14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMisterul pământului adus în Parcul „Romanescu“, elucidat pe jumătate

Misterul pământului adus în Parcul „Romanescu“, elucidat pe jumătate

După ce Gazeta de Sud a prezentat, miercuri, cum zeci de tone de pământ cu moloz zac abandonate în Parcul „Nicolae Romanescu“, autorităţile locale au intrat în alertă. E drept că mai mult la stadiu declarativ. Acestea au dat de înţeles că s-au agitat să elucideze misterul, dar din explicaţiile oferite GdS nu a reieşit clar cine şi de ce a adus pământul în parcul monument istoric al Craiovei.

Misterul pământului adus în Parcul „Romanescu“, elucidat pe jumătate. Gazeta de Sud prezenta în ediţia de miercuri cum zeci de tone de pământ, printre care se aflau şi grămezi cu moloz, zac într-o zonă neîngrijită din spatele Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova, aproape de intrarea dinspre strada Potelu.

Pământul părea adus etapizat, în decurs de câteva zile, dacă te luai după grămezile bine ordonate. Marţi, chiar am asistat la un astfel de transport, relatat pe larg în articolul publicat miercuri. Totul a părut o operaţiune bine pusă la punct: şoferul ajunge la poarta parcului, dă un telefon, i se deschide lacătul de la poartă, intră cu vehiculul de mare tonaj pe un drum de pământ paralel cu aleea, descarcă şi pleacă în trombă. În spate rămân zeci de grămezi, bine dosite printre vegetaţia spontană din zona respectivă. Un lucru care nu ar trebui să se întâmple într-un parc monument istoric, protejat de lege. 

La plecare, am aflat de la poliţiştii locali care patrulau prin zonă doar că „pământul este adus de RAADPFL“, Regia din cadrul primăriei care se ocupă de administrarea domeniului public, deci şi de întreţinerea spaţiilor verzi. Puse în faţa acestui fapt, autorităţile locale au intrat în alertă, cel puţin la stadiu declarativ. Cu imaginile în faţă, Primăria Craiova ne-a direcţionat către Regia de Administrare a Domeniului Public din subordine. Numai că RAADPFL nu reuşit să ofere un răspuns până marţi seara. Imaginile de la GdS au circulat în grupurile interne ale Regiei şi primăriei, dar nimeni nu a putut desluşi misterul pământului adus în Parcul „Romanescu“. Cel puţin asta ni s-a transmis. 

Misterul pământului adus în Parcul „Romanescu“, elucidat pe jumătate. Explicaţii multe, dar incomplete

Abia după ora 21.00 am avut parte de primele explicaţii, de la viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip, fost director la RAADPFL.

„Am văzut imaginile şi le-am dat mai departe, pentru a afla ce s-a întâmplat. Nu v-am sunat mai devreme pentru că am fost într-o şedinţă prelungită. Pregătim mai multe proiecte cu fonduri europene şi este mult de muncă. Ce să vă spun, l-am depistat pe cel care a adus pământul, o să-l ia înapoi. Au fost aduse acolo câteva maşini (în realitate au fost mult mai multe socotind după numărul de grămezi – n.r.), dar mai bine vorbea cu noi şi îi luam noi pământul, că avem mare nevoie. Abia mai găseşti pământ în ziua de azi pentru umpluturi, iar bani nu vrem să dăm pe el. Ne trebuie pe Calea Bucureşti, pentru a finaliza lucrările, spre exemplu. L-a şi luat înapoi (pământul adus marţi, în parc – n.r.)“, a spus Aurelia Filip. 

Miercuri dimineaţă, pământul adus în Parcul „Romanescu“ era intact. Nici urmă de vreo maşina care să fi venit şi să fi încărcat măcar o grămadă din zecile care există în zona respectivă. Contactat din nou de GdS, viceprimarul Craiovei şi-a schimbat discursul. „Da, da, nu a mai venit nimeni să ia pământul înapoi, dar o să-l oprim noi, că este bun şi ne trebuie. O să ridice doar molozul, pentru care va fi şi amendat“, a afirmat Aurelia Filip.

„Vinovaţii vor răspunde în faţa comisiei de disciplină“

Dacă marţi seară nu se ştia cum a intrat acel şofer cu maşina în parc, dar el fusese „depistat“, miercuri nu se ştia cine este şoferul, dar se ştia cum a intrat în parc: cu acordul unui inginer de la RAADPFL şi al celui care se ocupă de Parcul „Romanescu“. 

„A fost o scăpare, iar vinovaţii vor răspunde în faţa comisiei de disciplină. Am şi vorbit cu noul director al Regiei (Adinel Ilinca – n.r.) pentru a lămuri lucrurile. El nu a fost informat de pământul adus în parc, iar directorul adjunct Marinel Grigorie, care a fost director general interimar, era în concediu. Un inginer din cadrul Regiei ştia că avem nevoie de pământ şi a zis să fie dus în Parcul «Romanescu», cu acordul celui care se ocupă de parc, dar nu au informat mai departe şi conducerea“, a continuat cu explicaţiile viceprimarul Craiovei. Adică, ar fi fost vorba doar de un deficit de comunicare. 

Părculeţul de la catedrală, amenajat cu pământ adus de la drumul expres

Aurelia Filip a mai susţinut că Regia are nevoie de foarte mult pământ, pe care „îl ia de unde poate“. „Spre exemplu, pământul folosit la amenajarea părculeţului de la catedrală a fost adus de la lucrările de la tronsonul I al drumului expres Craiova – Piteşti. Credeţi-mă că a intrat foarte mult pământ acolo şi nu prea ai de unde să-l iei. Am vorbit cu firma care lucrează la primul tronson al drumului expres şi ne-a adus pământul în zona unde se extinde Cimitirul Nord. Tractoarele Regiei nu au voie să depăşească graniţele Craiovei, de asta nu putem să mergem noi să luăm pământul.

Am folosit pământ și în cimitir, și la catedrală. Ba chiar ne-ar trebui pământ şi în Parcul Romanescu, în zona unde a fost adus acum. Acolo este nevoie de o nivelare şi o amenajare, dar nu e o prioritate momentan. Prioritate are Calea Bucureşti, unde trebuie finalizate lucrările de amenajare şi chiar nu mai aveam pământ. Aşa că o să-l folosim pe cel adus în parc. Azi (miercuri – n.r.) nu se poate intra în parc că a plouat şi îl distrugem, dar cum se usucă terenul şi pământul, luăm pământul şi îl ducem pe Calea Bucureşti“, a afirmat Aurelia Filip. 

Misterul pământului adus în Parcul „Romanescu“, elucidat pe jumătate. Aurelia Filip: „Dacă tot este aici, o să-l folosim“

Viceprimarul Craiovei nu a elucidat pe deplin misterul pământului adus în Parcul „Romanescu“, dar a precizat că pământul este unul foarte bun şi că va fi de folos pentru RAADPFL.

„Nu ştiu cine l-a adus şi de unde, dar l-a văzut şi şefa de la sere (pământul – n.r.) şi mi-a transmis că ar avea şi ea nevoie de pământ, pentru platările care se fac. După cum am mai precizat, prioritate are Calea Bucureşti. După care, mai vedem. Cert este că acel pământ nu trebuia să ajungă în Parcul «Romanescu», dar dacă tot este aici, o să-l folosim. Mai puţin acel molozul, care va fi cărat înapoi de cei care l-au adus, cu amenda de rigoare“, a concluzionat Aurelia Filip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS