12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRAT cere mai mulţi bani Primăriei Craiova

RAT cere mai mulţi bani Primăriei Craiova

RAT-ul scumpeşte costul pe kilometru pentru autobuze şi tramvai. Un kilometru parcurs de un autobuz ajunge să coste 9,85 de lei, iar unul parcurs de tramvai costă 17 lei. Scumpirea nu se va resimţi în buzunarul călătorilor.

Operatorul de transport local, RAT SRL, cere Primăriei Craiova modificarea contractului „de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane cu autobuze şi tramvaie efectuat prin curse regulate”. Contractul a fost încheiat în anul 2018 şi este valabil pentru o perioadă de 10 ani. Modificarea vizează în fapt „costul unitar pe kilometru”. Costul reprezintă cheltuielile pe care le are RAT-ul cu un autobuz şi un tramvai pentru parcurgerea unui kilometru. De ce este importantă pentru RAT această modificare? În funcţie de acest cost per kilometru, operatorul va primi de la Primăria Craiova compensaţia lunară pentru un număr de kilometri parcurşi. De menţionat că saltul costului/km nu va avea repercursiuni asupra preţului biletelor sau abonamentelor RAT. Craiovenii care circulă cu mijloacele de transport în comun nu vor fi afectaţi.

S-a scumpit motorina, s-a scumpit kilometrul

RAT cere mai mulţi bani Primăriei Craiova
RAT cere mai mulţi bani Primăriei Craiova

Schimbarea costului este indiscutabilă din moment ce preţul combustibilului a sărit în aer în ultima perioadă. Operatorul de transport spune că: „au crescut substanţial cheltuielile efective ce au stat la baza stabilirii costului unitar pe km”. Care sunt aceste cheltuieli? Este vorba de creşterea salariului minim pe economie, creşterea preţului la combustibil, ulei şi energie electrică. De exemplu, dacă RAT-ul plătea în decembrie 2021 un preţ de 5,45 de lei/litru de motorină, în martie 2022 a plătit 7,28 de lei/litru de motorină. De asemenea, soluţia ad blue (soluţia AdBlue este utilizată pentru motoarele diesel de generatie nouă, reduce emisiile nocive de oxizi de azot ) costa la sfârşitul anului trecut 0,94 de lei/litru, acum a ajuns la un preţ de 3,3 lei/litru, iar preţul energiei electrice a crescut la un leu/kw. Inclusiv preţul uleiului folosit pentru autobuze a crescut de la 19, 59 de lei/litru la 25, 21 de lei/litru. Prin urmare, costul pentru parcurgerea unui kilometru de către un autobuz creşte de la 8,26 de lei/km la 9,85 de lei/km. În cazul unui tramvai, costurile cresc de la 15.00 lei/km la 17 lei/km.

Primăria plăteşte mai mult

Puse cap la cap, aceste costuri arată că RAT-ul a cheltuit pentru transportul în comun în lunile ianuarie, februarie şi parţial martie a.c, 16.704.486 de lei. Această sumă reprezintă compensația pentru asigurarea transportului în comun şi va fi plătită de Primăria Craiova operatorului de transport în comun. Suma este împărţită în două părţi: 13.563.226 de lei pentru transportul cu autobuze şi 3.141.260 de lei pentru transportul cu tramvaiul.

Autobuz
Autobuz/foto:arhiva GdS

„Cresc costurile pe kilometru, dar asta nu înseamnă şi creşterea preţului biletului sau abonamentului. Primăria Craiova achită conform tarifului pe care îl supunem aprobării o compensaţia. Aceasta este plătită la sfârşitul lunii pe baza unor rapoarte. Este vorba despre costul pe kilometru pe care îl plăteşte primăria conform contractului, Călătorii nu vor fi afectaţi.”, a precizat Marcel Tănăsescu, director RAT Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS