24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Urban strânge robinetul restanțierilor, să n-ajungă ca defuncta Termoficare

Termo Urban strânge robinetul restanțierilor, să n-ajungă ca defuncta Termoficare

La un an de la intrarea pe piață, furnizorul de căldură al orașului s-a trezit că peste 150 dintre asociațiile de proprietari cu care are contract nu-și onorează datoriile. Ca să nu întâmpine probleme, așa cum a făcut vechea societate, Termo Urban s-a gândit, pe ultima sută de metri de sezon rece să strângă robinetul la apă caldă datornicilor. Prin urmare 170 de asociații de proprietari cu datorii către furnizor au fost somate să-și plătească restanțele. Cele care nu au înțeles să plătească energia termică folosită pentru căldură și prepararea apei calde s-au trezit cu robinetul închis. Reprezentanții proprietarilor spun că facturile la căldură i-au adus în sapă de lemn.

Termo Urban, furnizorul de căldură al orașului are un an de când s-a înființat. Nici nu a încheiat bine sezonul rece 2021-2022 că s-a trezit că abonații, asociațiile de proprietari, nu-și plătesc facturile. Este cunoscut faptul că defuncta Termoficare a ajuns în faliment și din acest motiv, facturi restante și păsuirea datornicilor la nesfârșit.

Acum, când se pregătește să tragă linie după prima iarnă în care le-a furnizat caiovenilor căldură, Termo Urban a văzut că din cele aproape 500 de asociații de proprietari 170 au datorii. A trimis notificări către restanțieri, convingându-i pe unii dintre ei să mai plătească din debite. Unii au înțeles, alții au rămas nepăsători și s-au trezit fără apă caldă.

„Am sistat apa caldă asociaţiilor de proprietari care nu şi-au plătit facturile către Termo Urban. Inițial au fost restante 170 de asociații de proprietari. Le-am trimis notificări și majoritatea au venit și au mai plătit. Au mai rămas 32 de asociații de proprietari. În cele din urmă am decis să le sistăm apa caldă. Nu mai vrem să-i lăsăm cum s-a întâmplat în trecut. Procedăm ca şi ceilalţi operatori de utilităţi. Repet, noi i-am notificat înainte. Cei care au înţeles, au venit şi şi-au plătit restanţele, restul suportă consecinţele”, a declarat Maria Petroşanu, purtător de cuvânt SC Termo Urban.

„Sunt oameni bătrâni, oameni bolnavi, să nu le pună sula în coaste”

De cealaltă parte, reprezentanții proprietarilor spun că scumpirea gigacaloriei își arată acum efectele. Proprietarii nu mai au bani să susțină plata facturilor și din acest motiv au înregistrat restanțe.

Blocul Casa Albă
Blocul Casa Albă

„ Am avut o factură, am plătit șapte mii de lei. Factura avea termen scadent la 1 aprilie a.c. Oamenii nu mai au bani. Eu le-am spus celor de la Termo că avem cea mai scumpă gigacalorie. Proprietarii nu mai au de unde să plătească. Am dat restanțierii în judecat, când recuperăm banii plătim la Termo. Sunt și spațiile comerciale și apartamentele primăriei care sunt debranșate din ianuarie 2021. Termo va rămâne fără obiectul muncii, locatarii au început să-și pună centrale de apartament. Noi, din cauza facturilor am oprit și căldura de la 1 aprilie.Toți se plâng că sunt facturile scumpe. Eu ce am strâns le-am plătit, altceva nu mai am ce să fac. Pe lângă căldură mai avem și apa, și gazele. De când a venit Termo Urban ei nu se mai gândesc la oameni. Sunt oameni bătrâni, oameni bolnavi, să nu le pună sula în coaste”,

spune președintele Asociației de proprietari, Bloc Casa Albă, Stan Stoian.

Să fie debranșați restanțierii

Tot reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că sistarea utilitățilot, în speță a apei calde trebuie să-i vizeze doar pe restanțieri. Locatarii bun-platnici nu trebuie să sufere din cauza celor care nu-și achită întreținerea la timp.

“Majoritatea locatarilor plătește, noi avem probleme cu vreo 10 apartamente care au acumulat datorii foarte mari. Avem dosare în instanță și se tot tărăgănează, mai aduc documente, se mai face o expertiză și vremea trece. Sunt persoane care nu și-au clarificat succesiunea și nu poți să le dai în judecată. Noi am făcut pe lângă contractul cu Termo Urban și convenții pentru fiecare proprietar, mai avem vreo șase scări să semneze. Termo are posibilitatea să-i debranșeze chiar pe restanțieri. Eu sunt de acord să oprească apa caldă, dar să oprească doar datornicilor. Nu trebuie să sufere toată asociația de proprietari. Sincer, acum Termo Urban are soarta celor de la Termo. Ei opresc acum apa ? Să le fi oprit, în ianuarie. Dacă nu ne înțelegem omenește, să-și pună locatarii centrale, să-și pună boiler”,

spune administratorul Asociației de proprietari nr.7 Eroilor, Constantin Corzanu.

Fără apă caldă din cauza restanțelor

Între asociațiile care au sistată apa caldă se regăsesc:Asociaţia de proprietari nr. 2- 1Mai, Asociaţia de poprietari Casa Albă, Asociaţia de proprietari nr.7 Eroilor, Asociaţia de proprietari 14 Rovine, Asociaţia de proprietari 14 Craioviţa Nouă, Asociaţia de proprietari 26 Dacia şi Asociaţia de proprietari 1 Arieş.

În Craiova, prețul căldurii este unul dintre cele mai scumpe, comparativ cu alte orașe mari din țară. Craiovenii plătesc începând cu data de 1 noiembrie 462,11 de lei/Gcal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS