16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoi reguli pentru comerţul din Piaţa Chiriac

Noi reguli pentru comerţul din Piaţa Chiriac

Primăria Craiova a lansat marţi, 12 aprilie, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre de aprobare a Regulamentului de funcţionare pentru Piaţa Chiriac. Craiovenii interesaţi pot transmite propunerile de îmbunătățire a Regulamentului până în data de 10.05.2022 către societatea care administrează pieţele din Craiova.

Prin acest Regulament, Primăria Craiova promite că vine cu facilităţii pentru producătorii autohtoni.


„Piaţa Chiriac este o piaţă permanentă, specificul acesteia fiind de piaţă mixtă cu structuri de vânzare destinate comercializării produselor alimentare şi nealimentare şi servicii specifice pieţelor agroalimentare, comercializării legumelor, fructelor, laptelui şi produselor lactate, cărnii şi produselor din carne, ouă, miere şi produselor agricole, produselor de panificaţie, produselor conservate, flori naturale şi artificiale, lumânări, difuzare presă, produse nealimentare, bunuri de larg consum, agricole de uz gospodăresc, expoziţii”, se precizează în Regulament.


Trebuie precizat că în Piaţa Chiriac nu se vor mai vinde produse en-gross, aşa cum se întâmpla înainte de închiderea ei şi preluarea de către Primăria Craiova. În piaţă nu se vor vinde piei de animale, vin contrafăcut, materiale pornografice, produse etnobotanice. O altă prevedere este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform proiectului de regulament, producătorii vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

Piaţa va fi împărţită între producători agricoli şi agenţi economici

Piaţa Chiriac va fi împărţită pe mai multe sectoare, pentru producătorii agricoli şi pentru societăţi comerciale aşa cum şi celelalte pieţe din oraş. Producătorii agricoli şi agenţii economici îşi vor comercializa produsele în boxe, 40% dintre acestea sunt puse la dispoziţia producătorilor agricoli. Atât producătorii agricoli, cât şi agenţii economici vor susţine cheltuielile cu branşarea spaţiului pe care îl închiriază la reţeaua de apă, energie electrică şi vor plăti lunar un metru cub de gunoi. Pentru ocuparea unor locurilor destinate comercializării producătorii şi agenţii economicii încheie un acord cu SC Pieţe şi Târguri Craiova Producătorii agricoli trebuie să deţină un Certificat de producător. Dacă acordul se face pe o perioadă mai mică de o lună, plata taxei de comercializare se face anticipat.
Nu este permis accesul în piaţă a celor care nu fac dovada că sunt producători agricoli sau agenţi economici, se mai spune în Regulament.

Interdicţii

Piaţa Chiriac

Regulamentul prevede şi o serie de interdicţii pentru comercianţi şi producători.


„Se interzic următoarele: neafişarea preţurilor în conformitate cu prezentul regulament; folosirea cântarelor neverificate din punct de vedere metrologic; nemenţinerea curăţeniei la locul de vânzare şi în jurul acestuia”, se spune în Regulament.

Comercianţii şi producătorii nu au voie să vândă pe trotuar sau căi de acces. Fumatul în boxele închiriate sau magazinele proprii este interzis.

Piaţa va fi funcţională în luna iunie.

Lucrări la Piața Chiriac

La acest moment Piaţa Chiriac este în plin proces de modernizare. Piaţa se va deschide în luna iunie a.c., spun reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Singurul sector funcţional la acest moment este cel destinat sacrificării și comercializării mieilor de Paşte.


„Piaţa Chiriac va fi funcţională în luna iunie. Noi am întocmit acest Regulament ca să putem funcţiona în momentul când vom începe activitatea. Va fi un punct de lucru nou şi este normal să existe un Regulament după care să ne coordonăm activitatea. Nu va fi vânzare pe tarabă. Vom desfăşura activitate de comerţ, în magazin vom opera noi, SC Pieţe şi Târguri. Vom amenaja pentru producătorii agricoli boxe, acestea vor fi închiriate pe metru pătrat. Va fi stabilită o taxă zilnică şi o taxă pentru acordurile lunare. Acestea vor fi aprobate în Consiliul Local din luna mai”, a explicat directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Alin Mărăcine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS