10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagazinul din uscătorie, supărarea locatarilor

Magazinul din uscătorie, supărarea locatarilor

Proprietarii dintr-un bloc din Craiova sunt supăraţi pe reprezentanţii asociaţiei de proprietari pentru că au transformat uscătoria blocului şi toaleta într-un spaţiu comercial. Cauza supărării locatarilor nu este că la magazinul din scara blocului se vinde îngheţată, bomboane şi biscuiţi. Cauza nemulţumirii locatarilor provinde de la faptul că aici se vând băuturi alcoolice, ceea ce atrage o lume pestriţă.

Magazin

Proprietarii din blocul V, scara 2 din Piaţa Gării spun că sunt deranjaţi de faptul că la scara blocului lor este un magazin care vinde băuturi alcoolice, cafea. Consumatorii vin la orele serii, beau alcool, fumează stau la taclale şi uneori provoacă discuţii aprinse care se sfârşesc cu apariţai poliţiei locale. Magazinul din fosta uscătorie este în apropierea unui loc de joacă, iar „petrecăreţii” se mută adeseori şi în spaţiul destinat copiilor.

„Cei de la asociaţia de proprietari au închiriat spaţiul de la parter. Cea care are magazin vinde şi băuturi alcoolice, scoate o masă în faţă şi se strâng aici tot felul de persoane. Beau aici, fac gălăgie. Se duc şi la locul de joacă, stau pe băncuţe. Nu de puţine ori vine poliţia. Şi pe cea cu magazinul au amendat-o, dar degeaba. Cei de la asociaţie refuză să ne arate contractul de închiriere. Nici nu reziliază contractul, nici cu banii din chirie nu ştim ce fac”, spune o locatară din blocul V, scara 2.

Magazin


Alt proprietar susţine că:


„Într-adevăr, acolo unde este magazinul este spaţiu comun, a fost uscătoria blocului. Este închiriat, dar este insalubru. Marfa este depozitată în wc-ul care deservea uscătoria. Vin tot felul de oameni, beau, fac scandal, vine poliţia. De la magazin le-a pus mese şi stau acolo şi beau. Intră în locul de joacă. Acolo a fost sediul poliţiei, apoi a fost asociaţie de proprietari şi acum au închiriat unui comerciant. Numai probleme fac. Ce este acolo! „, spune alt locatar.

Preşedintele asociaţiei: ” Ce se întâmplă pe spaţiul public nu mă priveşte pe mine”

Preşedintele asociaţiei de proprietari neagă cele spuse de locatari. Acesta spune că pe el nu-l interesează ce se întâmplă pe domeniul public, dar nici prea multe amănunte nu dă despre contractul de închiriere.

Preşedinte asociaţiei de proprietari

„Asociaţia a închiriat. A fost uscătoria blocului. Am închiriat unui magazin. Dacă cineva vrea să închirieze aici să vină să spună, nu să facă sesizări. Este o doamnă care are magazin aici. Zgomot fac cei care vin la locul de joacă seara, noaptea. Vin tineri care stau noaptea la locul de joacă. Acum câteva seri a venit poliţia şi au luat-o la fugă. Mie nu mi-a sesizat nimeni. Nu au venit la asociaţia de proprietari să-mi spună că sunt deranjaţi de magazin. Noi avem încheiat contract de închiriere pe o sumă modestă. Nu cred eu că pe locatrai îi deranjează chiria. În spaţiul blocului nu sunt probleme, ce se întâmplă pe spaţiul public nu mă priveşte pe mine. În plus, pe aici mai trece din când în când poliţia locală”, explică situaţia preşedintele asociaţiei de proprietari Nr.1 Piaţa Gării, Stelian Şerban.

La magazinul cu pricina am găsit-o pe fiica patroanei. La vederea redactorilor GdS şi câteva telefoane, tânăra a adunat marfa expusă în faţa magazinului a pus lacătul la uşă şi a plecat. Pe doamna Rodica, deţinătoarea magazinului am încercat să o contactăm telefonic, dar numărul dat de cei de la asociaţia de proprietari era „greşit”.

Magazin în uscătoria blocului

Am solicitat un punct de vedere cu privire la folosirea domeniului public şi tulburarea liniştii publice Primăriei Craiova şi Poliţiei Locale. Răspunsul a fost următorul:

„Până în acest moment au fost date amenzi în valoare de 2.400 de lei și se fac verificări dacă au intervenit schimbări structurale ale spațiului în care își desfășoară activitatea. Totodată, sfătuim locatarii din acea zona, ca atunci când constată fapte care tulbură ordinea și liniștea publică, să sune la 112”.

Cum pot fi atribuite părţile comune

Conform Legii asociaţiilor (Legea nr. 196/2018), uscătoria este spațiu comun, deci aparţine tuturor proprietarilor. Ca un proprietar sau asociaţia să facă ceva acolo trebuie să obţină acordul tuturor proprietarilor din blocul cu pricina.
Proprietarii trebuie să ştie că: „părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari. Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.


Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună“, art. 43, alin 1,2,3/ Legea nr. 196/2018.
Dacă este vorba de o persoană din afara asociaţiei, fie că este o persoană fizică sau juridică, legea impune următoarele:

„Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori“, art. 38, alin.2/Legea nr. 196/2018.


Când se ajunge la schimbarea destinaţiei proprietăţii comune, în cazul de faţă a uscătoriei, legea are alte prevederi. Adică în locul uscătoriei apare un spaţiu comercial, o frizerie.
„Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:


a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens“, art. 36/Legea nr. 196/2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS