14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrăpungerea Traian Lalescu- bdul Calea Bucureşti a ajuns la faza exproprierilor

Străpungerea Traian Lalescu- bdul Calea Bucureşti a ajuns la faza exproprierilor


Primăria Craiova face încă un pas pentru realizarea străpungerii rutiere Traian Lalescu – Bulevardul Calea Bucureşti. Începe exproprierile pentru realizarea străpungerii.

Traseul „străpungerii” se află în intravilanul Municipiului Craiova. Acesta este situat în mare parte pe domeniul public al Craiovei și parțial, traversează câteva proprietăți private. Aceste proprietăţi sunt trei la număr, două aparţin unor societăţi, cea de-a treia este deţinută de o persoană fizică. În fapt, aceasta din urmă deţine şi cea mai mare suprafaţă de teren care urmează să fie expropiată pentru realizarea arterei de circulaţie, respectiv, de 1.412,79mp. În total suprafaţa de teren care urmează să fie expropriată este de 2.390,08 mp. Următorul pas va fi evaluarea acestor proprietăţi care au fost deja identificate. Ulterior, primăria va livra, în termen de 90 de zile de la data adoptării hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii, sumele individuale aferente despăgubirilor.


„Sumele individuale aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local, se vor stabili în baza unui raport de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. Termenul în care despăgubirea estimată se virează într-un cont deschis pe numele expropriatorului, este de 90 de zile de la data adoptării hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii”, se arată în HCL din data de 30.03.2023

. Conform devizului actualizat, obţinerea terenului şi amenajarea lui ar costa acum 5.418.405,70 lei.

Ce presupune „străpungerea”?

Ce presupune, de fapt, străpungerea străzii Traian Lalescu spre Calea Bucureşti? Înfiinţarea unui tronson de stradă Traian Lalescu, modernizare tronson strada Henri Coandă, iluminat public pe tronsoanele străzilor Traian Lalescu şi Henri Coandă, spaţii verzi şi plantare de arbori pe cele două tronsoane, semaforizarea intersecţiei Calea Bucureşti cu cele două tronsoane de străzi, înfiinţare reţea de canalizaţie pe zona trotuarelor pe tronsoanele străzilor Traian Lalescu şi Henri Conadă şi înfiinţare reţele de canalizare pluvială pe cele două tronsoane. Actualizarea proiectului tehnic a stabilit o nouă valoarea a investiţiei, un factor important având aici creşterea preţurilor. După actualizare, străpungerea Traian Lalescu a ajuns la valoarea de 16.206.072,65 lei, deci cu 5.057.575,87 lei mai scumpă. Valorea a fost aprobară, aşa că se poate trece acum la execuţia lucrărilor, dar numai după efectuarea exproprierilor.

Odiseea investiţiei

Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru execuţia străpungerii Traian Lalescu – Calea Bucureşti la finalul anului trecut. Ofertele fiind aşteptate până pe 26 ianuarie. Valoarea estimată a lucrărilor: 7.717.204,70 lei fără TVA, adică 9.183.472,76 lei cu TVA (1.866.000 de euro). În final niciun constructor nu s-a arătat interesat de contractul de 1,8 milioane de euro. Licitaţia a fost reluată, termenul de depunere a ofertelor fiind 29.03.2023.


Pentru acest obiectiv au fost prevăzuţi bani în bugetul municipiului şi în ultimii trei ani, dar fără a se trece la fapte. În 2020, străpungerea Traian Lalescu – Calea Bucureşti avea prevăzuţi 500.000 de lei pentru execuţie şi 450.000 de lei pentru exproprieri. În acel an a fost făcut doar proiectul tehnic (SF-ul a fost realizat în 2019).În bugetul din 2021, în dreptul acestei investiţii a fost trecută suma de 1.145.000 de lei, cu un plus de 94.000 de lei adăugat la rectificarea din luna august. Suma nu a fost cheltuită şi a fost redirecţionată. La fel s-a întâmplat şi în 2022. La capitolul „Transporturi“ din bugetul Craiovei pe anul în curs, cea mai mare investiţie era chiar execuţia străpungerii străzii Traian Lalescu – Calea Bucureşti – strada Henri Coandă, pentru care era prinsă suma de 4.840.000 de lei. Banii nu au putut fi cheltuiţi, aşa că au fost redirecţionaţi la rectificarea bugetară din toamnă spre alte lucrări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS