20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn ce proiecte mai bagă Primăria Craiova banii

În ce proiecte mai bagă Primăria Craiova banii

Megaafacerea „Proiectarea“ merge mai departe. Pe lângă milioane de lei pe care primăria le cheltuieşte pentru modernizarea artezienelor, alte servicii de proiectare înghit bani de la bugetul local. De această dată banii merg pentru proiectarea unei parcări supraetajate, în zona Liceului Energetic, a unui Skate Park, pe strada Paşcani, pe un teren dat în administrare Liceului de Chimie şi a unui Complex sportiv- zona Piaţa Veche- str. Felix Aderca.

Ce investiţii publice se pregătesc în Craiova, în 2022
Pentru revitalizarea Parcului Corniţoiu a fost prevăzută în bugetul local pe anul 2022 suma de 8,6 milioane de lei

Primăria Craiova vrea să construiască o parcare supraetajată, cu două niveluri, în curtea Liceului Energetic. Aceasta va avea 350 de locuri de parcare. La jumătatea lunii martie 2022 autoritatea locală a emis un Certificat de Urbanism în acest sens. Recent proiectarea acestei parcări a fost atribuită unui grup de firme şi subcontractată SC K-Box Construction Desingn. Firma va primi 1.611.540 de lei fără TVA ca să proiecteze parcarea de la Liceul Energetic, de pe strada Amaradia.

Primăria Craiova a fost prevăzătoare şi a prins în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022 suma de 14,5 milioane de lei pentru realizarea mai multor parcări. Din această sumă, 500.000 de lei fiind prevăzuți expres pentru parcarea din zona Liceului Energetic. Potrivit Certificatului de Urbanism, parcarea va avea un regim de înălțime P+2E. La acest moment folosința actuală a terenului fiind de curţi construcţii – zonă cu funcțiuni complexe de interes public și servicii de interes general.

Așa ar putea arăta o parcare supraetajată, în accepțiunea Primăriei Craiova
Așa ar putea arăta o parcare supraetajată, în accepțiunea Primăriei Craiova

Proiectarea unui Skate Park- 671.118 de lei

Obiectul celui de-al doilea contract este proiectarea unui Skate Park. Unde va fi acest nou parc şi cât costă proiectarea lui? Skate Parkul va fi pe strada Paşcani, nr. 9, pe un teren dat în administrare Liceului de Chimie. Terenul se află în proprietatea privată a Consiliului Local Craiova.Are folosinţa actuală de curţi construcţii, destinaţia – parţial zonă cu funcţiuni complexe de interes public şi servicii de interes general. Suprafaţa sa este de 19.000 mp din acte şi 23.577 mp din măsurători, din care 2.850 mp – suprafaţa studiată. Aici ar urma să fie amenajat un Skate Park. Pentru realizarea lui a fost bugetată la începutul anului suma de 400.000 de lei. La prima vedere, suma este insuficientă, numai proiectarea acestui parc costă 671.118 de lei. Skate Park-ul va avea platforme, elemente prefabricate și elemente monolit din beton armat şi este destinat pentru biciclete, trotinete, skateboarduri şi role.

Piaţa Veche devine Complex sportiv

Aşa ar urma să arate PIaţa Veche

În sfârşit zona de la Piaţa Veche va fi reamenajată. Aici autorităţile locale au comandat proiectarea unui “Complex sportiv- zona Piaţa Veche- str. Felix Aderca”. Modernizarea vizează toată zona cuprinsă între strada Felix Aderca şi strada Matei Basarab şi nu se limitează doar la Piaţa Veche.

Proiectul privind „Revitalizare Centrul Istoric – zona Piața Veche – Felix Aderca” a fost iniţiat de Primăria Municipiului Craiova în scopul de a reabilita zona cuprinsă între străzile Matei Basarab, Piața Veche, Felix Aderca și Piața Ierusalim:

pentru redarea caracterului istoric și cultural al zonei și crearea unei legături funcționale și ambientale cu zona centrală a Craiovei denumită Aria Pilot (Lipscănia Craiovei). Lipscănia Craiovei este doar o parte a zonei istorice. O altă parte a acesteia, dar netratată, neasanată și nereabilitată, dar care prezintă un potențial valoros atât din punct de vedere comercial, turistic, cât și istoric, este zona Piața Veche, învecinată cu Lipscănia»,

se arăta în SF-ul realizat în urmă cu trei ani pentru ”„Revitalizare Centrul Istoric – zona Piaţa Veche – Felix Aderca.


După SF, primăria a trecut la proiectare. Valoarea totala a proiectării se ridică la suma de 1.439.600 de lei.

Piața Veche acum
Piața Veche acum

„Proiectul legat de modernizarea Pieței Vechi este unul complex și va contribui la schimbarea în totalitate a aspectului și funcționalității zonei respective. Va fi o nouă piațetă cu multe puncte de atracție pentru fanii sporturilor de orice fel. Ne dorim ca acolo să fie un fan zone, cu mai multe clădiri și patru săli pentru diverse sporturi de interior. În acest moment, suntem în proceduri de achiziție de terenuri și expropriere și am avut deja discuții cu reprezentanții ADR SV Oltenia pentru identificarea unei axe pe fonduri europene. Așteptăm cu mare interes apariția ghidurilor, pentru a afla concret ce se poate finanța pe fonduri europene și, în funcție de asta, să putem finaliza proiectul“,

spuneau la începutul acestui an reprezentanţii Primăriei Craiova.

Proiectantul nu este la primul contract cu Primăria Craiova

Firma care se ocupă de proiectare nu este străină autorităţilor locale din Bănie. K-Box Construction Design SRL nu este la primul contract cu Primăria Craiova. Societatea a proiectat stadionul de atletism, atât în forma sa iniţială (care nu a mai fost dusă la capăt), cât şi în cea finală, omologată pentru competiţii internaţionale. Proiectarea stadionului a costat 405.433 de lei (TVA inclus).

K-Box a proiectat şi primul bloc din cartierul chinezesc, pentru care fusese demarată o procedură de achiziţie a restului de lucrări rămas de executat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS