27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj560 de solicitări de debranşare de la Termo, într-o lună

560 de solicitări de debranşare de la Termo, într-o lună

Sute de craioveni cer să plece din sistemul centralizat de încălzire al oraşului. De la momentul opririi căldurii, Termo Urban a primit 560 de solicitări de debranşare. Acest număr de solicitări s-a înregistrat într-o lună, ceea ce spune multe despre opţiunea craiovenilor de-a alege o altă sursă de încălzire a locuinţei. Numai anul trecut s-au debranşat 1.447 de craioveni, în timp ce în anul 2020 au fost depuse la Termo 1.151 de cereri de debranşare. În anul 2019 la Termo a fost înregistrat un număr de 1.584 de solicitări de debranșare.

cum să te debranșezi de la termoficaree
cum să te debranșezi de la termoficaree

Revenind la solicitările actuale şi făcând un calcul rapid, dacă într-o lună au fost înregistrate 560 de solicitări până în septembrie, numărul solicitărilor s-ar putea apropia de 2.000. Numărul debranşărilor este în realitate mult mai mare faţă de cel înregistrat la Termo, fiindcă mulţi craioveni renunţă la sistemul centralizat fără înştiinţarea furnizorului. Legal sau ilegal, tot mai mulți proprietari caută să-și asigure o sursă alternativă de încălzire a locuinței. În aceste condiții, impunerea zonei unitare a devenit un fel de babau de care nimeni nu mai ține seama.

Craiovenii aleg confortul și siguranța, acestea sunt motivele pentru care solicită debranșarea de la Termoficare. Modificările prin care a trecut furnizorul de căldură al oraşului (falimentul SC Termo şi înfiinţarea unei noi societăţi Termo Urban) şi scumpirea gigacaloriei sunt două motive importante care îi determină pe craioveni să-şi găsească altă sursă de încălzire a locuinţelor.

Termo Urban: Debranşaţi-vă!

Punct termic
Punct termic

În fapt, operatorul local s-a arătat mult mai indulgent cu proprietarii care au solicitat debranşarea. Au primit acceptul de a se debranşa inclusiv locatarii din zonele unitare. Mai mult, operatorul i-a îndemnat pe craiovenii să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei aveau posibilitatea să opteze pentru altă sursă de căldură. Reprezentanţii Termo Urban spun că pentru a duce agentul termic într-un bloc în care mai sunt doar doi, trei abonaţi este mai degrabă o pierdere pentru societate. Operatorul este de părere că acolo unde s-au deconectat peste 75% dintre abonaţi, ar fi bine ca şi restul locatarilor să-şi găsească altă sursă de încălzire. Nu este prima dată când Termo îi „sfătuieşte” pe craiovenii care se află la capăt de reţea să se debranşeze.

„Debranşarea apartamentelor a dus la valori mari cu costurile pentru încălzire a apartamentelor rămase pe sistemul centralizat cât şi la cheltuieli suplimentare pentru apartamentele cu centrale tremice care trebuie să plătească părţile comune. Având în vedere aspectele menţionate, vă rugăm să înţelegeţi situaţia de fapt şi vă solicităm să găsiţi soluţii de asigurare a condiţiilor de confort termic pentru sezonul de încălzire 2022-2023”, se spune într-o adresă emisă de către Termo Urban în urmă cu două luni.

Paşii ce trebuie urmaţi pentru debranşare

Craiovenii renunță la Termoficare
Craiovenii aleg altă sursă de încălzire

Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este reglementată prin Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.

Conform anunţului de pe site-ul Termo Urban, paşii ce trebuie urmaţi pentru debranşare sunt următorii:

1. Anunţarea în scris a furnizorul de energie termică asupra intenţiei de deconectare/debranşare cu cel putin 30 de zile înainte de începerea procedurii de deconectare/debransare;

2. Depunerea la Termo Urban Craiova a unui dosar, care sa conţină documentele impuse prin condiţiile cumulative prevăzute în Legea 325/2006 art.30 şi Ordinul nr. 91/2007 al preşedintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică art. 246, 247, 251 şi 254 (dosarul complet nu se depune online, ci numai la sediu) :

Acordul asociaţiei (original) împreună cu extrasul din hotarârea adunării generale a proprietarilor; )

Acordul vecinilor de apartament (original) pe verticală și orizontală cu pereți comuni; 

Centrală pe gaze/sursa foto:http://amiralul.info/
Centrală pe gaze/sursa foto:http://amiralul.info/

Procesele verbale de recepţie (copie) şi punere în funcţiune a instalaţiei de utilizare gaze naturale (emis de Distrigaz);

Buletinul de mişcare (copie) al contorului de gaze naturale (emis de Distrigaz);

Proces verbal de punere în funcțiune (copie) a microcentralei (emis de firma instalatoare microcentrală);

Raportul de verificări, încercări și probe (copie) în vederea autorizării funcționării aparatului avizat de prestatorul care efectuează PIF sau de ISCIR-INSPECT IT conform anexei C din PT A1-2002, împreună cu buletinul de analiză a gazelor arse (copie);

Livretul aparatului (copie) completat conform anexei D din PT A1-2002;

Procesul verbal (copie) emis de firma care a debranșat efectiv apartamentul, care să cuprindă tipul caloriferelor / numărul de elemenți;

Calorifer
Calorifer

3. După completarea dosarului, executarea tuturor lucrărilor şi achitarea devizului de constatare (200 lei) către Termo Urban Craiova, se întocmeste Procesul Verbal de Debranşare, la fata locului, împreună cu reprezentantul asociaţiei și un reprezentant Termo Urban Craiova”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS