22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCEO a repornit Termocentrala Craiova 2

CEO a repornit Termocentrala Craiova 2

Complexul Energetic Oltenia a repus în funcțiune blocul energetic de la Sucursala Electrocentrale Craiova 2. Astfel, în prezent sunt pornite toate cele 4 termocentrale din Gorj și Dolj, cu un total de 6 grupuri energetice.

La Turceni și Rovinari se funcționează cu câte două blocuri energetice la fiecare termocentrală, iar la Ișalnița și Craiova 2 cu un singur grup la fiecare sucursală.

La Termocentrala de la Rovinari sunt pornite blocurile energetice numerele 4 și 6. La Sucursala Electrocentrale Turceni sunt în funcțiune blocurile energetice numerele 4 și 5. De asemenea, la Termocentrala de la Ișalnița produce energie electrică grupul numărul 7, iar la Sucursala Electrocentrale Craiova 2 este pornit grupul energetic numărul 2. Producția medie de energie la CEO este de 1.200 de MWh.

Externalizată pe 1 octombrie și ajutor pe 3 luni de la CEO

La nivelul Complexului Energetic Oltenia se fac ultimele pregătiri pentru externalizarea uneia dintre sucursalele electrocentrale. Este vorba de Sucursala Electrocentrale Craiova 2 care are la dispoziție două grupuri pe lignit.

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să renunțe la Craiova 2, având în vedere că este folosită cu prioritate pentru producerea de agent termic și secundar pentru producția de energie electrică.

Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia septembrie este ultima lună pentru SE Craiova 2 la CEO. De luna viitoare activele și angajații vor fi preluate de către Societatea Electrocentrale Craiova. Totodată, Complexul Energetic Oltenia va aloca fonduri pentru a susține pentru o perioadă de 3 luni activitatea Termocentralei Craiova 2, după externalizare.

Sucursala Electrocentrale Craiova 2 va fi externalizată după data de 1 octombrie, după cum a anunțat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Societatea Electrocentrale Craiova va prelua salariații și activele SE Craiova 2 și va primi asistență financiară pentru 3 luni. În schimbul ajutorului financiar CEO va primi ca garanție anumite active.

Preluată de Ministerul Energiei

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să renunțe la activele care nu au legătură directă cu producerea de energie electrică.

Craiova 2 este folosită și pentru producția de agent termic. Societatea Electrocentrale Craiova va avea ca acționar principal Ministerul Energiei și va derula proiecte pentru trecerea de la grupuri pe cărbune la cele pe gaze naturale.

Producția și vânzarea de energie termică nu face parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia; Consiliul Local al Municipiului Craiova ar fi avantajat prin deținerea controlului asupra rețelei de transport și distribuție a agentului termic și a sursei de producție a acestuia având astfel posibilitatea de a controla costurile totale și a realiza un program de modernizare integrat, incluzând generare și distribuție; Prin externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale, modernizarea rețelei ar putea fi efectuată prin accesarea de fonduri destinate în mod special pentru aceste tipuri de activități, fonduri ce au ca beneficiari eligibili autoritățile locale, cum ar fi fondul de modernizare; Segmentul de cogenerare in cadrul noului Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) va fi dimensionat pornind de la asigurarea necesarului de energie termica pentru Municipiul Craiova, inclusiv agentii economici, finantarea acestuia fiind posibila a se realiza din Fondul de Modernizare la pachet cu modernizarea rețelelor de transport și distribuție.

Acest concept investițional integrat reprezintă singura variantă economic fezabilă pentru eficientizarea businessului în domeniul energiei termice în municipiul Craiova care pe lângă eficientizarea generării va conduce și la diminuarea pierderilor în rețele care se ridică la circa 45% în prezent.

Externalizarea S.E. Craiova II către autoritățile locale ar contribui semnificativ la asigurarea continuității alimentării adecvate a consumatorilor din municipiu și către societatea Ford SA.

„CEO ia în considerare aplicarea unei astfel de măsuri și dorește demararea acțiunilor necesare impreuna cu Consiliul Local si Primaria Craiova pentru identificarea celei mai bune opțiuni pentru ca entitatea divizată să poate funcționa în condiții normale, CEO ar urma să asigure la data divizării capitalul circulant necesar pentru operațiunile noii entități, iar valoarea certificatelor CO2 pentru anul 2020 și până la data efectivă a divizării ar fi inclusă în ajutorul de restructurare pregătit de CEO; Ulterior divizării, S.E. Craiova II ar putea fi integrată prin crearea unei noi societăți cu acționari actuali ai CEO și Consiliul Local al municipiului Craiova”, conform CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS