20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazul motoretei impozitate după 50 de ani: DIT Craiova dă vina pe o lege veche

Cazul motoretei impozitate după 50 de ani: DIT Craiova dă vina pe o lege veche

Gazeta de Sud a scris, pe 2 martie, despre situaţia incredibilă în care a fost pus un bătrân de către Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova. Pe scurt, fiica pensionarului de 74 de ani ne-a povestit că bătrânului i s-a pus poprire pe pensie, timp de trei luni, pentru o motoretă pe care o avusese în tinereţe, adică în urmă cu aproximativ 50 de ani. La momentul respectiv, GdS a întrebat DIT Craiova cum a fost posibil să se ajungă la o situaţie atât de aberantă. Instituţia ne-a trimis un răspuns abia pe 9 martie, în care dă vina pe o lege veche, însă spune că situaţia este acum rezolvată şi că poprirea a fost pusă doar pe o lună. Bătrânul în cauză trebuie să mai facă încă un drum până la DIT pentru a-şi putea recupera banii.

Problema bătrânului din Craiova, căruia DIT Craiova i-a pus poprire pe pensie pentru o motoretă pe care a avut-o în urmă cu 50 de ani, este pe cale să se rezolve. Însă, nu înainte de încă un drum pe care trebuie să îl mai facă pentru a completa o cerere. În ciuda faptului că bătrânul a fost cel păgubit, DIT se mişcă greu atunci când vine vorba să rezolve problema provocată de instituţie. Mai mult decât atât, instituţia susţine că i-ar fi pus poprire pe pensie doar pe o lună. De cealaltă parte, fiica bătrânului spune că poprirea s-a făcut pe trei luni – octombrie, noiembrie şi decembrie, iar tatăl său ar fi fost lăsat fără 1.550 de lei, adică toată datoria cu care figura ca impozit pentru motoretă, din 2012 până în 2021.

Cum explică DIT eroarea

Într-un răspuns oferit Gazetei de Sud, Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova dă vina pe o lege veche care i-ar fi încurcat.

„Direcția de lmpozite și Taxe a fost înființată în anul 1999, mijlocul de transport al domnului C.M. fiind înregistrat în evidența fiscală informatizată prin preluarea informațiilor de la Administrația Finanțelor Publice Craiova. Până în anul 2016, legislația fiscală prevedea că proprietarii de mijloace de transport datorau impozit pentru mijloacele de transport aflate în proprietate, indiferent dacă acestea erau înmatriculate sau nu în circulație. În aceste condiții, C.M Marcu datora impozit pe mijloacele de transport pånă la data de 31.12.2015.

Prin Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 01.01.2016, nu se mai datorează impozit pentru mijloacele de transport neînmatriculate în circulație. Astfel, în urma solicitării contribuabilului, depusă în luna noiembrie 2022, la care acesta a anexat adresa Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, din care rezultă că nu figura ca proprietar de vehicule înmatriculate în România în baza de date automată, în luna decembrie 2022 s-a procedat la scăderea din evidența fiscală a mijlocului de transport începând cu data de 01.01.2016“, a precizat instituţia.

Instituţia a greşit, pensionarul a plătit

DIT Craiova ne-a mai transmis că, în astfel de cazuri, procedura legală de proprire îşi urmează cursul. Dacă un contribuabil sesizează eroarea, de atunci încep drumurile, bătaia de cap, nervii şi birocraţia, pe care trebuie să le înfrunte ca să nu fie păgubit degeaba. „Precizăm faptul că, în situația în care contribuabilii nu își achită debitele restante, organul fiscal procedează la măsuri de executare silită, inclusiv adrese de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești din conturile bancare ale acestora. În evidențele fiscale ale Direcției Impozite și Taxe, la rolul fiscal al contribuabilului C.M au fost înregistrate plăți ca urmare a înființării de popriri asupra contului acestuia doar în luna noiembrie 2022. Totodată, în data de 15 decembrie a fost emisă și comunicată adresa de sistare a înfiinţării de poprire asupra disponibilităților bănești aflate în contul contribuabilului ca urmare a achitării debitelor cuprinse în adresa de înființare a popririi.

La data prezentei, domnul C.M figurează în evidența fiscală cu sume de recuperat de la bugetul local, pentru restituirea cărora este necesară completarea și depunerea unei solicitări în acest sens de către acesta“, a mai precizat instituţia.
Cu alte cuvinte, dacă vrea banii înapoi, bătrânul trebuie să mai facă încă un drum până la sediul instituţiei pentru a-i solicita în scris, după toate neplăcerile prin care a trecut.

Citeşte şi: Wizz Air spune pas rutei Craiova-Billund

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS