10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrugurii, out din Târgul Municipal. Aceştia se găsesc doar în Chiriac

Strugurii, out din Târgul Municipal. Aceştia se găsesc doar în Chiriac

Târgul Municipal, din cartierul 1 Mai, locul unde în anii trecuţi se vindeau struguri pe bandă rulantă, a fost şters de pe lista reprezentanţilor Pieţe şi Târguri Craiova pentru comercializarea strugurilor. Anul acesta, în Craiova se găsesc struguri pentru vin doar în Piaţa Chiriac.

Doljenii care doresc să îşi facă acasă vinul, pot cumpăra struguri dintr-un singur loc în Craiova. Începând cu 12 septembrie, toţi comercianţii de struguri au fost nevoiţi să se mute în Piaţa Chiriac. Luni, în piaţa din Târgul Municipal Craiova nu era nicio urmă a forfotei din anii trecuţi, când oamenii roiau în jurul dubelor sau tirurilor care musteau de struguri. Motivul este acela că reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova au decis ca strugurii să se vândă doar în Piaţa Chiriac.

De ce se vând struguri doar în Chiriac

Am întrebat SC Pieţe şi Târguri Craiova de ce s-a luat decizia să nu se mai vândă struguri în Târgul Municipal. Reprezentanţii pieţelor spun că evitarea aglomerarării din târg este principalul motiv.

„De-a lungul anilor, în Craiova, activitatea de comercializare a strugurilor pentru vinificaţie s-a desfăşurat preponderent în Piaţa Chiriac. Întrucât aceasta a fost o bună perioadă închisă, comercializarea strugurilor a trebuit să fie organizată în Târgul Municipal Craiova. În prezent, Piaţa Chiriac fiind redeschisă după modernizare, a fost posibilă şi reluarea, aici, a activităţii de comercializare a strugurilor pentru vin. În plus, măsura a avut în vedere şi o reducere a aglomeraţiei din Târgul Municipal Craiova, în această perioadă specifică pentru pregătirea conservelor pentru iarnă, în care este foarte mare atât oferta, cât şi cererea de legume. Cu privire la tarife practicate de societatea noastră, facem precizarea că nu există nici o diferenţiere între tarifele percepute comercianţilor de struguri din Piaţa Chiriac şi cele solicitate comercianţilor de legume-fructe en-gros din Târgul Municipal“, au transmis aceştia.

În plus, într-o postare publică pe Facebook, societatea Pieţe şi Târguri Craiova a specificat că „în Piața Chiriac vor vinde struguri pentru vin doar producători agricoli, nu firme“.

Preţul strugurilor, mai mare decât anul trecut

Preţul strugurilor a urmat şi el tendinţa de creştere de pe piaţă. Aşadar, anul acesta cine vrea vin făcut acasă trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Vânzătorii aflaţi în Piaţa Chiriac, nu foarte mulţi la număr, păreau destul de mulţumiţi de vânzare. Unul dintre ei chiar terminase de vândut toţi strugurii cu care venise în dubă. „Pot spune că vânzările diferă de la o zi la alta, însă per total sunt mulţumit. Astăzi am dat tot ce aveam, adică în jur de 1.700 de kilograme“, a spus un comerciant din Piaţa Chiriac.

Preţurile la struguri pornesc de la 2 lei, la soiurile Fetească sau Riesling. Apoi, ca nivel de preţ se află Zaibărul, pe care l-am găsit cu 2,2 lei. Urmează Merlotul, al cărui preţ pe kilogram ajunge la 2,8 lei. Ananasul şi Tămâioasa sunt cele mai scumpe soiuri. Acestea se vând cu 3 şi 3,5 lei pe kilogram.

Cumpărătorii spun că sesizează creşterea preţului comparativ cu anul precedent. Însă, asta nu îi împiedică să facă vin pentru că este mult mai calitativ decât cel din comerţ. „Am aruncat o privire prin piaţă, să văd ce preţ au strugurii. Preţul este mai mare ca anul trecut. Dar dacă vrei vin adevărat, făcut cu mâna ta, fără să aibă tot felul de chimicale în el, cumperi, n-ai încotro. Dar eu zic că se merită, mai bine faci mai puţin şi ştii că bei un vin bun. O să mă mai interesez şi pe site-uri online sau pe la alţi oameni care vând. Apoi, o să văd, în final, ce şi cât cumpăr“, a spus un craiovean care conspecta piaţa.

Citeşte şi: Dolj: 40 de oameni au murit în accidente rutiere în acest an

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS