21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a răzgândit Primăria Craiova. Dă transport gratuit pensionarilor!

S-a răzgândit Primăria Craiova. Dă transport gratuit pensionarilor!

După ce a dat cu bâta în balta electoratului senectut şi i-a lăsat fără transport public gratuit, Primăria Craiova întoarce foaia şi încearcă să dreagă busuiocul.

Astfel, toţi pensionarii de peste 70 de ani se vor putea plimba gratis cu tramvaiele şi autobuzele RAT. Dar cu anumite excepţii. Gratuitatea nu se aplică de luni până vineri, între orele 8 -10 şi 16-17. Practic, este vorba despre orele de vârf.

PSD-ul penelizat şi PNL-ul pesedizat

A fost mare scandal în şedintele de consiliu din ultimul timp pe tema gratuităţilor la transport acordate pensionarilor din Craiova. Ba chiar am asistat la anomalii doctrinare de parcă s-ar fi inversat polii politici. PSD, partid social, nu dorea să acorde gratuităţi tuturor. Chit că-şi trăgea un glonţ în picior antagonizându-şi propriul electorat.

Opoziţia, formată din PNL şi USR, partide de dreapta, ţinea morţiş la avantajele pensionarilor, deşi nu este predispusă la pomeni electorale, fie ele şi ambalate sub forma facilităţilor mărunte. Practic, PSD împrumuta valenţe liberale, iar liberalii deveneau partid social.

Primăria Craiova şi scurta viaţă a unei dorinţe

Şi a rămas ca PSD, aşa cum se întâmpla mereu în Consiliul Local. Aşa a apărut HCL 115 din luna martie 2023 cu aplicabilitate din luna aprilie. Aceasta elimina vârsta pensionarilor din criteriile pe baza cărora se acorda gratuitate la transportul public de călători prin RAT Craiova. Ceea ce conta era doar cuantumul pensiei, adică să fie sub 1750 de lei pe lună. Iată cum este textul hotărârii:

  • – pensionarii cu domiciliul în municipiul Craiova care au un venit net din pensie de până la 1750 de lei/lună beneficiază de gratuitate la abonamentul pentru transportul în comun asigurat de RAT SRL Craiova.
  • – pensionarii cu domiciliul în municipiul Craiova şi care au un venit net din pensie de peste 1750 de lei/lună beneficiază de reducerea cu 50% a preţului abonamentului pentru transportul în comun asigurat prin RAT SRL Craiova.

Gratuitate pentru pensionari, dar nu la ore de vârf

Nici nu a trecut o lună de la aplicarea hotărârii că valul de indignare din partea pensionarilor a determinat primăria să o întoarcă olteneşte. În plus, opoziţia, oricât de mică ar fi ea la Craiova, se cocoţase pe valul de nemulţumire şi risca să-i şterpelească actualului primar, Olguţa Vasilescu, câteva procente.

De aceea, în şedinţa de consiliu de astăzi, primăria a introdus, peste ordinea de zi, un proiect care să-i mulţumească pe toţi pensionarii.

Aşa se face că de transport gratuit vor beneficia şi pensionarii peste 70 de ani indiferent de cuantumul pensiei, nu numai cei care au pensie lunară sub 1750 de lei. Şi, totuşi, ca să nu aglomereze şi mai mult autobuzele şi tramvaiele la orele de vârf, pensionarii care beneficiază de gratuitate nu îşi vor putea folosi abonamentul de luni până vineri în intervalul orar 8-10 şi 16-17.

Ce a propus Primăria Craiova, vot de formalitate

Iată cum arată modificările propuse de primărie care vor fi votate cu 103% de Consiliul Local:

Art.1. Se aprobă modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.115/2023, după cum urmează:
a) Art.1. alin.(1) lit.a se modifică şi va avea următorul conţinut:
“a) gratuitate la abonamentul pentru transportul în comun asigurat de R.A.T SRL Craiova, pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Craiova, care au un venit net din pensie de până la 1.750 lei/lună, precum și pentru pensionarii care au vârsta de peste 70 de ani, indiferent de cuantumul pensiei”;

b) la Art.2. se introduce un nou alineat, alin.(2) care va avea următorul conţinut:
“(2) Facilitățile prevăzute la Art.1 alin.(1) lit.a nu se aplică de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-10.00 și 16.00-17.00”
Art.2. Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 01.05.2023

Doamna primar, e groasă rău!

Ca să nu pară că repară o greşeală şi că i-a supărat pe pensionari, primăria spune că aşa i-a sugerat RAT Craiova. „Prin adresa nr. 6619/2023, înregistrată la Primăria Municipiului Craiova cu nr.141736/2023, R.A.T. SRL Craiova se comunică faptul că, din evidenţele societăţii un număr mare de pensionari cu vârsta de peste 70 de ani și domiciliul în municipiul Craiova, care au beneficiat de gratuitate pe mijloacele de transport în comun, începând cu data de 01 aprilie 2023 nu se mai încadrează în condiţiile impuse de H.C.L nr.115/15.03.2023 în comun, începând cu data de 01 aprilie 2023 nu se mai încadrează în condiţiile impuse de H.C.L nr.115/15.03.2023“.

Profund impersonal.

De fapt, în informarea trimisă de RAT, societatea spune verde-n faţă primăriei că situaţia e groasă. Şi că s-a supărat electoratul. „Urmare a punerii în aplicare a acestei hotărâri(115 – n.r.), un număr semnificativ de pensionari ne-au semnalat nemulţumirea faţă de decizia de anulare a facilităţilor existente“.

La final, o întrebare: ce va păţi pensionarul prins în autobuz sau tramvai, de exemplu, la orele 08.01, 9.59 sau 16.59?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS