13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova, despre controlul Curții de Conturi la RAT: Nu a existat „prejudiciu“

Primăria Craiova, despre controlul Curții de Conturi la RAT: Nu a existat „prejudiciu“

În urma articolului apărut în ediţia de marţi, 10 mai, a Gazetei de Sud, cu titlul „Camera de Conturi Dolj a stabilit: Nereguli de milioane de lei la Primăria Craiova”, Primăria Craiova a transmis un drept la replică în care ţine să precizeze că auditorii, prin recomandarea dată, nu folosesc sintagma „prejudiciu“ la controlul efectuat la RAT SRL, „deoarece acesta nu există“. Primăria a mai menţionat că lucrurile sesizate de Curtea de Conturi în 2021 s-au remediat în timpul controlului şi că afirmațiile din titlu și din material sunt eronate. În plus, nu s-ar fi pierdut fonduri europene nici măcar în cazul Business Center Sud Craiova.

Vă prezentăm mai jos, integral, dreptul la replică transmis de Primăria Craiova:

„Articolul apărut în Gazeta de Sud cu titlul “Camera de Conturi Dolj a stabilit: Nereguli de milioane de lei la Primăria Craiova” prezintă anumite fragmente dintr-un raport întocmit, în anul 2021, de Curtea de Conturi pentru anul 2020, scoase din context și fără a fi fost verificate conform regulilor jurnalismului.

În fapt, nu este vorba de niciun prejudiciu, așa cum se poate afla chiar din raportul Curții de Conturi, care precizează, de altfel, la câteva pagini distanță, că lucrurile sesizate s-au remediat în timpul controlului. Afirmația potrivit căreia la RAT Craiova a fost descoperit cel mai mare prejudiciu este eronată și tendențios prezentată. TVA-ul la care se face referire în fragmentele citate nu afectează costurile RAT SRL, întrucât chiar auditorii, prin recomandarea dată, nu folosesc sintagma «prejudiciu», deoarece acesta nu există.

Autoritatea locală a încheiat, în baza Regulamentului UE nr. 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători, cu RAT SRL contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport de calatori nr. 135170 /17.09.2018. Obiectul acestui contract este modul de calcul al compensației lunare și anuale pentru acoperirea costurilor, calculată în baza unui raport lunar și anual de constatare. În baza acestor rapoarte, RAT SRL emite lunar facturi către autoritatea locală, la care colectează taxa pe valoarea adăugată“.

Primăria Craiova: „TVA-ul «plătit nelegal» s-a plătit, de fapt, tot la stat“

Tot Primăria Craiova mai susţine că TVA-ul „plătit nelegal“, aşa cum a considerat Curtea de Conturi, s-a plătit, de fapt, tot la stat.

„În urma auditării contului anual de execuție, de către auditorii externi ai Camerei de Conturi Dolj, s-a recomandat luarea măsurii de recuperare a taxei pe valoarea adăugată achitată în baza facturilor plătite. Măsura a fost de îndată pusă în practică de către RAT-SRL, prin stornarea taxei pe valoarea adăugată, astfel ca la finele anului 2021 a fost recuperat în totalitate TVA-ul «plătit nelegal» de autoritatea locală, acesta fiind dedus de operatorul economic de la bugetul de stat, potrivit reglementărilor prevăzute în Codul fiscal. Practic, TVA-ul «plătit nelegal» s-a plătit, de fapt, tot la stat. E ca și cum s-ar spune că statul fură statul. În plus, «prejudiciul» s-a recuperat în totalitate. Cum punctul de vedere al instituției noastre nu a fost solicitat, afirmația Gazetei de Sud este tendențioasă și eronată.

În ceea ce privește Business Center, menționăm că nu s-au pierdut fondurile europene. Firma care a lucrat la Business Center și care a întârziat lucrarea s-a judecat cu Primăria pe suma respectivă, iar proiectul a fost finalizat cu o altă firmă. Ca dovadă că obiectivul este finalizat este și faptul că, în prezent, funcționează Opera Română Craiova în sediul Business Center.

Cât despre un eventual prejudiciu stabilit din cauza beneficiarilor de construcții noi care nu și le-au declarat la organul fiscal, menționăm că Primăria Craiova nu a pierdut niciun leu! Din contră, Primăria a recuperat sumele de la beneficiari. Astfel, din nou, prejudiciul la care se face referire în articolul Gazetei de Sud, practic, nu există! Așa cum niciunde în lumea asta nu pot fi catalogate drept prejudiciu amenzile neachitate de către persoane decedate“, este dreptul la replică transmis GdS de către Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS