Universitatea din Craiova a stabilit, în urma deciziei Senatului instituţiei, să mute o parte din cursurile celor 12 facultăţi în online, pe o perioadă limitată de patru săptămâni. Rectorul Universităţii, Cezar Spînu, spune că motivul principal este că doresc să se digitalizeze şi că prezenţa la cursurile online ar fi mult mai mare decât cea în sălile universităţii.
„Nu trece Universitatea pe cursuri online, Universitatea respectă legislaţia în vigoare. ARACIS-ul prevede că există posibilitatea ca un anumit procent din cursuri se pot face online. Din procentul de 50% pe care îl permite ARACIS, Senatul a aprobat un 25%. S-a constat din timpul pandemiei că frecvenţa la cursurile online este mult mai mare decât prezenţa fizică. Această decizie nu are nicio legătură cu facturile, cu încălzirea. Are legătură doar cu faptul că ne digitalizăm, iar pentru a face acest lucru trebuie să existe şi cursuri online.
Toate avantajele perioadei pandemice trebuie să le fructificăm în acest moment, cu atât mai mult cu cât Universitatea a achiziţionat de curând, printr-un proiect european, peste 1.000 de laptopuri pentru studenţi. Acestea au fost achiziţionate pe lângă încă 2.000 de laptopuri şi 1.000 de tablete deja existente. Nu pot să spun dacă aceste cursuri online ne vor aduce beneficii la facturi pentru că nu a calculat nimeni acest lucru, deocamdată. Dar dacă aceste cursuri se fac online, nu înseamnă că opreşti căldura, nu poţi face acest lucru. Universitatea nu se închide, se va veni la cursuri, cadrele universitare sunt în activitate. Nu se închide căldura la universitatea“, a declarat Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.
Maxim patru săptămâni de cursuri online pe semestru
Rectorul a mai spus că nu există un program unic pe care trebuie ca facultăţile să îl respecte, ci că fiecare îşi programează cursurile online, în funcţie de nevoi.
„Toate cele 12 facultăţi au făcut propuneri pentru ce cursuri se vor face online, iar Senatul Univesităţii a aprobat. Nu aş putea să vă spun acum pentru fiecare facultate în parte cum va sta situaţia. Unele facultăţi au stabilit două săptămâni de online, altele trei săptămâni. Însă, nimeni nu a prevăzut mai mult de 25% din cursuri să fie online. În condiţiile în care standardele ARACIS dau voie universităţilor până la 50% cursuri online. Pe această decizie se merge în acest semestru, maxim patru săptămâni din el, iar pentru al doilea semestru la fel“, a mai menţionat rectorul.
Citeşte şi: Clădirea-fantomă de pe strada Doljului