15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Dolj sare cu banu’. Cui îi majorează capitalul social

CJ Dolj sare cu banu’. Cui îi majorează capitalul social

CJ Dolj sare cu banu’. Două dintre societăţile deţinute de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj ca acţionar majoritar vor avea parte de o majorare a capitalului social. Consilierii judeţeni vor vota astăzi, în şedinţa ordinară a lunii martie, propunerea executivului de majorare a valorii nominale a acţiunilor deţinute de judeţul Dolj la Parc-Turism SA şi Societatea pentru Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj SA. Asta presupune, de fapt, un aport însemnat de numerar din partea CJ Dolj către cele două firme ale sale.

La Parc-Turism SA valoarea nominală a unei acţiuni va creşte cu 12 lei, de la 150 lei/acţiune la 162 lei/acţiune, ceea ce înseamnă un aport în numerar de 916.860 lei (76.405 acţiuni x 12 lei/acţiune = 916.860 lei) din partea acţionarului majoritar (CJ Dolj) şi un aport de 96 de lei (8 acțiuni x 12 lei/acțiune = 96 lei) din partea acţionarului minoritar – Societatea pentru Lucrări Drumuri şi Poduri (SPLDP) Dolj SA.

Conform proiectului de hotărâre supus aprobării, acest aport în numerar la Parc-Turism SA va fi folosit pentru întregirea surselor proprii ale societăţii, în vederea angajării de cheltuieli investiţionale în anul 2023, pentru obiectivele: înlocuire centrală termică Restaurant Flora cu centrală tip baterie; înlocuirea mobilierului la Hotel Parc, care are o vechime de 15 ani; refacerea hidroizolației la Restaurant Flora; refacerea hidroizolației la Hotel Parc; montare de panouri fotovoltaice la Restaurant Flora.

Investițiile ar fi strict necesare

„Aceste investiții sunt strict necesare din următoarele considerente: actuala centrală termică de la Restaurantul Flora este veche de 18 ani, depășită din punct de vedere tehnic, devenind energofagă și fiind necesar a fi înlocuită cu o centrală de tip baterie, cu un consum redus de gaze naturale; montarea de panouri fotovoltaice este necesară pentru a deveni prosumatori, reducând astfel cheltuielile cu energia electrică. Prin aceste investiții se va reduce considerabil consumul de gaze naturale și energie electrică, ale căror prețuri au crescut foarte mult în această perioadă“, se explică în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023, Parc-Turism SA a preconizat în acest an venituri totale de 4.094.000 lei şi cheltuieli totale de 3.944.000 lei. Adică un profit brut de 150.000 lei, respectiv un profit contabil net de 126.000 lei.

CJ Dolj sare cu banu’. Aport în numerar de 3.200.000 lei către SPLDP SA

La Societatea Pentru Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj SA, unde județul Dolj este acționar majoritar, aportul în numerar va fi în sumă de 3.200.000 lei. „Prin majorarea de aport în numerar cu suma de 3.200.000 lei, reprezentând un număr de 1.280.000 acţiuni cu valoarea nominală de 2,5 lei/acțiune, cota de participare la capitalul social a acţionarului majoritar Judeţul Dolj, prin Consiliul Judeţean Dolj, crește la 99,999924%“, se specifică în proiectul de hotărâre.

În bugetul de venituri și cheltuieli al SPLDP SA pe anul 2023 au fost programate cheltuieli pentru investiții în valoare totală de 6.733.000 lei, din surse proprii, alocații de la buget și alte surse care vor fi utilizate pentru dotarea societății conform programului de investiții. Societatea solicită suma de 3.200.000 lei pentru dotarea cu un utilaj multifuncțional echipat cu accesorii și echipamente (necesar pentru efectuarea lucrărilor specifice de întreținere a drumurilor), pentru amenajări de sedii, montarea de panouri fotovoltaice în vederea scăderii costurilor cu energia electrică etc.

Pentru a majora capitalul social al firmei, CJ Dolj va umbla la capitolul bugetar „Transporturi“, de unde va lua exact suma de 3.200.000 de lei, alocată iniţial pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere a drumurilor judeţene, care sunt executate, de fapt, tot de către SPLDP SA. Ar mai fi de menţionat că în proiecţia bugetului de venituri și cheltuieli al societăţii pe anul 2023 au fost programate venituri totale de 38.890.000 lei și cheltuieli de 38.703.000 lei. Adică un profit brut de 187.000 lei pentru Societatea pentru Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS