17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritatea cere peste 150 de lei pentru prinderea unui câine

Salubritatea cere peste 150 de lei pentru prinderea unui câine

Salubritatea vrea mai mulți bani pentru capturarea câinilor fără stăpân și pentru ținerea lor în adăpostul de la Breasta. Drept urmare, operatorul local a cerut primăriei modificarea tarifelor privind Serviciul Gestionare câini fără stăpâni.

SRL-ul primăriei solicită modificarea tarifelor din mai multe motive, susținând că acestea nu au mai fost schimbate din 2019.

În Raportul de Specialitate care însoțește proiectul de HCL sunt menționate toate cauzele care duc la creșterea tarifelor.

Cățeii din Adăpostul canin de la Breasta
Cățeii din Adăpostul canin de la Breasta

„S.C.Salubritate Craiova S.R.L. solicită modificarea tarifelor pentru Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân. Cererea are la bază aspecte de natură economică respectiv prin H.G. nr.1071/04.10.2021 , salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,33 ore. În acelaşi timp cheltuielile aferente activităţilor specifice s-au făcut pe baza consumurilor normate de combustibil, lubrifianţi, medicamente, materii prime şi materiale, utilităţi, energie, apă, şi/sau gaze în scop tehnologic şi a preţurilor acestora în vigoare, a cheltuielilor cu munca vie care s-au majorat din 2019 până în prezent modificarea tarifelor din mai multe motive”.

154 de lei capturarea unui câine

Tariful pentru oricare dintre serviciile prestate de operator ar urma să crească cu câțiva zeci de lei. De exemplu, capturarea unui câine crește de la 126,06 de lei fără TVA la 154,20 de lei. Pentru cazarea unui câine în Adăpostul de la Breasta, tariful va fi 26,49 de lei față de 17,83 de lei cum era până acum. Și pentru câinele care este adoptat de la distanță, dar rămâne în adăpost tariful este același. Dacă până la această dată microciparea, deparazitarea, sterilizarea, eutanasierea erau taxate separat din acest an Salubritatea percepe un singur tarif pentru toate aceste servicii numit tarif servicii medicale. Acesta va fi în valoare de 346,53 de lei/zi. Pentru mașina care servește la capturarea câinior tariful este diferit după cum aceasta se află în lucru sau în așteptare. Adică, tariful este 110,10 lei/oră dacă mașina cu hingheri se plimbă prin oraș ca să prindă câini. Dacă mașina este în așteptare, adică este oprită și așteaptă hingherii să vină cu câinii, tariful este de 68,95 de lei/oră.

Adăpost Breasta
Adăpost Breasta

De ce cresc tarifele

Cum justifică Salubritatea creșterea acestor tarife? Operatorul scoate în evidență creșterea salariului minim, majorarea valorii tichetului de masă de la 15 la 20 de lei, așa cum se prevede în contractul de muncă negociat între angajator și sindicat. O altă cauză care duce la scumpirea întreținerii unui câine fără stăpân ar fi scumpirea apei, combustibilului și a medicamentelor.Prin urmare un conducător auto pe mașina de ecarisaj primește un salariu mediu brut de 4.100 de lei. Un hingher primește un salariu mediu brut de 2.983 de lei, iar îngrijitorii, paznicii și bucătarii încasează 3.194 de lei. La aceste venituri se adaugă și tichetele de masă în valoare de 378,40 de lei/lună.

Ecarisaj
Ecarisaj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS