5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce se usucă gazonul din parcul de la Casa Băniei ?

De ce se usucă gazonul din parcul de la Casa Băniei ?

De ce se usucă gazonul din Parcul Mitropolitan, de la Casa Băniei? Acesta nu are decât câteva săpătmâni de când a fost montat în grădina publică şi deja s-a uscat. Gazonul cumpărat cu bani de la bugetul local și montat rulou cu rulou de angajaţii de la RAADPFL s-a veştejit ca un lan de grâu. Parcul plin de culoare în trecut este acum mai văduvit de frumuseţe.

Gazon uscat în parcul de la Casa Băniei/foto: Claudiu Tudor.

Nu a trecut nici o lună de când Parcul Mitropolitan (Parcul Sf. Dumitru) din Craiova şi-a schimbat înfăţişarea. Trandafirii au dispărut, gărduleţul verde a fost scos, pergolele din lemn pe care erau aşezaţi trandafirii căţărători au fost înlăturate. În locul oazei de culoare şi verdeaţă au apărut arbuşti şi gazon. Parcul devenise locul public în care cuplurile de tineri proaspăt căsătoriţi veneau pentru a imortaliza momentul. Ronturile pline de culoare, pergolele încărcate cu boboci de trandafir, mirosul îmbătător al teilor primăvara şi clădirile istorice, Casa Băniei, Catedrala Mitropolitană făceau din parc o adevărată atracţie. Datorită exploziei de culoare grădina publică este cunoscută şi sub numele de Grădina Trandafirilor.
Noua înfăţişare a parcului nu prea este acum pe placul craiovenilor. Gazonul îngălbenit, uscat urâţeşte aspectul grădinii publice. „Se usucă. Nu a fost udat. N-a fost întreținut la timp. Păcat de investiția care s-a făcut” , este de părere un craiovean.

Rulourile de iarbă s-au uscat


Locul trandafirilor a fost luat de arbuşti (magnolii), ronturile desfiinţate, iar gazonul este mai mult uscat decât verde. Din loc în loc, rulourile de gazon s-au uscat, pete de galben contrastează cu verdele ierbii. „Degeaba l-au pus, dacă nu-l și întrețin. Se schimbă pe banii publici, bineînțeles”, spune o craioveancă, aflată în parc cu nepotul.
Frumuseţea parcului cu care se lăuda administraţia locală în pragul sărbătorilor pascale a cam pălit. Gazonul cu care este acoperită o mare parte din suprafaţa parcului arată jalnic. Aşa cum era de aşteptat, căldura care s-a instalat brusc nu prea a ajutat, apa se evaporă rapid şi nu ajunge la adâncimea corespunzătoare. Acest lucru duce la o înrădăcinare superficială ceea ce reduce rezistenţa şi estetica gazonului. „Nu credeam că o să ajungem să vedem așa ceva. Au dispărut trandafirii. Era foarte frumos, acum avem o mirişte uscată”, este de părere un alt craiovean.

Gazonul s-a îngălbenit

Iarba din parcul proaspăt reamenajat se usucă/foto Claudiu Tudor

Ieri, redactorii GdS au trecut prin parcul cu pricina şi au constatat că nemulţumirile craiovenilor sunt întemeiate. Am făcut câțiva pași prin parc chiar înainte de prânz. Am pornit pe aleea, dinspre strada Matei Basarab. Gazonul, în mare parte, pare pârjolit și singurele pâlcuri de umbră sunt sub copacii înalți dinspre marginile grădinii publice. Rulourilor de gazon recent puse aici sunt în mare parte uscate. Dacă ridici marginile acestora, în zona bordurilor care delimitează ronturile, vezi muşuroaie de furnici. Nici urmă de sistem de irigaţii pornit. Gazonul este lăsat pradă căldurii instalate prea devreme în această primăvară și pare că se usucă cu totul. Angajaţii RAADPFL udă arbuştii cu apă dintr-o cisternă. Dacă gazonul îşi va reveni sau se va usca definitiv, rămâne de văzut în timp.

RAADPFL: Gazonul îşi revine

Reprezentanţii RAADPFL, regia primăriei care se ocupă de administrarea parcurilor din Craiova, are următoarea explicaţie: „Gazonul nu s-a uscat. Este o perioadă de acomodare, de tranziţie, aşa ne-au spus specialiştii noştri de la zone verzi. Gazonul îşi va reveni în următoarele două, trei săptămâni. Aşa s-a întâmplat şi pe Calea Bucureşti, când gazonul s-a uscat. Este rulou şi are nevoie de o udare mai deasă ca să se înrădăcineze. Nu este nici un motiv de îngrijorare, gazonul îşi revine”, a declarat purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS