22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVa fi readusă la viață Fântâna muzicală din centrul Craiovei?

Va fi readusă la viață Fântâna muzicală din centrul Craiovei?

Primăria Craiova va moderniza unele dintre fântânile arteziene ale orașului, construite cu ani în urmă. Este voba despre fântâna arteziană din Piața Mihai Viteazul și fântâna arteziană de la Ciupercă.

Acestea au fost cârpite an de an şi nu mai funcţionează la capacitate. În acest sens, poate fi dată exemplu fântâna muzicală din centrul Craiovei, inaugurată în 2006 şi care după câţiva ani de funcţionare s-a dovedit a fi un fiasco. Aceasta funcționa din ce în ce mai prost. Începuse să se strice din ce în ce mai des. Softul performant din camera automatizată a fântânii s-a dovedit și el a fi unul de proastă calitate și reușea să mai reproducă doar o singură melodie. Pentru că piesele de schimb se găseau greu, autoritățile s-au gândit chiar să renunțe cu totul la acest obiect de arhitectură urbană.

Administrația locală craioveană intenționa la un moment dat să îl caseze și să construiască altul. S-a avansat ideea organizării unui concurs de idei în această privință, dar nici acesta nu s-a mai realizat. Ca și celelalte arteziene mici, fântâna muzicală a fost lăsată să funcționeze așa cum se poate. Fântâna muzicală mai dă semne de viață, prin cele câteva pompe funcționale, fără a mai face spectacol.

La fel sunt și fântânile arteziene de pe strada Unirii care, deși funcționează, au nevoie de reparații. Municipalitatea a încercat să găsească soluții pentru modificarea câtorva dintre fântânile arteziene din oraș. Se întâmpla prin anul 2014, primăria fiind nemulțumită că, anual, costurile pentru întreținerea fântânilor se ridicau la acea dată la 60.000 de lei. În plus unele dintre piesele necesare reparațiilor sunt greu de găsit, spuneau atunci reprezentanții administrației locale craiovene.

Fântâna arteziană de la Ciupercă pe lista modernizării

Fântâna arteziană de la Ciupercă
Fântâna muzicală din centrul orașului a amuțit de multă vreme

Modernizată va fi şi fântâna arteziană de la Ciupercă, situată la intresecţia bulevardului Ilie Balaci cu bulevardul 1 Mai şi bulevardul Ştirbei Vodă. Fântâna este amplasată pe locul vechii fântâni, o copie fidelă a fântânii Zodiac din Bucureşti. Și în cazul acesteia, administraţia locală şi-a arătat nemulţumirea deoarece costurile pentru întreținerea fântânii sunt tot mai costisitoare de la an la an. Drept urmare, Primăria Craiova va realiza un studiu de fezabilitate (SF) ca să vadă hibele celor două fântâni, iar ulterior să treacă la lucrările necesare modernizării lor.

“Fântânile din Piața Mihai Viteazu sunt deja vechi și nu mai sunt funcționale de mult timp. Atât fântâna din centru cât și cea de la Ciupercă au nevoie de diverse lucrări de reparații, de modernizare, care, însă, nu pot fi făcute decât în urma unui realizării unui studiu de fezabilitate. Astfel, prin intermediul SF-ului, vom identifica tipul de lucrări pe care trebuie să le întreprindem la aceste fântâni, pentru ca acestea să redevină functionale și să facă parte din atracțiile turistice ale orașului, dar și costurile estimative ale acestor lucrări. Din studiul de fezabilitate va reieși, de exemplu, dacă trebuie schimbate instalațiile, dacă sunt necesare modificări de structură sau dacă trebuie intervenit la planșeul fântânii “, au declarat reprezentanți ai Primăriei Craiova.

Fântâna arteziană de la Ciupercă

La acest moment Primăria Craiova a obținut certificat de urbanism pentru „modernizare fântână arteziană – Piața Mihai Viteazul „ și certificat pentru „modernizare fântână arteziană – intersecția Bulevardul 1 Mai cu Bulevardul Știrbei Vodă”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS