17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova, 100 din cele 700 de blocuri înscrise la reabilitarea pe fonduri europene intră pe PNRR

În Craiova, 100 din cele 700 de blocuri înscrise la reabilitarea pe fonduri europene intră pe PNRR

Asociaţiile de proprietari din Craiova care s-au înscris primele pentru reabilitarea pe fonduri europene trec acum cu brio pe lista modernizării cu fonduri prin PNRR. Acestea sunt primele care au şansă să prindă fonduri eligibile şi să beneficieze de reabilitare cu finanţare de 100%. În 2021 şi-au dat acordul pentru reabilitare cu fonduri europene proprietarii din 721 de blocuri. Acum, dintre acestea vor fi alese doar 100 de scări de bloc ca să fie renovate cu fonduri prin PNRR.

Blocuri

Primăria Craiova face rocada. Trece blocurile care au optat în urmă cu un an pentru reabilitarea cu fonduri europene, pe lista cu finanţare din bugetul „Valul Renovării”. Cu alte cuvinte, primele blocuri care au întocmit documentaţia şi au strâns semnăturile în 2021 ca să intre pe Programul Operaţional de reabilitare au acum şansa să intre în primele 100 de blocuri reabilitate cu fonduri prin PNRR. Aceasta înseamnă că din totalul de 496 de asociaţii de proprietari, în 2021 au strâns semnături aproximativ 120 de asociaţii. Printre asociațiile care au adus cel mai mare număr de semnături se găseau: Asociația 25 Brazda lui Novac – 14 scări de bloc; Asociația 11 Brazda lui Novac – 17 scări de bloc; Asociația 8 Calea București – 20 scări de bloc; Asociația 16 Brazda lui Novac – 22 scări de bloc; Asociația 3 Siloz – 26 scări de bloc; Asociația 3 Rovine – 27 scări de bloc; Asociația 2 Lăpuș – 31 scări de bloc.

Din cele peste 700 de blocuri vor fi alese 100

Blocuri
Blocuri

Zilele acestea reprezentanţii proprietarilor au fost chemaţi la sediul primărie ca să completeze documentaţia necesară depunerii proiectelor pentru finanţare prin PNRR şi să mandateze primăria să le depună.


„Au fost chemaţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care iniţial au adus semnături de sută la sută. Acum trebuie să schimbe doar formularul. Pe PNRR vor intra 100 de blocuri şi acum au fost invitate acele asociaţiile de proprietari care au avut semnături de 100% sau 95%, cei care au avut încredere în proiect. Vorbesc aici de cele peste 700 de blocuri din toate cartierele oraşului. Proprietarii nu mai trebuie convinşi, dimpotrivă este mult mai avantajos pentru ei, pentru că lucrările vor fi acoperite 100% din fonduri. Acolo unde locatarii nu s-au înscris din cauza celor de la asociaţia de proprietari, aceştia din urmă pot fi schimbaţi de către locatari”,

a precizat viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip.

Blocuri
Blocuri

Au trecut din POR în PNRR

Asociaţiile de proprietari şi-au dat acordul să intre pe proiectul PNRR mai ales că principiul acordării acestor fonduri va fi “primul venit – primul servit”, dar este necesar și acordul a peste două treimi din numărul de proprietari al unei scări de bloc.


„Am completat tabelele şi le-am depus la primărie. Am mandatat primarul să depună proiectele. Noi avem 31 de scări în asociaţie, dar numai la 10 dintre ele avem tabele cu semnături de aproape 99%. Avem şanse să intrăm şi noi la modernizare prin PNRR, fondurile sunt nerambursabile, proprietarii nu vor mai fi implicaţi financiar”, spune administratorul Asociaţiei de proprietari 2 Lăpuş, Florica Simulescu.

Blocurile pot fi renovate prin PNRR
Blocurile pot fi renovate prin PNRR


La fel a procedat şi preşedintele Asociaţiei de proprietari 25 Brazda lui Novac.


„Sper să prindem fonduri prin PNRR. Am fost chemaţi la primărie, am completat nişte tabele şi aşteptăm să fim prinși în proiect. Noi avem în asociaţia de proprietari 18 blocuri, dar au intrat doar 16 blocuri. De trei ani de zile strâng documentele. Acum am făcut mici completări, apoi ne-am dat acordul ca primăria să depună proiectul. Este un lucru foarte bun pentru proprietari, mulţi sunt pensionari şi dacă pe fonduri europene aveau o contribuţie de 25% din cheltuieli, acum nu mai dau nimic”, spune Petre Dănuţ, preşedintele Asociaţiei de proprietari 25 Brazda lui Novac.

100 de scări de bloc pot fi reabilitate cu fonduri PNRR

Pentru renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale, bugetul disponibil (prealocat) pentru tot județul Dolj este de 23.422.603 euro. Acest buget va permite reabilitarea energetică a peste 100 de scări de bloc care se vor încadra la o finanțare de 100%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS