3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru candidaţi din Dolj, depistaţi cu căşti şi telefon la proba de matematică a bacalaureatului

Patru candidaţi din Dolj, depistaţi cu căşti şi telefon la proba de matematică a bacalaureatului

Absolvenţii de liceu au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului la matematică sau la istorie. Conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, pentru acest examen s-au înscris 3.938 de candidaţi dintre care au fost prezenţi 3.514 candidaţi. Patru dintre cei care au intrat să susţină bacalaureatul au încercat să fraudeze proba de matematică. Trei dintre candidaţi au fost depistaţi că aveau căşti prin care să li se comunice rezolvarea, iar un alt candidat avea asupra lui telefonul mobil. Candidaţii care s-au pregătit pentru acest examen au spus însă că atât la matematică, cât şi la istorie subiectele au fost mai uşoare decât cele de la simularea naţională.

Ieri s-a desfăşurat cea de a doua probă scrisă din cadrul examenului naţional de bacalaureat. Absolvenţii de la profilurile tehnologic, vocaţional şi real au susţinut examen la matematică, iar cei de la profilul uman la istorie. De această dată, la matematică au fost candidaţi care au intrat în sălile de examen cu alternative pentru a rezolva problemele. „În Dolj pentru proba obligatorie a profilului s-au înscris 3.938 de candidaţi dintre care 212 candidaţi au fost absenţi şi patru eliminaţi. Trei dintre candidaţii eliminaţi au avut asupra lor căşti şi au susţinut examenul la matematică pentru profil tehnic în centrul de la Liceul Independenţa Calafat, iar un alt candidat a susţinut examen la matematică- varianta pentru ştiinţe ale naturii, la Liceul Mihai Viteazul Băileşti şi a avut asupra lui telefonul mobil”, a explicat inspectorul şcolar general, Daniel Ion- preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea bacalaureatului.

Peste 3.500 de candidaţi prezenţi


Candidaţii eliminaţi pentru tentativă de fraudă au fost sancţionaţi pe termen lung.


„În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (11) din OME nr. 5151/2021 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2022, ” candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat”, se menţionează în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.


În ceea ce priveşte, numărul candidaţilor prezenţi, în Dolj au susţinut examenul 3.514 candidaţi. „În Dolj au fost 212 candidaţi care şi-au echivalat proba. În sălile de examen au fost prezenţi 3.514 de candidaţi. Pentru evaluare sunt 1.283 de lucrări la istorie, 789 la matematică-informatică, 57 la matematică la profil pishopedagogic, 588 de lucrări la matematică- specializarea ştiinţele naturii şi 793 de lucrări la matematică-profil tehnologic”, a mai precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Ce au spus candidaţii despre subiecte

Absolvenţii de liceu care au susţinut proba scrisă la istorie au spus că nu au avut cerinţe dificile.

„Am avut texte suport cu întrebări. La ultimul subiect, cerinţa a fost să elaborăm un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea. Şi era specificat să menţionăm două măsuri adoptate de statul român în plan intern dar şi să prezentăm un fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Am scris despre Alexandru Ioan Cuza, despre statul modern, despre Războiul de Independenţă. Am avut ca cerinţă şi să formulăm un punct de vedere referitor la implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea şi susținerea acestuia printr-un argument istoric. Şi am scris depre Primul Război Mondial şi despre Tratatul de Alianţă dintre România şi Antanta. Au fost subiecte uşoare. Aştept să văd cum vor fi şi proba la alegere. Am optat pentru logică”, a spus unul dintre candidaţii de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”.

Şi elevii care au susţinut bacalaureatul la matematică au spus că subiectele nu au fost dificile. „Faţă de simularea naţională a fost mai uşor la matematică. Dacă la română au mai fost probleme că a picat comedia lui Caragiale la eseu, acum a fost chiar bine. Sper să fie uşor şi la ultima prpbă. Eu ales să susţin examenul la biologie”, a spus un alt candidat care a susţinut examenul la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Astăzi se desfăşoară ultima propbă scrisă

Prima sesiune a examenului de bacalaureat continuă astăzi cu proba la alegere a profilului şi a specializării. Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 12:00.


Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS