10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, la coadă la impozite ca să nu piardă bonificaţia de 10%

Craiovenii, la coadă la impozite ca să nu piardă bonificaţia de 10%

Craiovenii se grabesc să-şi achite taxele şi impozitele. 31 martie este ultima zi în care se primesc dările către bugetul local fără a plăti majorări de întârziere. Totodată, ziua de 31 martie este data limită până la care contribuabilii mai pot beneficia de reducerea de 10% la plata taxelor și impozitelor, motiv pentru care foarte mulți craioveni își așteaptă rândul la casieriile primăriei. Taxele locale se plătesc anual, în două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Craiovenii se grăbesc să scape de grija impozitelor și taxelor pe anul acesta, așa că au îngroşat rândul la coadă, la Direcţia de Impozite și Taxe. Oamenii au stat în frig minute în şir ca să ajungă în incinta instituţiei, ca să plătească sau să-şi rezolve alte probleme. Cei mai mulţi dintre ei vor să beneficieze de reducerea de 10 % şi se grăbesc să achite până la sfârşitul lunii. Este un fenomen care se repetă în fiecare an, în ultimele două, trei săptămâni ale lunii martie. Un alt motiv pentru care contribuabilii se înghesuie să-şi plătească taxele şi impozitele este creşterea acestora faţă de anii trecuţi.

Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online
Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online

De exemplu, cota impozitului pe clădiri, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a crescut de la 0,08 % la 0,1%. Adică, o majorare de 25%. La impozitul/taxa pe teren pe hectar, pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, creşterea este de 50%.
Sunt şi craioveni care au schimbat statul la coadă cu câteva click-uri pe calculator şi au ales să-şi plătească taxele şi impozitele online. Totuşi grosul contribuabililor stau la coadă în faţa sediilor DIT. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când sute de craioveni au luat cu asalt sediul DIT de la Piaţa Centrală. Nu este de mirare, mulţi dintre locuitorii urbei au luat cu asalt ghişeele DIT încă din primele zile ale anului 2022.

Director DIT Craiova :”Gradul de colectare a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”

În loc să stea cu orele la cozi, craiovenii sunt sfătuiţi să-şi plătească taxele şi impozitele online, folosind site-ul Ghişeul.ro. Reprezentanţii DIT Craiova îi îndeamnă pe craioveni să genereze un cont pe Ghişeul.ro ca să plătească taxele şi impozitele rapid, fără să plece de acasă. Aici pot fi plătite simplu, cu un card bancar, toate impozitele, taxele și amenzile . Tototdată, directorul DIT Craiova a mai spus:

Directoarea Direcției de Impozite și Taxe Craiova, Elena Bonescu,

„Sunt zile şi zile. Avem termenul cu bonificaţia până la data de 31 martie şi din această cauză se aglomerează la ghişee. De obicei vin să plătească, în ultimele săptămâni, cu precădere în ultimele două săptămâni ale lunii martie. Azi a fost aglomerat la sediul central, mai puţin în cartiere. Noi avem toate ghişeele deschise. Gradul de colectare a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar au crescut şi impozitele anul acesta, faţă de anul precedent. Mulţi au venit să facă şi declaraţiile pentru clădirile nerezidenţiale care trebuie evaluate anul acesta. Proprietarii au termen până în 31 de martie să depună un raport de evaluare. Mai vin pentru impunerea la taxa de gunoi, cei care şi-au achiziţionat un imobil. Totuşi, craiovenii s-au învăţat să-şi plătească taxele şi impozitele online. Ce-i drept , unii sunt reticenţi să plătească cu cardul”, spune directorul DIT Craiova, Elena Bonescu.

Unde poţi plăti taxele

Direcția de Taxe și Impozite a reluat activitatea de încasare la ghişeu
Direcția de Taxe și Impozite a reluat activitatea de încasare la ghişeu

Primăria Municipiului Craiova – Direcţia İmpozite şi Taxe informează cetățenii că programul de lucru la ghișeele instituţiei, în perioada 10.01.2022-31.03.2022 este următorul:
–punct de încasare Calea Bucureşti nr. 51C (Piaţa centrală) în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 08:30 – 16:00 şi miercuri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare str. Mitropolit Firmilian nr. 14 de luni până vineri între orele 08:30 – 16:00;
-punct de încasare Craiovita Noua (Bulevardul Oltenia Bl.65A1- parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare Brazda (Str. Doljului,nr.37, Bl. G4, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;
–punct de încasare Rovine (Str. Nicolae Iorga,nr.31, Bl. E1, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;–punct de încasare 1 Mai (Str. Independentei nr. 12, Bl.7, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;–punct de încasare Lapus (Calea Bucuresti, nr.137,Bl.T6, parter), de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00;–punct de încasare Stadion ”Ion Oblemenco”(b-dul Știrbei Vodă, nr.36), de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS