17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO nouă lovitură pentru buzunarul craiovenilor. Apa se scumpeşte

O nouă lovitură pentru buzunarul craiovenilor. Apa se scumpeşte

De la 1 iulie, abonaţii CAO vor plăti mai scump apa şi canalizarea. Scumpirea se va regăsi în factura pe care cetăţenii o vor plăti în luna august. Apa şi canalul ajung la 10,46 de lei/mc.

Preţul apei va fi de 6.09 lei/mc fără TVA şi 4,37 lei/mc fără TVA, canalizarea. În prezent, preţul apei este 4,48 lei/mc fără TVA. Tariful la canalizare este 3,36 lei/mc fără TVA. În total un craiovean plătește acum pentru un mc de apă și canal 7,84 de lei la care se adaugă TVA de 9%, deci 8,55/mc. După scumpire, abonaţii CAO vor plăti 10,46 de lei/mc pentru apă şi canal. Acest tarif se va aplica şi în localităţile din judeţ în care operatorul de apă şi canal administrează reţelele.

Scumpirile au fost anunţate de operatorul regional, CAO, din luna mai. Acum, operatorul are decizia de la ANRSC şi va aplica noul tarif începând de luna viitoare. Reprezentanţii CAO spuneau în urmă cu o lună că această creştere a preţurilor şi tarifelor se va face conform strategiei de tarifare. Adică prețul actual se va indexa cu 18% la apă și 13% la canal. Scumpirea reprezintă o indexare cu inflaţia. Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an la data de 1 iulie. Atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali. La acest moment, CAO a obţinut decizia de la ANRSC „privind ajustarea tarifară a preţului şi tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare”.

Se scumpeşte apa şi canalul
Se scumpeşte apa şi canalul

„Această modificare de tarif s-a trecut prin consiliile locale unde noi operăm . Creşterea era prinsă în strategia de tarifare. Acum am modificat strategia din cauza creşterilor costurilor cu energia electrică. Aceste costuri au crescut de trei ori, costurile cu combustibilul s-au dublat. tariful va fi unic pentru toată aria în care noi operăm. Noul tarif va fi aplicat de la 1 iulie 2022”, a precizat pentru GdS, directorul CAO, Alin Şuiu.


Ultima creştere de preţ a avut loc în urmă cu un an când, Compania de Apă Oltenia a anunțat că :” începând cu data de 01.07.2021, în conformitate cu decizia ANRSC nr. 74/26.05.2021, preţurile şi tarifele la apă şi canalizare vor fi următoarele: Preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,48 lei/mc faraTVA. Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,36 lei/mc fără TVA. La preţul pentru apa potabilă şi la tariful pentru canalizare se aplică TVA în cotă de 9%“.

Anul şi scumpirea

De la 1 iulie se scumpeşte apa
De la 1 iulie se scumpeşte apa

În ultimii ani, serviciile de apă şi canal s-au tot scumpit. Creșterea tarifelor la apă și canal în Craiova s-a făcut încontinuu în paralel cu programul de modernizare și îmbunătățire a rețelelor de apă și canalizare.
Prin urmare, craiovenii susțin din propriul buzunar modernizările pe fonduri, derulate de furnizorul de apă și canal al orașului, Compania de Apă Oltenia (CAO).
În 2019, începând de la 1 iulie, furnizorul anunţa creşterea tarifelor la apă şi canal conform strategiei de tarifare aprobată prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare. Atunci, preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare a fost stabilit în 2019 la 4,14 lei/mc fără TVA.
Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare a crescut la 3,05 lei/mc făra TVA. Creşteri au fost şi în 2018, când Compania de Apă Oltenia a modificat preţul la apă şi canalizare începând din luna decembrie 2018. Acesta a fost actualizat cu inflaţia.
Preţul la apă era în acel moment de 3,57 lei/mc fără TVA, iar după actualizarea cu inflaţia a devenit 3,74 lei /mc fără TVA . La canalizare şi epurare tariful era de 2,44 lei fără TVA şi a crescut la 2,56 lei /mc fără TVA.

Ce tarife sunt în alte oraşe

Se scumpește apa
Se scumpește apa

Comparativ cu alte preţuri şi tarife care se percep în alte oraşe din ţară, operatorul din Craiova se clasează undeva la mijloc. Cele mai scumpe servicii de apă şi canal sunt în Turda. Compania de Apă Arieş-Turda are la apă un preţ de 7,17 lei/mc fără TVA şi 6,27 de lei/mc fără TVA la canal. În total costurile ajung la 13,44 de lei la apă şi canal. A doua pe listă este Compania de Apă din Buzău, aici tariful este de 6,48 de lei/mc la apă şi un tarif de 5,15 lei/mc la canal. La cealaltă extremă sunt operatorii de apă şi canal din localitatea Voluntari. Aici apa şi canalul este de 6.00 lei/mc, iar canalul 1,11 de lei/mc. În Slobozia tarifele sunt următoarele: 3,95 de lei/mc pentru apă şi 3.09 lei/mc pentru canal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS