14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCEO a finalizat miercuri achiziția certificatelor de CO2

CEO a finalizat miercuri achiziția certificatelor de CO2

Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând miercuri achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021.

Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022.

Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. CEO a beneficiat și de un ajutor financiar de stat de peste 500 de milioane de euro.

Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%.
Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013 alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro per certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora.

Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului.

În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS