10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal11 milioane de euro, în contul pentru repararea şcolilor din Craiova

11 milioane de euro, în contul pentru repararea şcolilor din Craiova

Primăria Craiova este dispusă să cheltuie peste 11 milioane de euro, în următorii patru ani, pentru lucrări de reparaţii şi de renovare la clădirile deţinute de municipalitate şi la cele ale unităţilor de învăţământ. Procedura de achiziţie a lucrărilor, în baza unui acord cadru, a fost lansată zilele trecute, ofertele fiind aşteptate până la data de 20 septembrie.

Autorităţile locale din Craiova caută o nouă firmă care să se ocupe de repararea şcolilor în următorii patru ani. Actualul acord cadru expiră în acest an, aşa că primăria a lansat, zilele trecute, licitaţia pentru un nou contract de lucrări. De data asta, cu o valoare mai mare.

Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic, pentru „lucrări de reparaţii curente, generale şi de renovare (care se pot executa fără autorizaţie de construire) la imobile deţinute şi administrate de autoritatea executiva şi la unităţile de învăţământ“ municipalitatea este dispusă să cheltuie între 27.097.345,45  lei şi 47.522.389,93 lei (fără TVA).

Acestea sunt valorile minime şi maxime ale noului acord cadru pe patru ani scos la licitaţie, însă suma care va fi cheltuită în acest interval de timp se va apropia de cea maximă, dacă este să ne uităm la precedentele contracte de repararea a şcolilor din Bănie. Adică se va putea ajunge la valoarea de 56.551.644 de lei cu TVA, echivalentul a 11,4 milioane de euro. Contractul până în 2026 va fi atribuit firmei care va oferi cel mai mic preţ, ofertele fiind aşteptate până la data de 20 septembrie.

Care ar fi cel mai mare contract subsecvent pentru repararea şcolilor din Craiova

Conform estimărilor primăriei, vor fi atribuite trei contracte subsecvente pe an, dar frecvenţa poate creşte „în funcţie de necesităţile autorităţii contractante“. Execuţia, în schimb, trebuie să aibă durată scurtă – „câteva luni“. Valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia este de 4.887.788,14 lei (fără TVA).

Cel mai mic contract subsecvent care ar putea fi încheiat are o valoare estimată de 1.955.116,31 lei (fără TVA). Sumele sunt teoretice, pentru că în practică lucrurile pot sta cu totul altfel. O dovedeşte chiar actualul acord cadru, atribuit spre finalul anului 2018.

10 contracte subsecvente încheiate în perioada 2019-2022, tot pentru repararea şcolilor din Craiova

În urmă cu aproape patru ani, Primăria Craiova atribuia un nou contract de reparare a unităţilor de învăţământ din Bănie şi a imobilelor deţinute şi administrate de municipalitate. Celebra Remex SRL din Ișalnița, firma care deţinuse vechiul acord-cadru de reparaţii şcoli, încheiat în august 2014 pentru suma de 26 de milioane de lei cu TVA (5,6 milioane de euro), a predat atunci ştafeta către o altă firmă din comună, Tag Energy SRL. Aceasta urma să se ocupe de lucrări alături de o societate din Craiova, Construct Invest Carpati SRL, ambele fiind desemnate câştigătoare la licitaţia demarată în martie 2018.

Acordul avea o valoare de 24.369.743,01 lei, fără TVA, adică 29 de milioane de lei cu TVA (6,2 milioane de euro). Potrivit anunţului de atribuire din noiembrie 2018, primăria putea încheia anual de la unu până la patru contracte subsecvente, în funcție de necesități și de fondurile alocate cu această destinație, dar un contract nu putea depăși, fără TVA, suma de 6.092.435 de lei. Din 2019 şi până în prezent au fost atribuite, conform datelor din sistemul electronic, 10 contracte subsecvente. Primul a fost încheiat pe 20 februarie 2019, iar ultimul pe 26 mai 2022.

Toate contractele au fost însă atribuite doar unei dintre cele două firme câştigătoare: Construct Invest Carpati SRL. Cu excepţia ultimului contract, care a avut o valoare de 5.041.986 lei, opt subsecvente au fost atribuite pentru sume cuprinse între 2,2 milioane de lei şi 3,8 milioane de lei (26 octombrie 2021), sume fără TVA.

A plătit primăria mai mult decât valoarea stabilită prin licitaţie?

Surprinde însă valoarea contractului subsecvent din 9 februarie 2021, în sumă de 16.330.265 lei, conform cifrelor din SEAP. Cu mult peste valoarea maximă estimată pentru un astfel de contract, adică 6.092.435 de lei. Adunând cele 10 contracte subsecvente, aşa cum apar ele în sistemul electronic, ajungem la valoarea de 43.776.972 lei, aproape dublu faţă de valoarea stabilită prin licitaţie, de 24.369.743 de lei. Chiar să fi plătit Primăria Craiova mai mult decât suma stabilită prin licitaţie?

Revenind la licitaţia pentru noul acord cadru, firma care va obţine contractul va avea de executat cam acelaşi tip de lucrări ca şi până acum. Vorbim aici de reparaţii curente care nu modifică structura de rezistenţă sau aspectul clădirii (zugrăveli şi vopsitorii interioare şi exterioare, înlocuit tâmplărie, reparaţii la instalaţii, finisaje interioare şi exterioare, etc), dar şi de reparaţii generale, care nu necesită autorizaţie de construire.

Firma care s-a ocupat în ultimii trei ani de lucrările de renovare a unităţilor de învăţământ, Construct Invest Carpaţi SRL din Craiova, a reabilitat şi clădirile în care funcţionează Institutul de Medicină Legală, în baza unui contract de 1.851.701 lei (TVA inclus) încheiat cu Consiliul Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS