9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCEO a oprit temporar Termocentrala Craiova 2

CEO a oprit temporar Termocentrala Craiova 2

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a oprit Termocentrala Craiova 2, însă a revenit pe podiumul producătorilor de energie electrică din România.

Termocentralele pe bază de cărbune se află pe locul al treilea în ceea ce privește cantitatea de curent electric produsă. Revenirea pe podium s-a produs pe fondul scăderii producției de energie la nivelul Hidroelectrica, din cauza secetei. Pe primul loc se află Nuclearelectrica și pe locul al doilea termocentralele pe gaze naturale. Cu toate că a urcat pe podium, energia pe cărbune asigură sub 18% din necesar, respectiv o mie de MWh. 

La nivelul Complexului Energetic Oltenia sunt în funcțiune numai patru grupuri energetice. Sunt două grupuri energetice pornite la nivelul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari. Este vorba de blocurile energetice numerele 3 și 6. Mai este în funcțiune grupul energetic numărul 4 de la Sucursala Electrocentrale de la Turceni și grupul energetic numărul 7 de la Termocentrala Ișalnița. 

Au oprit Termocentrala Craiova 2

Grupul energetic numărul 1 de la Sucursala Electrocentrale Craiova 2 era oprit, duminică, pentru mentenanță. De altfel, compania nu mai are la dispoziție nici Cariera Minieră Roșia, rămasă fără Acordul de Mediu, în urma unei decizii a Tribunalului București. În privința Sucursalei Electrocentrale Craiova 2, Complexul Energetic Oltenia va trebui să se obișnuiască în curând fără termocentrala respectivă. Aceasta va fi externalizată în urma unui proces de divizare simetrică.

Astfel, patrimoniul Termocentralei Craiova 2 va fi preluat în perioada următoare de Societatea Electrocentrale Craiova. Noua companie nu va mai avea legătură cu firma mamă. Acționarii vor fi: statul prin Ministerul Energiei, cu 77,1%, precum și Fondul Proprietatea, Electrocentrale Grup și Societatea pentru Închiderea și Conservarea Minelor, aflată în momentul de față în insolvență.

La nivelul Complexului Energetic Oltenia este aprobat un Plan de restructurare în care este cuprinsă inclusiv externalizarea SE Craiova 2 și realizarea de grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. Termocentrala de la Craiova produce și agent termic pentru municipiul Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS