15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReprezentanţii consorţiului universitar ACROSS, reuniţi la Craiova

Reprezentanţii consorţiului universitar ACROSS, reuniţi la Craiova

Universitatea din Craiova găzduieşte pentru trei zile prima întâlnire de lucru a membrilor Consorțiului European Cross-Border University – ACROSS. Universitatea din Craiova este membră a alianței universitare internaționale ACROSS, din data de 7 martie 2022, când rectorul prof. dr. Cezar Ionuț Spînu, a semnat convenția de aderare la consorțiul care este format în prezent din zece universităţi. ACROSS vizează schimbări sustenabile în domeniul educaţiei, crearea şi pregătirea de profesionişti capabili să se integreze imediat pe piaţa muncii.

Potrivit rectorului Universităţii din Craiova, prof.univ.dr Cezar Spînu, în oraşul nostru sunt prezenţi fizic reprezentanţi de la universităţi din Germania, Spania, Letonia, Slovenia. La lucrările consorţiului european vor interveni însă online reprezentanţi de la universităţi din Polonia, Franţa, Bulgaria şi Italia.


„Este o mare onoare pentru Universitatea din Craiova să găzduiască prima întâlnire a membrilor ACROSS de la semnarea comvenţiei, într-un moment în care mai mult ca oricând se evidenţiază importanţa colaborării şi solidarităţii transfrontaliere.
Alianţa ACROSS se bazează pe valori comune, pe obiective comune şi pe un viitor comun în domeniul educaţiei, cercetării şi antreprenoriatului şi nu numai. Consorţiul nostru este unul foarte puternic, format din 10 universităţi de prestigiu din Europa: Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică Chemnitz (Germania), Universitatea din Girona (Spania), Universitatea din Lleida (Spania), Academia de Tehnologie Rezekne (Letonia), Universitatea din Nova Gorica (Slovenia) ai căror reprezentanţi se află astăzi la Craiova precum şi Universitatea de Tehnologie Bialystok (Polonia), Universitatea din Perpignan (Franța), Universitatea din Ruse (Bulgaria) și Universitatea din Udine (Italia) ai căror reprezentanţi se vor alătura online.

Principalul obiectiv al acestei alianţe este cooperarea transfrontalieră, transnaţională şi interregională în domeniul învăţământului superior, concentrată pe patru direcţii importante: educaţie în contexte transfronatliere, cultură, identitate, patrimoniu, dezvoltare economică şi socială, managementul resurselor naturale”, a spus rectorul Universităţii din Craiova.

Care sunt obiectivele ACROSS

Alianţa ACROSS are mai multe obiective comune în privinţa învăţământului superior.


„Alianţa European Cross-Border University – ACROSS vizează: implementarea unui model inovator de mobilitate academică pentru studenţi, adaptarea programelor şi resurselor educaţionale pentru pregătirea de profesionişti capabili să se integeze imediat pe piaţa muncii, promovarea educaţiei, formării şi cercetării digitale, ecologice şi incluzive, oferirea unei alternative la formarea academică tradiţională prin abordări multiculturale, implicarea organismelor publice şi a companiilor şi a organizaţiilor din regiunile transfrontaliere în activităţile consorţiului, crearea unui model de urmat pentru regiunile transfrontaliere, crearea de comunităţi de practică menite să se alăture expertizei instituţiilor noastre şi să exploateze puncte de vedere diverse şi complementare, promovarea principiilor ştiinţei deschise, a datelor deschise, a resurselor educaţionale deschise, precum şi a schimbărilor sustenabile”, a mai spus rectorul Universităţii din Craiova.

La Craiova, dezbaterile vor dura trei zile.


„Pe lângă cele 10 universităţi cu drepturi depline, structura actuală a consorţiului include peste 30 de parteneri asociaţi, universităţi, centre de cercetare sau organizaţii publice. Noua alianţă va reprezenta în mod direct interesele a peste 100.000 de studenţi şi 10.000 de cadre didactice din 9 ţări care acoperă 30% din populaţia Europei şi patru regiuni transfrontaliere. Vom avea trei zile de discuţii intense atât în plen, cât şi pe secţiuni, trei zile în care membri ACROSS sosiţi la Craiova dar şi colegii care ni se vor alătura online vor identifica împreună căile comune de dezvoltare a acestui parteneriat în domeniile de interes”, a conchis rectorul Cezar Spînu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS