10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrada Aeroportului, coşmarul şoferilor

Strada Aeroportului, coşmarul şoferilor

Strada Aeroportului (DJ652 A), ce leagă Craiova de comuna Cârcea, dinspre zona Metro, a devenit un coşmar pentru oamenii care o tranzitează. Lipsa marcajelor rutiere şi a iluminatului duc la situaţia în care şoferii conduc cu mare dificultate.

Marţi dimineaţa, 27 septembrie, din cauza ceţii şi a faptului că strada nu este marcată în niciun fel, un şofer care tranzita Strada Aeroportului a ajuns cu maşina în şanţ. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât artera respectivă a început să fie din ce în ce mai circulată în ultimii ani, pentru că foarte mulţi oameni s-au mutat la Cârcea. De asemenea, cartierul de locuinţe Magnolia s-a dezvoltat foarte mult, iar un număr foarte mare de oameni locuiesc acolo. Ca să ajungă în Craiova, cu toţii trebuie să treacă pe DJ 652A.

„Strada Aeroportului, mașină căzută în şanț! Între sensul giratoriu de la Metro spre Cârcea este drumul în lucru de aproape 2 ani! Acest drum duce și spre cartierul Magnolia. Drumul este nemarcat! Se poate face ceva ? Pe timp de ceaţă, pe un drum cu așa mult trafic riscăm să facem accidente!“, a scris un bărbat pe Facebook.

Primarul de la Cârcea cunoaşte problema, dar spune că nu ţine de el

GdS l-a întrebat pe primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, când se vor rezolva problemele de pe această arteră, astfel încât să nu mai existe pericole. Acesta ne-a spus că situaţia acestei artere este o reală problemă şi că îşi doreşte să se rezolve cât mai repede. Însă, Strada Aeroportului aparţine de Consiliul Judeţean Dolj.

„Această stradă este drum judeţean şi de ea trebuie să se ocupe Consiliul Judeţean Dolj. Ea a fost dată spre modernizare către firma SC Erpia. Această firmă ar fi trebuit să termine lucrările încă de anul trecut. Au tot amânat şi acum zic că ar finaliza-o anul viitor, în vară. Ştiu că sunt probleme pentru şoferi, nefiind marcată şi amenajată cum ar trebui. Însă, eu nu am niciun raport juridic cu această firmă, deci nu o pot constrânge în niciun fel. Şi noi ne dorim să se finalizeze lucrările cât mai repede. Mai ales pentru că strada a devenit foarte circulată“, a delarat Valerică Pupăză.

Contractul de modernizare, semnat încă din 2019

Consiliul Judeţean Dolj a semnat contractul de execuţie pentru modernizarea DJ 652A, încă din anul 2019, iar modernizarea Străzii Aeroportului face parte dintr-un proiect mai amplu.

Cosmin Vasile, la vremea respectivă vicepreşedintele CJ Dolj, vorbea la superlativ despre acest proiect. „Investiţia se derulează cu fonduri europene, în cadrul unui proiect cu valoarea totală de peste 9 milioane de euro, pe care l-am depus în parteneriat cu Agenţia de Infrastructură Rutieră din Bulgaria, în cadrul Programului Interreg V-A. Iniţiativa este una complexă şi urmăreşte atât reabilitarea carosabilului, inclusiv în punctul de intersecţie cu calea ferată, cât şi lucrări de amenajare a locurilor de parcare, a staţiilor pentru mijloacele de transport în comun, a trotuarelor.

De asemenea, sunt prevăzute soluţii moderne pentru creşterea siguranţei, de la marcaje rezonatoare la semnalizarea trecerilor pentru pietoni şi la radarele de avertizare a şoferilor, alimentate cu energie solară. Vom reuşi, în acest mod, să asigurăm o mai bună conexiune rutieră la două drumuri naţionale, DN 6 şi DN 56, pentru o zonă cu o importantă aglomerare de locuinţe, dar şi cu un mare număr de agenţi economici, ceea ce va contribui, fără îndoială, la dezvoltarea localităţii Cârcea”, spunea Cosmin Vasile.
Am ajuns, însă, în 2022, şi nici până acum lucrarea nu a fost finalizată, iar chinul şoferilor continuă.

Ce spune acum CJ Dolj

Am întrebat reprezentanţii CJ Dolj despre situaţia acestui drum. Aceştia ne-au explicat motivele pentru care lucrările durează atât de mult. „(…) Proiectul prevede modernizarea drumului județean 652A, DN 6 (Cârcea) – DN 65, de la km 0 + 000 la km 6 + 300. Acordul contractual pentru executarea lucrărilor a fost încheiat, în urma derulării unei proceduri simplificate, cu SC Erpia SA. Acesta arec o valoare totală de 15.676.080,92 lei, fără TVA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 28 februarie 2019, urmând să fie finalizate pe 1 noiembrie 2022.

Lucrările de modernizare a drumului județean 652A, DN 6 (Cârcea) – DN 65 au fost întârziate din cauza apariției unor dificultăți care au necesitat o perioadă de timp mai îndelungată pentru a fi remediate:

  1. existența rețelelor de utilități publice din amplasamentul de lucrări (conductele de apă și gaze, branșamente). Acestea au impus un ritm redus de executare pentru a nu le afecta;
  2. cadastrul din intravilan a necesitat o revizuire care a durat aproximativ un an;
  3. Procons XXI SRL, societatea care asigura serviciile de proiectare, și-a încetat existența prin dizolvare. A fost necesar ca procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare să fie reluate pentru a se asigura asistența tehnică a lucrărilor, precum și pentru a revizui proiectul tehnic în acord cu noul cadastru“, au precizat reprezentanţii CJ Dolj.
    Însă, în răspunsul transmis către GdS, nu s-a specificat şi momentul la care lucrarea va fi gata, după toate întârzierile suferite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS