12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSigilarea puţului de gaze de la Calopăr, suportată de CJ Dolj

Sigilarea puţului de gaze de la Calopăr, suportată de CJ Dolj

Sigilarea puţului de gaze de la Calopăr, suportată de CJ Dolj. Un localnic din comuna doljeană Calopăr, satul Bîzdîna, a dat fără să vrea multe bătăi de cap autorităţilor, după ce a încercat să sape în curte un puţ destinat alimentării cu apă. Bărbatul a dat peste o pungă de gaze care s-a aprins instant, iar din acel moment focul a ars continuu (10 septembrie).

A fost nevoie de prezenţa în zonă a pompierilor, care a trebuit să supravegheze permanent puţul şi să se asigure că nu sunt scăpări de gaze. Asta până la intervenţia unei firme specializată în cimentarea puţului. Focul a ars însă continuu câteva zile, suficient cât să pună pe jar autorităţile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Dolj a hotărât că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ va asigura sprijinul de specialitate, cu forţele şi mijloacele proprii, pe durata realizării lucrărilor de punere în siguranţă a puţului forat, prin astupare/cimentuire executate în scopul înlăturării situaţiei de urgenţă (15 septembrie). 

La îndrumarea ISU „Oltenia“ şi a specialiştilor aduşi pentru evaluarea situaţiei, Primăria Calopăr a contractat în regim de urgenţă o firmă specializată în astfel de intervenţii. „Incendiul din satul Bîzdîna s-a produs prin arderea gazelor evacuate pe cale naturală dintr-un puţ destinat alimentării cu apă pentru uzul gospodăresc, forat de un localnic, la adâncimea de aproximativ 75 de metri. După izbucnirea incendiului, focul, care a ars câteva zile, a fost permanent supravegheat de către pompieri, iar Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din Calopăr a hotărât contractarea în regim de urgenţă a unei firme specializate pentru cimentarea/astuparea puţului forat“, explica ISU Oltenia. 

Sigilarea puţului de gaze de la Calopăr, suportată de CJ Dolj. 37.000 de lei, ajutorul din fondul de rezervă al judeţului

Lucrările de cimentare a puţului au fost finalizate pe 16 septembrie, factura venind la primărie. Autoritatea locală era cea care trebuia „să aloce resursele bugetare necesare pentru înlăturarea pericolului şi efectuarea intervenţiei“. Numai că Primăria Calopăr a cerut ajutor Consiliului Judeţean Dolj pentru plata facturii respective. Şi l-a primit. 

Sigilarea puţului de gaze de la Calopăr a fost efectuată de către o firmă specializată

Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, alocarea sumei de 37.000 de lei, din fondul de rezervă al CJ Dolj pe anul 2022, pentru acoperirea cheltuielilor cu sigilarea puţului de gaze. „Ştiţi că a fost acea problemă cu puţul de apă al localnicului din Calopăr, cu acea pungă de gaze. S-a intervenit, dar primăria nu a avut banii necesari, aşa că îi vom da noi, din fondul de rezervă“, a explicat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj. Proiectul de hotărâre a avut unanimitate de voturi. De fapt, toate proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean Dolj au fost aprobate la foc automat, cu unanimitate de voturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS