9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa 5 luni, viaţa lui Vladimir e o luptă continuă. Familia şi-a vândut casa pentru a-l salva

La 5 luni, viaţa lui Vladimir e o luptă continuă. Familia şi-a vândut casa pentru a-l salva

De când s-a născut, Vladimir a stat numai prin spitale, deşi nimic înainte de naştere nu anunţase un astfel de început de drum. Are numai cinci luni, dar încercările prin care a trecut în puţinul timp de când a venit pe lume au fost cât pentru o viaţă întreagă. Şi greutăţile nu au trecut. Bebeluşul este internat, în prezent, într-un spital din Italia, unde îi este alături mama, hotărâtă să lupte împotriva destinului cenuşiu care s-a abătut asupra lui Vladimir. Acasă, în Craiova, tatăl şi fraţii băieţelului aşteaptă înfriguraţi veşti despre micuţ.

Trei medici au spus că totul este în regulă, în timpul sarcinii

Vlad s-a născut la Spitalul „Filantropia” din Craiova, după o sarcină atent monitorizată, cu toate analizele necesare, ecografii bilunare, dublu şi triplu test, cât şi o testare genetică pentru că, după vârsta de 35 de ani, riscul de Sindrom Down este mai mare. Totul părea în regulă. Adriana Dinu, mama lui Vladimir, a fost, pe parcursul sarcinii, la trei medici ginecologi: medicul care i-a monitorizat sarcina, medicul la care a mers pentru morfologia fetală din trimestrul al doilea şi medicul la care a făcut morfologia de trimestru III. Şi totuşi, nimic nu prevestea ce avea să vină.

„Fiind încadrată în altă categorie de vârstă, 35 ani, pentru dublu test sunt niște date statistice care arată că există un risc mic de sindrom Down, cu toate că ecografia nu indica nimic anormal. Pentru liniștea mea, am făcut și o testare genetică, se numește ADN fetal liber circulant. Părând totul în regulă, cele două doctoriţe mi-au spus că nu mai este nevoie de triplu test sau morfologie de trimestru III. Dar am decis să fac, totuși, morfologia aceasta pe cont propriu, în paralel, și am mers la încă un medic, unul dintre cei mai renumiţi din Craiova. Mi-a comunicat și acesta că, din punctul lui de vedere, totul e ok”, povesteşte mămica lui Vladimir.

O luptă continuă, din prima zi de viaţă

După naştere, a început calvarul. „La 38 săptămâni, au început contracţiile și am mers la spital, unde m-au băgat de urgenţă în cezariană. Când au scos copilul, era negru, nu mişca și nu respira. L-au resuscitat și intubat direct. După jumătate de oră şi-a revenit și l-au detubat. Eu eram în recuperare după cezariană, iar soțul nu avea voie sa treacă de poartă. Medicul neonatolog i-a spus la telefon că va fi pitic și că nu am făcut controalele necesare. Defectele erau vizibile. Şi că dacă mai stătea un minut în burtică, murea. Mie, ca mamă, abia după 2 zile mi-au spus ce s-a întâmplat, când am putut eu să mă târăsc până la vizită la copil…”, îşi aminteşte Adriana Dinu.

În a treia zi, bebeluşul a început să facă febră. Se îneca la fiecare masă și respira foarte greu. După 3 săptămâni în care a primit mai multe combinaţii de antibiotice, iar febra nu scădea, la insistenţele mamei, Vladimir a fost transferat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, cu elicopterul.

Aici, medicii au descoperit că bebeluşul aspira laptele în plămâni. „Cauza febrei era pneumonia de aspiraţie. A aspirat până s-a înecat, pur şi simplu. De teamă să nu se repete, au hotărât să îi monteze traheostoma și gastrostoma. Dar cauza încă nu este cunoscută”, spune mama.

A făcut patru stopuri respiratorii

Până acum, Vladimir a trecut deja prin patru stopuri respiratorii. Într-o dimineaţă, a făcut stop cardiorespirator în braţele mamei. A fost transferat la terapie intensivă, unde a stat până la trei luni. La o lună după externare, au revenit la control la Bucureşti, unde bebeluşului i-a fost schimbată gastrostoma, iar pe drumul de întoarcere, au avut probleme cu aceasta.

„Când am întrebat ce alte investigaţii urmează să facem, mi s-a spus că trebuie să mă obișnuiesc cu ideea că nu va fi niciodată un copil normal și să îl iubesc aşa cum e. Asta fără sa știe de fapt ce are, fără să i se pună un diagnostic. Am rugat medicul chirurg de la ORL să îmi facă referat pentru canule traheale și concentrator de oxigen şi m-a întrebat pe mine ce diagnostic să pună… Aşa se pun diagnosticele care marchează viitorul copiilor noștri”, povesteşte, revoltată, mămica lui Vlad. „Dintr-o sarcină observată atent și perfect normală, am ajuns la certificat de handicap gradul 1.”

Vlad are şi probleme locomotorii, femur scurt, multiple displazii în articulaţii, hipertonie musculară, suspiciune de artrogripoză. Din cauza stomelor, însă, medicii ortopezi şi kinetoterapeuţi le spun părinţilor că nu pot începe nicio terapie, mai ales că nu se cunoaşte diagnosticul.

Şi-au vândut casa pentru a-l salva

Vladimir are mare nevoie de sprijin financiar pentru ca medicii să continue investigaţiile şi să îi ofere şansa unui tratament care să îl facă bine. Părinţii şi-au vândut casa pentru a avea banii necesari ca micuţul să ajungă în Italia. Au hotărât să locuiască toţi, alături de bunici, într-o casă, pentru a lupta pentru Vladimir.

„Am fost nevoiți să ne vindem casa pentru a putea ajunge aici, altfel îmi pierdeam copilul”, spune mama.
De câteva zile, Adriana Dinu şi micuţul Vladimir se află la Roma, la Spitalul Bambino Gesu.

„Deocamdată i se fac investigații. Nu am ajuns decât de câteva zile… Îi vor face endoscopie ca să vadă sursa aspirării pulmonare, ceea ce la noi nu s-a făcut. Dacă apare ceva operabil, îl operează. Cum am ajuns aici au schimbat tot ce i s-a montat în ţară”, transmite mămica.

Părinţii nu ştiu la ce sumă se vor ridica toate cheltuielile, pentru că încă nu au informaţiile complete privind căile de urmat pentru tratament. Însă cheltuielile lunare, deocamdată, pentru a acoperi chiria şi necesităţile lui Vladimir, ajung la 3000-4000 de euro pe lună.

Mesajul emoţionant al micuţului, prin cuvintele mamei

În timp ce Adriana este alături de bebeluş, la Roma, soţul său este în ţară, unde a rămas ca să aibă grijă de ceilalți trei copii. Vlad mai are o soră de 8 ani şi un frate şi o soră de 6 ani, gemeni. Familia aşteaptă veşti din Italia şi speră să îl revadă cât mai curând pe micuţ.

Mama sa a scris un mesaj emoţionant, aşezând cuvintele în locul micuţului care nu poate vorbi:

„Eu sunt Vladimir. Am 4 stopuri respiratorii, dar nu renunț sa îmi fac familia fericită ! Vreau să mă fac mare, să îmi pot enerva și eu frăţiorii când le fur jucăriile și să ne bucurăm împreună când alergăm prin casă! Pentru asta am nevoie de ajutorul vostru. În fine…nu ma dau bătut!”

Cum puteţi ajuta

Donaţii pentru Vladimir se pot face în următoarele conturi:

RO39INGB0000999912014241 EUR
RO95INGB0000999905133605 RON
Beneficiar: DINU AURORA

Pe lângă donaţii, Vladimir poate fi ajutat şi prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, în cazul persoanelor juridice, sau a 3,5% din impozit, în cazul persoanelor fizice, către Asociaţia Liga Copiilor Extraordinari, care sprijină cazul micuţului. Acest lucru este posibil prin completarea formularului 230.

Datele asociaţiei sunt: cod fiscal 42775649, cont: RO03CARP017301379050RO01.

Pentru mai multe informaţii legate de evoluţia lui Vladimir şi necesităţile sale, pe Facebook s-a creat un grup special: Împreună pt bebe Vladimir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS