20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a sistat mutarea gunoiului dintr-o celulă în alta. Dispare mirosul?

S-a sistat mutarea gunoiului dintr-o celulă în alta. Dispare mirosul?

La depozitul de deşeuri de la Mofleni a fost sistată, temporar, mutarea gunoiului în descompunere de pe o celulă pe alta. Decizia a venit după ce GdS a scris că mirosul greu venit de la groapa de gunoi sufocă orașul, mai ales cartierele învecinate depozitului de deșeuri.

Ca urmare a semnalului de alarmă tras de GdS, reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj au discutat cu operatorul depozitului și au ajuns la o concluzie: gunoiul aflat în stadiu de descompunere din celula șase nu poate fi transportat pe timp de caniculă în celula șapte. Acest transport presupune împingerea mizeriei cu lama unui buldoexcavator sau mutarea gunoiului cu cupa excavatorului, dintr-o parte în alta. Măsura s-a impus după mai multe discuții telefonice, deși ar fi dat poate mai bine pentru comisarii Gărzii de Mediu să facă o plimbare până la groapa de gunoi. Poate mirosul pestilențial i-ar fi convins să fie mai vigilenți atunci când vine vorba despre poluarea olfactivă.

Celula șapte

Derogare pentru mutarea gunoiului

Drept urmare, reprezentanții depozitului de la Mofleni au oprit procedura de mutare a gunoiului.

„Am cerut o derogare de la Garda de Mediu și așteptăm acceptul dumnealor. Procedura este în derulare. Am făcut o comunicare și așteptăm răspunsul. Se sistează activitatea pe celula șase, celula activă acum este șapte. Problema principală este temperatura ridicată din această perioadă şi nu putem preconiza o dată anume când vom relua mutarea surplusului de deșeuri dintr-o celulă în alta. Când vom lua act de decizia Gărzii de Mediu, ne vom conforma”, spune Roxana Manea, director executiv Eco Sud SA.


La rândul lor, comisarii Gărzii de Mediu spun că sunt de acord cu sistarea mutării gunoiului. „Am acționat în sensul să oprim activitatea de relocare a gunoiului de la Depozitul Mofleni. Am primit un e-mail prin care operatorul Eco Sud solicită să-i dăm acceptul să sisteze relocarea gunoiului. Ei trebuie să acopere ce au descoperit, gunoiul acela în descompunere, și să reia relocarea din toamnă. Nu se fac astfel de lucrări pe caniculă. Bine că au înțeles”, a declarat, pentru GdS, Gheorghe Călinoiu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj.

Gunoiul stricat, plimbat prin soare

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni

Cum au stat, de fapt, lucrurile. Operatorul depozitului de deșeuri de la Mofleni, Eco Sud SA, nu și-a luat la timp autorizație pentru deschiderea celei de-a șaptea celule, unde urma să fie depozitat gunoi din tot județul Dolj. Pentru că autorizația a venit cu întârziere, o bună perioadă de timp gunoiul a fost pus în celula șase. Aceasta a fost umplută peste capacitate, transformându-se într-un munte de gunoi. Celula șapte a fost deschisă și autorizată prin aprilie-mai, iar Garda de Mediu a impus societății să mute surplusul de gunoi în celula șapte.
Inițial, Garda de Mediu nu a spus că impunerea a venit din partea ei, dar a fost dată de gol de Agenția de Mediu Dolj. Într-un răspuns transmis GdS se arăta: „Prin revizuirea AIM nr. 72/24.08.2015 revizuită (R2) în 12.05.2022, APM DOLJ a reglementat funcționarea celui C7, operatorul ECO SUD SA fiind obligat să ducă la îndeplinire măsura impusă de GNM CJ DOLJ şi anume: «Operatorul economic va proceda la relocarea întregii cantități de deșeuri peste cota de depozitare autorizată a celulei nr. 6 o dată cu punerea în exploatare a celulei nr. 7». Responsabilitatea îndeplinirii măsurii cade în sarcina ECO SUD SA, care trebuie să notifice îndeplinirea măsurii către GNM CJ DOLJ, care impune atât măsura, cât și verificarea îndeplinirii acesteia“.
Drept urmare, angajații de la depozitul de gunoi s-au pus pe lucru. Relocarea surplusului de gunoi aflat în descompunere a început să se facă în plină caniculă. Aşa că multe din cartierele orașului, Parcul Tineretului și Water Park-ul au fost acoperite de mirosul greu de gunoi în descompunere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS