23.3 C
Craiova
vineri, 19 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum s-a derulat „Caravana USR Dizabilități“ de la Craiova. Ghid pentru identificarea finanțărilor ce pot rezolva mare parte a problemelor persoanelor cu dizabilități

Cum s-a derulat „Caravana USR Dizabilități“ de la Craiova. Ghid pentru identificarea finanțărilor ce pot rezolva mare parte a problemelor persoanelor cu dizabilități

La Craiova s-a desfășurat, weekend-ul trecut, „Caravana USR Dizabilități“, un eveniment găzduit de USR Dolj și dedicat comunității persoanelor cu dizabilități. Întrunirea a avut ca scop conștientizarea și sensibilizarea pe tematica dizabilității, dar și promovarea soluțiilor USR din „Ghidul practic cu soluții de bun simț pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități” (https://ghid.dizabilitati.usr.ro/).

Evenimentul a reunit reprezentanți ai societății civile, persoane cu dizabilități și părinți de copii cu dizabilități, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, aleși locali USR din Dolj, Vâlcea, Hunedoara și Mehedinți, dar și parlamentari USR: deputații Pollyanna Hangan, Cristian Seidler, Alin Apostol, Radu Miruță și europarlamentarul USR Vlad Botos, inițiator al proiectului USR Dizabilități.

„Am găsit în USR colegi inimoși, unii care se confruntă ei înșiși cu diferite dizabilități, alții care au experiența aceasta din familie și, desigur, oameni care doar lucrează în acest domeniu. I-am adunat și le-am spus că USR îi va susține pentru că noi dorim să dăm fiecărui om șansa de a se dezvolta. Mă bucur să văd că acest proiect a luat amploare, că se realizează lucruri concrete, că cei care nu aveau o voce și-au găsit sprijin și tribună de unde să transmită nu doar probleme, ci și soluții”, a declarat Vlad Botoș, europarlamentar USR.

„Caravana USR Dizabilități“. În România există peste 800.000 de persoane cu diferite dizabilități

În România există peste opt sute de mii de persoane cu diferite dizabilități care își doresc o viață cât mai împlinită, își doresc să contribuie la dezvoltarea economică și socială, își doresc ceea ce ne dorim cu toții: o viață normală, se arată în comunicatul USR Dolj.

„În cele două zile de desfășurare a evenimentului, invitații au participat la ateliere cu teme specifice privind educația, sănătatea și reprezentarea la nivelul administrației locale a persoanelor cu dizabilități și s-a răspuns unor întrebări importante pentru noi, cum ar fi: Ce putem face noi, prin aleșii locali, în sprijinul persoanele cu dizabilități? Cum putem să implicăm persoanele cu dizabilități în luarea deciziilor și în găsirea celor mai bune soluții? Care sunt sursele de finanțare pentru implementarea acestor soluții? De asemenea, participanții au putut experimenta diferite situații pe care persoanele cu dizabilități le întâlnesc în viața de zi cu zi, acesta fiind și unul dintre obiectivele evenimentului: conștientizarea și sensibilizarea pe tematica dizabilității.”, transmite Claudia Gasparini, membru USR Dolj și al grupului de lucru USR Dizabilități.

Pe lângă dezbaterile propriu-zise, invitații s-au bucurat de participarea pianistului Amir Bălteanu și a scriitoarei Rusty Adriana Holtei, care au animat evenimentul prin muzică și momente umoristice, ambii făcând parte din comunitatea oamenilor cu dizabilități și care au reușit să transforme dizabilitatea într-o abilitate.

Cezar Drăgoescu: „În calitate de consilier local voi depune mai multe proiecte care au centrată atenția pe persoanele cu dizabilități“

Evenimentul „Caravana USR Dizabilități“ de la Craiova a creionat și viitoare întâlniri și teme de discuție cu mediul de afaceri și unitățile protejate din Dolj privind sprijinul pe care aceștia îl pot acorda comunității persoanelor cu dizabilități.

Cezar Drăgoescu, liderul grupului USR din Consiliul Local Craiova

„Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea și conștientizarea autorităților publice locale de existența acestor oameni, de potențialul lor precum și de respectarea drepturilor ce li se cuvin. Ghidul prezentat vine cu soluții simple și concrete, dar mai ales cu identificarea finanțărilor ce pot rezolva mare parte a problemelor și barierelor cu care se confruntă zi de zi persoanele cu dizabilități.

În calitate de consilier local voi depune în ședința din această lună mai multe proiecte care au centrată atenția pe persoanele cu dizabilități, pe nevoile acestora și respectarea drepturilor acestor oameni. Craiova nu poate fi un oraș modern, un oraș prietenos cu toți cetățenii săi până în mometul în care va avea străzi, treceri de pietoni sau instituții complet accesibilizate conform nevoilor acestor oameni“, a spus Cezar Drăgoescu, liderul USR Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS