21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Craiova IntenCity“ a stârnit scandal. Ameninţări în Consiliul Local: „Venim peste voi!“

„Craiova IntenCity“ a stârnit scandal. Ameninţări în Consiliul Local: „Venim peste voi!“

Festivalul „Craiova IntenCity“ a stârnit un scandal imens în şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local. Cinci proiecte de hotărâre au fost pe ordinea de zi şi la fiecare au existat comentarii.

Scandalul a început încă de la primul punct, o rectificare pozitivă a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova. În contul pimăriei au intrat în aceste zile peste 10 milioane de lei, din care 8.266.000 de lei din taxe şi impozite. Opt milioane de lei din banii plătiţi de craioveni urma să se ducă direct în contul Operei Române Craiova, pentru organizarea și desfășurarea megafestivalului „Craiova IntenCity”, care va avea loc pe stadionul „Ion Oblemenco“, în perioada 26-28 august.

Opera mai cerea aprobare şi pentru achiziţia unor servicii juridice de consultanţă, având în vedere contractele pe care le va încheia pentru derularea festivalului, estimate la 15.000 de lei – 20.000 de lei. Sumele respective au ridicat mai multe semne de întrebare din partea a doi consilieri locali, Cezar Drăgoescu (liderul grupului USR) şi Teodor Sas (PNL), şi aşa au ieşit scântei. S-a lăsat cu ameninţări şi cu tăieri de microfoane. Ce a generat scandalul? Solicitările de transparenţă în cheltuirea banilor venite din partea celor doi consilieri.

„Craiova IntenCity“ a stârnit scandal. Principala acuză: lipsa de transparenţă

Primul a ieşit la atac Cezar Drăgoescu. „Nu mi se pare normal să cheltuim aproape 5 milioane de euro pentru un aşa-zis festival fără niciun fel de transparenţă. Vorbim de banii craiovenilor, iar noi suntem aici pentru a cere lămuriri. Sunt două carenţe aici. Opera vine şi ne cere bani, dar nu avem nicio informaţie legat de veniturile pe care le va genera acest festival, o prognoză, a sumele care vor fi încasate, dacă vor fi sau nu şi sponsori. Şi doi, nu există transparenţă, nu am văzut contractele încheiate să ştim şi noi unde se duc banii. Am văzut că banii ăştia trebuie viraţi până pe 15 iulie, dar nu ni se dau detalii. Din aceste motive, noi vom fi împotriva alocării acestei sume de bani“, a spus Cezar Drăgoescu.

„Deci grupul USR este împotriva festivalului Craiova IntenCity“, a tras concluzia preşedintele de şedinţă, Lucian Dindirică. „Nu, grupul USR este împotriva modului defectuos de organizare, având în vedere lipsa oricărei transparenţe şi a unei prognozări a veniturilor generate de acest festival“, a răspuns Drăgoescu.

Şi consilierul PNL Teodor Sas s-a declarat împotriva alocării sumei de 8 milioane de lei către Opera Craiova. „Şi eu voi vota împotrivă la acest punct şi nu pentru că sunt împotriva festivalului, ci pentru că sumele cheltuite pentru acest eveniment sunt extrem de mari. Am alocat până acum aproape 21 de milioane de lei, cu această sumă, şi nu avem transparenţă. Nota de fundamentare întocmită de Operă este superficială, fără niciun detaliu cu privire la modul cum vor fi cheltuiţi banii“, a afirmat Sas.

Aurelia Filip: „Hai să nu denigrăm un astfel de festival“

În cadru a intrat viceprimarul Aurelia Filip, care a venit cu explicaţii. Aceasta a afirmat că pentru Untold se cheltuie 130 de milioane de euro, că Opera are nevoie de o firmă specializată de consultanţă juridică pentru că artiştii au în spate case de avocatură şi că nu trebuie făcută vreo greşeală atunci când se încheie contractele. „Haideţi să nu pedepsim craiovenii de a nu avea un asemenea festival! Vom trage linie la finalul festivalului. Nu spun că vom avea un profit mare, suntem la început, dar hai să nu denigrăm un astfel de festival“, a spus Aurelia Filip.

Viceprimarul Craiovei a mai menţionat că unele contracte nu pot fi făcute publice acum, existând anumite clauze cu artiştii. „PNL nu este împotrivă, eu sunt pentru festival, mi-am luat şi abonament“, a intervenit în discuţie Daniel Stoian, consilier local PNL. „Foarte bine domnu Stoian! Vă aşteptăm cu noi pe gazon, să ne distrăm“, a replicat rapid Aurelia Filip, văzând că are şi aliaţi.

„Craiova IntenCity“ a stârnit scandal. S-a lăsat cu microfoane oprite

Când un alt consilier USR, Eduard Cîrceag, a afirmat că la Untold s-au cheltuit 16 milioane de euro, nu 130, iar Cezar Drăgoescu a insistat pe partea de transparenţă, a început „furtuna“. Aflat la conducerea şedinţei, Lucian Dindirică (PSD) a apăsat pe acceleraţie şi a cerut grăbirea votului: „Gata, hai la punctul 3! Votaţi punctul 2“. „Vrem transparenţă“, a continuat Teodor Sas, lucru care l-a enervat la culme pe Dindirică. „Opriţi microfoanele, gata! Daţi-vă, că le opresc eu“, a spus Dindirică, adresându-se secretarului primăriei şi întinzându-se peste masă.

De data asta s-a enervat şi Cezar Drăgoescu. „Băi, nu vă este ruşine să tăiaţi microfoanele?! Că venim peste voi, acum!“, a strigat liderul USR. Ulterior, discuţiile s-au mai calmat, iar proiectele de hotărâre au fost aprobate, cu toată împotrivirea unora dintre consilieri, care au votat împotrivă ori s-au abţinut.

Vezi mai jos cum a decurs ședința extraordinară de miercuri a Consiliului Local Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS