11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRAADPFL se împrumută ca să producă brichete pentru încălzirea locuinţelor

RAADPFL se împrumută ca să producă brichete pentru încălzirea locuinţelor

Regia care administrează domeniul public al Craiovei vrea să ia un credit de 2.900.000 de lei ca să facă brichete pentru încălzire. Mai precis, creditul va fi folosit pentru achiziţionarea unei linii complete de făcut brichete pentru încălzirea locuinţelor. Totodată, RAADPFL vrea să construiască din aceşti bani şi o hală unde să amplaseze utilajele necesare producerii brichetelor, să achiziţioneze şi două autoturisme Dacia la mâna doua. La capitolul investiţii mai sunt trecute cinci hidrobiciclete, două rezervoare de apă, 10 maşini de tuns iarba şi o pereche de bizoni americani. Acestea din urmă vor fi achiziţionate, însă, cu banii din bugetul regiei.

RAADPFL a ajuns la concluzia că este mai bine să facă bani din iarbă şi frunze decât să plătească pentru distrugerea lor. Prin urmare, Regia vrea să se împrumute cu suma de 2.680.000 de lei, adică 544.300 de euro. În total, Regia are nevoie pentru investiţiile din acest an de suma de 2.900.000 de lei. Din acest motiv la suma împrumutată, regia aduce din propriul buget diferenţa de 220.000 de lei.


Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova precizează că suma necesară a se împrumuta va fi utilizată pentru realizarea următoarelor obiective de investiţii: achiziţionarea unei linii complete de producere a brichetelor compusă din: tocător staţionar, linie pentru producere brichete din rumeguş verde; construcţie hală industrială pentru montarea liniei de fabricat brichete; achiziţie autoutilitară/autoturism cu 5 locuri (tip Dacia Doker)-second hand; achiziţie autoturism (tip Dacia Duster)-second hand; achiziţie rezervoare supraterane de apă 8-10 mc-2 buc; achiziţie hidrobiciclete (tip Lebăda) – 5 buc; achiziţie maşini de tuns gazon – 10 buc.; achiziţie pereche bizoni americani (cu vârsta cuprinsă între 10-12 luni)”, se arată în Raportul înaintat de RAADPFL primăriei.

RAADPFL se apucă de făcut brichete pentru încălzire

De ce vrea RAADPFL să se apuce de făcut brichete pentru încălzire? Regia spune că are materie primă din belşug. Angajaţii regiei se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, de aici adună tone de resturi vegetale, frunze crengi, iarbă. Până de curând, regia îngropa aceste resturi vegetale în diferite locuri, Parcul Romanescu, Parcul Tineretului pentru obţinerea compostului care ulterior era folosit pentru spaţiile verzi. Începân cu luna mai 2022, OUG 92/2021 intrezice îngroparea resturilor de orice fel sau incendierea lor. În atare situaţie, regia plăteşte operatorului de salubritate, respectiv Iridex-ului preluarea şi depozitarea acestor resturi vegetale contra cost. Un calcul făcut de RAADPFL arată că regia plăteşte 165 de lei/tonă fără TVA ca să scape de resturile vegetale. Zilnic regia se alege din întreţinerea spaţiilor verzi din oraş cu 26 de tone pentru care plăteşte operatorului de salubritate 4.290 de lei pe zi, 85.800 de lei/lună şi 1.029.600 de lei pe an.
Din acest motiv, regia se apucă de făcut brichete şi scapă şi de plata unei sume pe care trebuie să o scoată lunar din buzunar.
Linia pentru brichete costă 2.054.976 de lei fără TVA (417.500 euro), iar construirea unei hale, unde urmează să fie amplasată linia de producţie, costă 492.210 de lei fără TVA (10.000 euro).

Regia mai cumpără maşini second şi bizoni

Din banii împrumutaţi, regia primăriei vrea să mai cumpere două autoturisme Dacia second hand. Pentru cele două autoturisme ar urma să plătească suma de 54.143 de lei fără TVA, respectiv 77.769 de lei fără TVA. Pe lângă aceste investiţii, făcute cu banii împrumutaţi, RAADPFL mai achiziţionează două rezervoare de apă contra sumei de 30.418 de lei fără TVA. Investiţia se va face din fondurile proprii. Tot din aceste fonduri vor fi achiziţionate cinci hidrobiciclete tip lebădă care vor ajunge în Parcul Romanescu. Regia va plăti pentru acestea suma de 36.915 de lei, fără TVA. La capitolul investiţii intră şi 10 maşini de tuns iarba şi o pereche de bizoni americani. Maşinile au o valoare de 60.000 de lei, iar perechea de bizoni, 4.200 de euro. Cum este de aşteptat, bizonii vor ajunge la Grădina Zoologică din Parcul Romanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS