, lângă containerele de la platforma de gunoi. Nu mai vorbim de faptul că nici la acest moment, unii dintre locuitorii urbei nu colectează selectiv, punând de-a valma deșeurile. În ciuda faptului că s-au mai pus ici-colo camere de supraveghere la platformele de gunoi,fenomenul continuă.
Mizeria din zona coșurilor de gunoi și a containerelor îngropate strică imaginea orașului. Ar fi recomandat ca polițiștii locali să intensificae acțiunile de verificare în zonele în care locuitorii nu păstrează curățenia. Mai mult, ADI ECODOLJ, asociația al cărui rol este de a organiza activitatea serviciului de salubrizare, gestionarea activităților serviciului de salubrizare și monitorizarea serviciului de salubirzare, trebuie să trimită mai des în teren personalul de la Corp control.

Iridex, muncă suplimentară

Operatorul de salubritate, Iridex Group Salubrizare spune că în această perioadă trimite la platformele de gunoi două mșini. Una golește containerele îngropate, alta ridică deșeurile aruncate de-a valma la platforma de gunoi.a

„În aceasta perioadă de mobilizare și tranziție la noul sistem de colectare avem o mașină de intervenție care ridica gunoiul suplimentar de la platformele, astfel încât să fie curat. Sperăm ca într-o perioadă de doua luni oamenii să se obișnuiască cu noul mod de colectare și să fie cât mai puține deșeuri aruncate pe lângă containere.”, a spus purtătorul de cuvânt al Iridex Group Salubrizare.

Containerele se deschid pe rând în fiecare cartier al orașului

La această dată, în Craiova au fost deschise toate containerele îngropate din cartierul Craiovița Nouă. De săptămâna trecută echipele mixte (Iridex Group Salubrizare, ADI ECODOLJ, Primaria Craiova) au început deschiderea containerelor îngropate în zona George Enescu- Bulevardul Titulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS