14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagazinul Autentic Românesc, pe pierdere după primul inventar

Magazinul Autentic Românesc, pe pierdere după primul inventar

Magazinul Autentic Românesc pare sortit eşecului, iar acest lucru este confirmat de prezenţa scăzută a clienţilor şi de cifrele care nu arată prea bine după inventarul finalizat în luna ianuarie.

Pe 6 ianuarie, GdS a scris despre faptul că situaţia din Piaţa Chiriac, care include şi magazinul Autentic Românesc, este un dezastru. Mulţi s-au grăbit să spună că este început de an, că este perioada de depunere a cererilor pentru încheierea acordurilor între comercianţi şi SC Pieţe şi Târguri, şi că piaţa este închisă în acea perioadă, iar acesta ar fi fost motivul pentru care activitatea comercială era aproape de zero. În realitate, însă, în Craiova nu există o perioadă în care o piaţă este închisă, cu excepţia unor motive excepţionale.

Cu alte cuvinte, începutul de an sau expirarea acordurilor dintre comercianţi şi SC Pieţe nu conduc la închiderea unei pieţe. Vânzătorii pot să scoată marfa pe tarabe încă din ziua în care au depus cererea. Nimeni nu îi dă afară din piaţă. Mai mult decât atât, astfel de contracte se pot încheia pe tot parcursul anului. Drept urmare, activitatea comercială din pieţe ar trebui să funcţioneze continuu. Bineînţeles, numărul comercianţilor nu poate fi egal în toate perioadele anului.

Peste 2.000 de lei lipsă din gestiunea Magazinului Autentic Românesc

Însă, Piaţa Chiriac a trecut deja prin trei anotimpuri, fiind inaugurată încă din iulie 2022, iar activitatea comercială a fost, în mare măsură, pe linie moartă. Excepţie a făcut perioada de vânzare a strugurilor. Atunci, cei de la Pieţe au luat decizia să nu le mai dea voie vânzătorilor de struguri să îşi desfăşoare activitatea în Târgul Muncipial, ci să se mute în Chiriac. Colac peste pupăză, nici rezultatele inventarului magazinului Autentic Românesc nu arată bine. Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri, care au verificat situaţia financiară a magazinului, au descoperit pierderi de peste 2.000 de lei.

„Așa cum prevede legislația în domeniu, la sfârșitul anului calendaristic trecut, a fost efectuată inventarierea stocurilor de marfă și la magazinul Autentic Românesc. Pe baza rezultatelor inventarierii s-au analizat toate stocurile înscrise în filele de magazie și soldurile din contabilitate pentru bunurile inventariate. Erorile descoperite cu această ocazie s-au corectat operativ, după care s-a procedat la stabilirea rezultatelor inventarierii prin confruntarea cantităților consemnate în listele de inventariere cu evidența tehnico-operativă pentru fiecare poziţie.

Inventarierea a vizat verificarea a 1.427 de poziții (produse), cu o valoare totală de 140.162,26 lei. În urma inventarierii, au fost înregistrate atât plusuri, cât și minusuri. Acestea din urmă au fost cauzate, în principal, de confuzia între sorturile aceluiași bun material, din cauza asemănării în ceea ce priveşte aspectul exterior: culoare, desen, model, dimensiuni, ambalaj sau alte elemente. Valoarea totală a mărfurilor lipsă de la raft a fost de de 2.213,85 lei, cu TVA“, au precizat, pentru GdS, reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Banii se recuperează de la angajaţi

Cu alte cuvinte, conducerea Pieţelor susţine că principalul motiv al pierderilor ar fi acela că angajaţii ar fi confundat anumite produse mai ieftine. asemănătoare cu altele mai scumpe. Drept urmare, SC Pieţe şi Târguri Craiova va recupera banii din buzunarul angajaţilor. „Conform OMFP 2861/2009, pentru lipsurile constatate în gestiune au răspuns persoanele vinovate de producerea lor, la valoarea de înlocuire. Suma va fi recuperată prin angajamente de plată date de către gestionari“, au mai transmis Pieţele.

Magazinul Autentic Românesc are doar patru angajaţi în acest moment. Aşadar, fiecare dintre ei va scoate din buzunar în jur de 550 de lei. Un aspect neobişnuit al acestui magazin este acela că nu se găseşte şef de raion pentru el. Postul a fost scos la concurs de patru ori până acum. „În actuala organigramă a SC Piețe și Târguri Craiova SRL, aprobată prin HCLM Craiova nr. 195/2022, magazinul Autentic Românesc face parte din „Compartimentul Vânzări” și figurează cu șase posturi, din care unul de Șef Raion și cinci de casieri.

Pentru funcționarea magazinului au fost angajați prin concurs doi casieri, alți doi casieri provenind din surse interne (din alte piețe). Al cincilea post de casier nu a fost scos la concurs. Postul de Șef Raion a fost scos la concurs de patru ori într-un interval de nouă luni, însă nu a fost ocupat“, au mai transmis reprezentanţii SC Pieţe.

Conducerea Pieţelor tot speră…

Cu toate că este evident că încă nu a fost găsită reţeta succesului pentru Piaţa Chiriac şi pentru Autentic Românesc, chiar dacă intenţiile au fost bune, conducerea Pieţelor încă speră. „În cursul lunii ianuarie, producătorii agricoli și agenții economici au depus cereri de închiriere pentru nouă boxe din Piața Chiriac. Este cunoscut faptul că această piață este destinată în principal producătorilor agricoli, iar în perioada octombrie-aprilie nu se recoltează și comercializează produse agricole românești de sezon. Suntem convinşi că din primăvară, odată cu reluarea activității în agricultură, tot mai mulți producători agricoli vor dori să ocupe boxe în Piața Chiriac“, a mai transmis conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS