21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSă nu vă surprindă iarna! Salubritatea are în depozit 352 de tone de sare şi 142 kg de clorură

Să nu vă surprindă iarna! Salubritatea are în depozit 352 de tone de sare şi 142 kg de clorură

În Craiova au început pregătirile pentru iarnă. Comandamentul de iarnă este „pe baricade” de trei zile. Societatea locală de salubritate care se ocupă cu deszăpezirea pregăteşte achiziționarea și realizarea stocului de materiale și utilaje necesare. Acestea vor fi necesare pentru a depăși toate obstacolele pe care iarna le aduce.

Pentru că iarna se apropie cu paşi repezi, calendaristic mai sunt şase zile, a fost convocat Comandamentul de iarnă. Acesta s-a întrunit în data de 22 noiembrie la sediul Salubrităţii, operatorul care va deszăpezii oraşul şi în această iarnă. Având în vedere că în ultimele zile a plouat, iar noaptea temperaturile au fost destul de scăzute au fost pregătite 17 utilaje multifuncționale, aparținând SC Salubritate, dotate cu lamă și sărărițe. Acestea sunt pregătite să intervină pe stăzile oraşului în caz că apare poleiul.

Deszăpezire
Deszăpezire

Comandamentul de iarnă funcționează în perioada noiembrie 2022 – 31 martie 2023 având ca responsabilități stabilirea traseelor pentru intervenție pe fiecare sector, supravegherea activității de deszăpezire și verificare modului în care societatea contractantă își realizează sarcinile privind deszăpezirea și combaterea poleiului. „Comandamentul de iarnă s-a reunit pe 22 noiembrie, din cauza temperaturilor scăzute. În acest moment, avem pe stoc 352 tone de sare și 142 kg de clorură de calciu. Ca utilaje, vom lucra cu 77, dintre care 41 proprii, iar 36 închiriate”, spune purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova., Roxana Ştiubei. Reprezentanţii operatorului spun că, atât materialele, cât și utilajele din dotare vor fi împărțite în funcție de necesitățile și importanța spațiului în care se va acționa. Prioritare vor fi instituțiile publice și străzile principale.

În aşteptarea zăpezii

Anul trecut societatea a trecut uşor de sezonul rece fiindcă iarna a fost una foarte blândă. Anul acesta, operatorul spune ca s-a pregătit, astfel încât nu va fi luat prin surprindere de momentul venirii iernii. „societatea s-a pregătit mai bine, astfel încât nu va fi luată prin surprindere de momentul venirii iernii.

“Pentru iarna 2022-2023, SC Salubritate are delegată activitatea de curățare și transport a zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau îngheț, în aria de delegare a asociației Salubris Dolj. Societatea dispune de utilaje de împins zăpada și împrăștiat material antiderapant, precum și de materiale antiderapante. Dintre utilajele necesare desfășurării acestei activități, 41 sunt utilaje proprii și 36 vor fi închiriate. Pentru utilajele ce vor fi închiriate a fost desfășurată procedura de achiziție publică-licitație deschisă pe 8 loturi, dintre care au fost atribuite 7 loturi și încheiate contractele. Pentru un lot cu 4 vehicule nu s-a depus nici o oferă, și a fost reluată procedura”, a declarat pentru GdS, Roxana Știubei, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova.


La începutul sezonului rece trecut, Salubritatea stătea mai bine la capitolul sare şi clorură. Stocul rămas din iarna anterioară era de 723,65 tone de sare industrială și 9.375 kilograme de clorură de calciu. Anul acesta în depozitul Salubrităţii se găsesc doar 352 de tone de sare şi 142 kg de clorură de calciu.

Utilaje pentru deszăpezire
Utilaje pentru deszăpezire

Cum se face deszăpezirea

Pentru deszăpezirea celor 860 de străzi, orașul a fost împărțit în 11 sectoare, fiecare având câte doi responsabili, care vor lucra în ture de câte 12 ore. De asemenea, toate străzile sunt împărțite în funcție de priorități. Categoria de străzi cu prioritate I, reprezentând cele 150 de străzi pe care se va interveni inițial. Aici intră marile bulevarde, străzile intens circulate, cele pe care circulă mijloace de transport în comun sau care asigură legătura între diferite zone ale orașului.
Categoria străzilor cu prioritate II , pe care se va interveni după finalizarea deszăpezirii străzilor cu prioritate I, include străzile de cartier şi cuprinde 220 de străzi.

Utilaje de deszăpezire
Utilaje de deszăpezire


La prioritate III intră străzile secundare şi cele periferice, 560 la număr.
Activitatea de degajare a trotuarelor, stațiilor de autobuz și trecerilor pietonale a fost împărțită în șapte sectoare, coordonate de câte un responsabil, fiind stabilite și zonele în care se va interveni cu ATV-urile.
La rândul lor, craiovenii trebuie să degajeze zăpada şi gheaţa din faţa propriilor gospodării, în cazul celor care locuiesc la casă. Cei care locuiesc la bloc sunt obligaţi să înlăture zăpada şi ţurţurii de gheaţă de pe acoperişul blocurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS