12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal(GALERIE FOTO) E gata primul tramvai produs de Pesa pentru Craiova

(GALERIE FOTO) E gata primul tramvai produs de Pesa pentru Craiova

Primul tramvai produs de Pesa pentru transportul public în comun din Craiova este gata. Conform paginii de socializare a producătorului polonez Pesa Bydgoszcz SA, tramvaiul va ajunge în această săptămână în oraşul Olsztyn pentru testele finale, înainte de a fi adus la Craiova. „Pe drum astăzi și săptămâna viitoare în Olsztyn, unde se dau testele următorului nostru tramvai de export – de data aceasta pentru Craiova, România“, este postarea de pe Facebook a producătorului Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA, făcută în data de 5 noiembrie.

Asta înseamnă că, până la sfârşitul acestei luni, primul tramvai nou din cele 17 achiziţionate cu fonduri europene de către Ministerul Dezvoltării pentru Craiova ar urma să ajungă la baza RAT SRL. Interesant este şi că municipiul Olsztyn, unde este testat primul tramvai, este centrul administrativ al voievodatului Varmia și Mazuria, cu care s-a înfrăţit în acest an judeţul Dolj.

Revenind la cele 17 tramvaie noi destinate Craiovei, contractul cu firma poloneză Pesa Bydgoszcz SA a fost semnat în data de 19 iulie 2021. Furnizorul se obliga să livreze cele 17 tramvaie cu lungimea de peste 25 m în doi ani de la semnarea contractului. Primul tramvai trebuia să sosească în a 22-a lună, după care livrarea urma să aibă o frecvenţă de trei tramvaie pe lună, pentru ca în ultima lună să fie aduse ultimele patru tramvaie. Primul tramvai va ajunge, cel mai probabil, până la sfârşitul acestei luni, urmând ca restul de 16 să fie furnizate Craiovei până în primăvara anului viitor. „Tramvaiele vor ajunge anul acesta. Nu unul, aşa cum se ştia iniţial, ci toate. Producătorul s-a mişcat destul de repede şi va furniza cele 17 tramvaie până la finele anului 2022“, afirma edilul Olguţa Vasilescu în iulie 2022. Nu toate vor ajunge însă anul acesta.

E gata primul tramvai produs de Pesa pentru Craiova. Pe ce trasee vor circula tramvaiele

Valoarea totală a achiziţiei celor 17 tramvaie este de 202.349.385 de lei, din care 170.049.385 de lei este valoarea totală eligibilă (fonduri europene şi bugetul de stat). Din aceşti bani, 144.541.977,25 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă primită de la UE, 22.106.420,05 lei valoarea nerambursabilă de la bugetul de stat, iar 3.400.987,70 lei cofinanţarea beneficiarului (municipiul Craiova). 32.300.000 de lei reprezintă valoarea TVA neeligibilă, aferentă cheltuielilor eligibile.

Primăria Craiova a stabilit încă din 2019 traseele pe care vor circula noile tramvaie. Acestea vor fi distribuite pe trei rute ale operatorului local de transport, după cum urmează: ruta 100 – zece tramvaie; ruta 101 – trei tramvaie; ruta 102 – patru tramvaie. Noile tramvaie au 27 de metri lungime, 2,40 m lăţime, 350 de milimetri de la nivelul şinei, fără trepte şi înclinări (înălţimea podelei în zona uşilor de acces), 218 locuri – din care 58 pe scaune fixe, nerabatabile, o viteză maximă de 70km/h, cu limitare la 50 km/h, 4 uşi duble şi două uşi simple, sisteme de încălzire, ventilaţie şi condiţionare a aerului, GPS şi sistem e-ticketing, plus supraveghere video la exterior şi interior cu 10 camere pe fiecare tramvai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS