8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieOlguţa Vasilescu i-a scris ministrului Bode că primăria a fost amendată pe nedrept în scandalul poleiului din Craiova

Olguţa Vasilescu i-a scris ministrului Bode că primăria a fost amendată pe nedrept în scandalul poleiului din Craiova

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, s-a plâns ministrului Lucian Bode, într-o scrisoare trimisă astăzi, că primăria a fost amendată fără vină de poliţie pentru problemele de trafic din oraş, cauzate de poleiul format în timpul nopţii.

Olguţa i-a spus ministrului că vinovat pentru situaţia creată este ISU Dolj care i-ar fi comunicat alerta meteo de depunere a poleiului cu o întârziere de patru ore. Primarul i-a solicitat ministrului să analizeze situaţia şi să impulsioneze IPJ Dolj să trimită mai multe echipaje de poliţie pe străzi. „De fiecare dată, ni s-a răspuns că sunt echipaje în stradă, dar, de fapt, nimeni nu le-a văzut“, mai spune primarul în scrisoare.

„Vă supun atenției o situație cu care ne-am confruntat în noaptea de 12 ianuarie 2022, apărută ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către angajații de la ISU Dolj.

Așa cum știți, legislația română nu mai prevede posibilitatea plătirii orelor de așteptare pentru utilajele de deszăpezire, motiv pentru instituțiile care au ca sarcină deszăpezirea drumurilor publice să fie în totalitate dependente de avertizările meteo.

Având în vedere că în noaptea de 12 ianuarie 2022 s-a știut, cel puțin de la ora 2.45, de alerta pentru depunere de polei, așa cum reiese din informarea transmisă de ANM către ISU Dolj, primarii din județul Dolj ar fi trebuit să primească această avertizare în cel mai scurt timp posibil. Numai că ISU Dolj a transmis-o către Unitățile Administrativ Teritoriale abia la ora 6.59, în condițiile în care, la acea oră, traficul rutier era deja în plină desfășurare“, a scris edilul Craiovei.

Primăria Craiova a instituit un serviciu de permanenţă

Primăria Craiova a instituit un serviciu de permanență format din două echipaje, care să acționeze în cazuri de necesitate, la orice oră din zi și din noapte. Potrivit primarului, acestea au acționat în timpul nopții de 12 ianuarie, împrăștiind peste 30 de tone de material antiderapant până la ora 7 dimineața.

„Avertizarea meteo a ajuns la Primăria Craiova la ora 7.00 și am putut solicita firmelor care efectuează deszăpezirea suplimentarea numărului de utilaje și a numărului de lucrători care să acționeze și pe trotuare“.

Accidente provocate de polei. Primăria, amendată

„În cursul dimineții de miercuri, 12 ianuarie, au avut loc mai multe accidente de circulație pe raza municipiului Craiova, dar niciunul nu a avut ca motiv depunerea de polei, așa cum reiese și din comunicatele de presă emise de IPJ Dolj. Cu toate că starea drumurilor principale și a celor în pantă a fost asigurată pe timpul nopții, chiar și în ciuda faptului că Primăria Craiova nu a primit nicio avertizare meteo, IPJ Dolj a considerat oportun să amendeze Municipalitatea cu 7.000 lei pentru că nu a luat măsurile necesare pentru menținerea drumurilor în stare bună. Acest lucru l-am aflat din presă, pentru că nu ne-a parvenit oficial nicio înștiințare până în acest moment, ceea ce arată modul de relaționare între instituțiile statului.

Aș dori să vă atrag atenția că am solicitat de nenumărate ori către IPJ Dolj prezența în stradă a lucrătorilor de poliție de la serviciul circulație, mai ales în situații precum cea expusă mai sus. De fiecare dată, ni s-a răspuns că sunt echipaje în stradă, dar, de fapt, nimeni nu le-a văzut.

Înțelegem că fiecare instituție a statului trebuie să-și facă datoria, motiv pentru care vă învederăm că trebuie să luați măsuri față de ISU Dolj, care, prin nerespectarea procedurilor și atribuțiilor de serviciu, a împiedicat o altă instituție să acționeze cu celeritate într-o situație de criză, iar o altă instituție din subordinea dumneavoastră ne-a sancționat cu amendă din acest motiv.

În speranța unei analize obiective a situației, vă asigur de toată considerația mea,“ a conchis primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS