11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimele amenzi date asociațiilor de proprietari care nu dau cu var pe bloc

Primele amenzi date asociațiilor de proprietari care nu dau cu var pe bloc

Primăria Craiova pune tunurile pe asociațiile de proprietari. Administrația locală craioveană nu a glumit când a atenționat asociațiile de proprietari să zugrăvească fațadele blocurilor. Drept urmare, Poliția Locală Craiova a început să aplice amenzi asociațiilor care nu s-au conformat. Primele asociații de proprietari din Craiova au fost amendate săptămâna trecută. Amenda este cuprinsă între 1.000 de lei și 2.000 de lei.

La început asociațiile au fost notificate. Poliția Locală a trimis, în vara anului trecut, notificări craiovenilor care locuiesc la bloc. Aceștia erau atenționați că sunt obligați să repare și să zugrăvească fațadele blocurilor în care locuiesc. Erau vizate cu precădere blocurile vechi care nu s-au înscris în proiectul pentru reabilitare pe fonduri europene. Proprietarii s-au trezit notificați și aveau la dispoziție șase luni ca să ducă la îndeplinire aceste cerințe, în caz contrar riscau să fie amendați. După notificări au venit sancțiunile contravenționale, adică avertismente scrise.

Asociația de proprietari nr.1 Nicolae Titulesc, amendată cu 1.000 de lei

Zilele trecute unele dintre asociațiile de proprietari s-au trezit cu amenzi. În această situație este Asociația de proprietari nr.1 Nicolae Titulescu. Pe numele președintelui asociației a fost întocmit un proces-verbal prin care s-a aplicat o amendă în cuantum de 1.000 de lei pentru că nu a reparat și zugrăvit fațadele blocurilor din asociație.

“ Da, ne-a amendat Poliția Locală. Eu sunt la Impozite și taxe, să plătesc amenda. Proprietarii refuză să plătească. Primăria ne obligă să zugrăvim pentru că proprietarii au refuzat să semneze, să mergem pe fonduri europene. Nu a vrut nimeni să semneze. Am încercat să găsim o modalitate să nu ajungem să fim amendați. Am pus pe listele de plată, să strângem sumele necesare, dar sunt locatari care nu sunt interesați , nu vor să participe. Ei spun să dea primăria. Nu plătește primăria, noi suntem proprietari. Am încercat să-i convingem, nu au vrut și acum plătim amenzi. Amenda va fi împărțită celor care au refuzat să plătească. Am zis să luăm un acord de principiu să intrăm pe Programul european, nici așa nu vor. Vor plăti până la urmă, nu au de ales. Amenda este între 1.000 de lei și 2.000 de lei. Noi suntem deja la stadiul de oferte, am făcut toate demersurile, dar nu am putut încheia contractul cu o firmă. Nu avem banii necesari pentru încheierea acestuia”

a precizat pentru GdS, Ecaterina Lupu, președinta Asociației de proprietari nr.1 Nicolae Titulescu.

Este contravenție dacă nu dai cu var pe bloc

Obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care la articolul 9 spune:

Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:

a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;

b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”.

Totodată, aceste prevederi se regăsesc și în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, unde la capitolul Activități edilitar gospodărești și de salubrizare se face vorbire despre întreținerea fațadelor clădirilor. În HCL nr. 107/2021 la art. 4., alin (1), se spune: ”este contravenţie (…) neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii, prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS