17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii nu s-au înghesuit să-şi plătească taxele restante

Craiovenii nu s-au înghesuit să-şi plătească taxele restante

Ghişeele de plată a taxelor şi impozitelor din Primăria Craiova s-au deschis încă de ieri, dar craiovenii nu s-au repezit să-şi plătească restanţele. Comparativ cu anii trecuţi contribuabilii nu au dat năvală încă de la primele ore ale dimineții ca să se aşeze la coadă în faţa ghişeelor.


Craiovenii şi nu numai au obiceiul de a-și rezolva aceste probleme administrative încă din primele zile ale anului. Mulţi merg personal pentru că nu-și pot rezolva aceste probleme online sau să-și rezolve probleme legate de popriri şi amenzi. Alţii merg să-și scoată documente care atestă că nu au datorii, sau să-și radieze autovehicule ori să-și înregistreze anumite imobile.
De această dată, nu s-a mai repetat tradiţia cu statul la coadă. Reprezentanţii Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova spun că sunt mai multe explicaţii, poate cei mai mulţi dintre craioveni şi-au plătit deja dările. Există şi varianta ca oamenii să aleagă plata online sau, pur şi simplu, nu se grăbesc să plătească ori nu au bani, chiar dacă anul s-a încheiat şi vor plăti penalităţi. Oamenii se vor repezi să plătescă taxele abia din săptămânile viitoare. Atunci vor plăti taxele şi impozitele pentru anul în curs şi o vor face până la finele lunii martie pentru a prinde bonificaţia de 10%. Ulterior pot plăti impozitele, dar sumă întreagă.

„Nu cred că vin să-şi plătească din prima zi lucrătoare restanţele. Contribuabilii pot să-şi plătească taxele şi impozitele şi prin mijloacele electronice de plată. Craiovenii pot să plătească de pe data de 05.01a.c. taxele şi impozitele aferente anului 2023. Sunt opt puncte în care se fac încasări. Până pe data de 31 martie, beneficiază de bonificaţia de 10%. Cei care vin acum sunt cei care probabil au primit amenzi zilele acestea, de altfel ei pot să-şi plătească restanţele şi după data de 05.01. 2023”, a declarat pentru GdS, directorul DIT Craiova, Emil Gavriloiu.

Începând cu data de 5 ianuarie se vor încasa impozitele aferente anului 2023

Trebuie ştiut, craiovenii au posibilitatea să plătească până pe data de 04.01.2023 taxele restante din anul trecut şi amenzile contravenţionale. După această dată, Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova va încasa impozitele aferente anului 2023, bineînţeles şi restanţele din anii anterior, dar cu penalităţi. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, la începutul anului 2023 plata obligaţiilor fiscale se va relua etapizat.”În zilele de 3 și 4 ianuarie 2023, se vor încasa impozitele și taxele aferente anilor anteriori anului 2023 și amenzile contravenționale, iar începând cu data de 5 ianuarie 2023 se vor încasa și impozitele și taxele aferente anului 2023″.

Ce taxe şi impozite vor plăti craiovenii în 2023

Taxele şi impozitele locale pe care le vor plăti craiovenii în 2023 nu vor fi majorate decât cu rata inflaţiei de 5,1% stabilită de Ministerul Finanţelor şi aplicabilă în anul 2023. Asta înseamnă creşteri faţă de anul în curs de câţiva lei sau zeci de lei. Nici impozitele pe locuinţă, despre care se vehicula la un moment dat că vor înregistra creşteri semnificative în 2023, nu se vor modifica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS