10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPasajul Gârleşti şi parcările supraetajate, realizări...pe hârtie

Pasajul Gârleşti şi parcările supraetajate, realizări…pe hârtie

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut sinteza activităţii instituţiei pe care o conduce, pentru perioada 2020 – 2022. Pentru ca documentul să fie stufos, pe lista reuşitelor au fost introduse şi proiecte care abia se află pe hârtie. Două dintre acestea se referă la Pasajul Gârleşti şi la parcările supraterane.

Pasajul Gârleşti arată bine, însă este la stadiul de proiect

În prezentarea obiectivelor administraţiei conduse de Lia Olguţa Vasilescu, pentru perioada 2020 – 2022, se numără cel puţin două proiecte care sunt abia pe hârtie. Cu toate acestea, conducerea oraşului le-a trecut deja la capitolul realizări, chiar dacă oamenii nu beneficiază de ele. Unul dintre aceste proiecte este construirea Pasajului Gârleşti.

Gazeta de Sud a scris în repetate rânduri despre marea problemă a oamenilor care ajung acasă pe strada Gârleşti, separată de bulevardul Decebal prin calea ferată. Aceştia sunt nevoiţi să aştepte minute în şir cu maşinile dacă bariera este coborâtă, până trece trenul. Mai mult decât atât, sunt oameni care îşi pun zilnic viaţa în pericol, fiindcă traversează calea ferată pe jos, chiar şi când bariera este coborâtă. Ani de zile autorităţile s-au codit cu privire la găsirea unei soluţii pentru evitarea traversării căii ferate de pe strada Gârleşti. Abia în 2019 a fost scos la licitaţie proiectul studiului de fezabilitate – „Construire pasaj pe strada Gârlești (la intersecția cu calea ferată) – SF“. Licitaţia pentru studiul de fezabilitate a fost câştigată de RIA DESIGN CONSULTING SRL, iar valoarea maximă estimată a contractului a fost de 406.723 de lei.

Care mai este acum situaţia Pasajului Gârleşti

De la licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate au mai trecut mai bine de trei ani. În acest moment, Primăria Craiova spune că lucrurile au evoluat pentru acest proiect. De asemenea, susţine că în curând va începe construcţia pasajului. „La Pasajul Gârlești s-a terminat proiectarea. Este emisă autorizația de construire și urmează să intrăm în comisie cu indicatorii tehnico – economici pentru proiectul tehnic. Imediat după aprobarea Consiliului Local, vom demara procedura de licitație pentru execuție“, au precizat reprezentanţii primăriei.
Municipalitatea a considerat că stadiul acestui proiect poate reprezenta deja o reuşită. Aşa că l-a trecut pe raport drept un obiectiv îndeplinit.

Parcările supraterane, tot reuşite şi tot pe hârtie

Şi parcările supraterane pe care le are în plan primăria au fost prezentate în raportul instituţiei ca realizări pentru intervalul 2020-2022. În realitate, în prezent acestea nu au ajuns nici la stadiul la care să fie gata studiul de fezabilitate. „Parcările supraterane de pe Calea București în zona blocurilor C9-C10, Bd. Nicolae Romanescu nr. 4 A, Calea București – Strada Horia, Piața Mare și cea din zona Judecătoriei se află la stadiul obținerii avizelor necesare pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Cele mai avansate, din punct de vedere al documentațiilor necesare, sunt parcările de la Judecătorie și Liceul Energetic. Pentru acestea urmează să se aprobe indicatorii tehnico-economici.

Pentru parcarea de la Liceul Energetic, de exemplu, așteptăm și o hotărâre de guvern pentru ca terenul din curtea Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Dolj să intre în patrimoniul municipalității. Anul acesta se va finaliza proiectarea. De asemenea, vom demara procedura de execuție, fiind deja prinși banii pentru execuție în bugetul local. În ceea ce privește parcarea de la Judecătorie se așteaptă avizul ISU pentru studiul de fezabilitate. După aceea, indicatorii tehnico – economici vor fi supuși aprobării în Consiliul Local. Apoi urmează să demarăm licitația pentru PT + Execuție. Și în acest caz, finanțarea este deja bugetață“, ne-au mai transmis reprezentanţii Primăriei Craiova.

Aşadar, pe principiul „un pdf“ nu a omorât pe nimeni, două proiecte la stadiul de hârtii au fost trecute la obiective îndeplinite.

Parcările supraetajate prezentate de primărie
Parcările supraetajate prezentate de primărie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS