11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova vor fi montate 150 de insule ecologice digitalizate pentru gunoi. Banii vin prin PNRR

În Craiova vor fi montate 150 de insule ecologice digitalizate pentru gunoi. Banii vin prin PNRR

Consilierii locali craioveni au votat în ședința extraordinară care a avut loc la începutul acestei săptămâni un proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de asociere între Municipiul Craiova si Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, „pentru derularea procedurilor de achiziție publică pentru insulele ecologice digitalizate în cadrul proiectului: „Modernizarea sistemelor de gestionare a deșeurilor în municipiul Craiova prin construirea de insule ecologice digitalizate”.


Proiectul prevede achiziţionarea şi operaţionalizarea a 150 de insule ecologice digitalizate supraterane. Acestea vor conţine containere individuale, ce nu necesită montaj, acestea urmând să fie amplasate pe domeniului public al oraşului, respectiv în zone de blocuri din cartierele Craioviţa Nouă-43 de insule, Brazda lui Novac 30 de insule, Rovine-16 insule, 1 Mai-16 insule, Calea Bucuresti-23 insule, George Enescu-7 insule, Nicolae Titulescu-4 insule, Brestei-3 insule, Lapus-8 insule. Fondurile vin prin Planul Naţional de Redresare şi
Rezilienţă.

„Valoarea totala a proiectului este de 16.879.983,40 lei inclusiv TVA, din care: 16.684.573,50 lei inclusiv TVA cheltuieli eligibile si 195.409,90 lei inclusiv TVA cheltuieli neeligibile. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Perioada de implementare a activităților proiectului nu va depăși 31.12.2024”, se arată în hotărâre votată de aleșii locali craioveni.

Prin urmare, de la bugetul local nu se pune nici măcar un leu.

150 de insule ecologice digitalizate

„Prin intermediul proiectului se vor sprijini activități specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere) preponderent în zone de blocuri de apartamente, pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale”, se precizează în hotărârea de Consiliu Local.


Tot în hotărâre se spune:

„în cadrul proiectului s-a solicitat finanţare nerambursabila pentru 150 de insule ecologice digitalizate de Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate şi fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții:i pentru cele 5 fracții: Biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; Rezidual: între 2 mc și 3 mc; Sticlă: între 2 mc și 3 mc; Plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; Hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc. Pentru realizarea insulelor ecologice digitalizate, la un nivel calitativ corespunzător, achiziția de bunuri se va realiza centralizat de către Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Operarea insulelor ecologice digitalizate va fi realizată de către serviciul specific de salubritate din cadrul primăriei sau de către operatorul de salubritate desemnat la nivelul UAT la momentul finalizării proiectului de investiții. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Cum funcţionează aceste insule ecologice

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate. Acestea vor fi amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj). Totodată vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate. Vor avea modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare pentru toate Unităţile Administrativ-Teritoriale beneficiare.
Datele vor fi stocate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere.

Sursa foto: DBOnline

169 de primării au depus cereri

Potrivit ministerului, autorităţile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelul de finanţare deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, cu o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Dintre acestea, au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru un total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS