17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn craiovean, amendat de DIT că a vrut să-şi scadă mama moartă de la taxa de gunoi

Un craiovean, amendat de DIT că a vrut să-şi scadă mama moartă de la taxa de gunoi

Un craiovean a fost amendat de DIT când a mers să-şi scadă de la taxa de gunoi mama decedată. Femeia îşi plătise taxa specială de salubrizare pe anul 2021, dar din păcate a decedat cu o lună înainte de finalul anului. Moştenitorii au mers să o scadă de la taxa de gunoi, dar mare le-a fost mirarea când angajata de la Taxe şi Impozite nu le primit cererea şi, în plus le-a aplicat o amendă în valoare de 307 lei.

DIT Craiova
DIT Craiova

Întâmplare demnă de „noaptea minţii” la DIT Craiova. Un craiovean a primit o amendă contravenţională când a mers la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe să-şi scadă mama decedată de la taxa specială de salubrizare. Inspectorul de la ghişeu a refuzat să-i primească solicitarea, în plus, a întocmit un „proces-verbal de constatare a contravenţiei” şi a aplicat o amendă. În procesul-verbal întocmit de agentul constatator se spune:

„a săvârşit în ziua de 29, luna 12, anul 2021, următoarea/următoarele contravenţii: nedepunerea declaraţiilor de impunere/rectificare a taxei speciale de salubrizare, faptă prevăzută la art.8, pct.2 lit.b din Regulamentul privind instituirea şi administrarea taxei speciale de salubrizare HCL nr.183/2021”, se arat în Procesul-verbal.

Craioveanul spune că angajatul de la DIT i-a spus că nu îi primeşte cererea de scădere a rudei decedate de la taxa de gunoi pentru că nu este una tip. În plus, i-a mai spus că i-a aplicat acea amendă pentru că nu a venit să facă această solicitare până la data de 25 ale lunii în curs, adică decembrie 2021. Craioveanul a rămas fără replică. El ştia că mama sa are taxa plătită până la sfârşitul anului şi a stat liniştit din acest punct de vedere. El s-a gândit să o scadă de la Taxe începând cu anul 2022, deşi femeia murise la sfârşitul lunii noiembrie, înainte de sfârşitul anului 2021.

Planul de acasă nu s-a potrivit cu cel de la DIT

Ajuns la sediul DIT de la Piaţa Centrală, craioveanul a solicitat la ghişeu scăderea, dar angajatul nu i-a primit cererea. Acesta i-a spus că a venit prea târziu. Nu a mai ţinut seama că gunoiul a fost plătit în avans şi că două luni a fost plătit degeaba pentru că persoana în cauză decedase. Ce înseamnă că a ajuns prea târziu? Nu a venit înainte de data de 25 decembrie ca să efectueze scăderea de la taxa de salubrizare. Inspectorul i-a întocmit un proces verbal de contravenţie pe care i l-a pus în braţe şi i-a spus să completeze un formular tip. Aşa craioveanul s-a trezit cu o amendă de 307 de lei.

„Se sancţionează potrivit art. 8, pct.3 din Regulament… aprobat prin HCL 183/2021… cu amendă de la 307 lei la 765 lei şi stabilesc amenda contravenţională în cuantum de 307 lei”, se mai spune în Procesul-verbal de contravenţie.

Aşa s-a trezit craioveanul şi cu banii plătiţi în avans la bugetul local şi cu amenda.

Termenul e termen, spun reprezentanţii DIT

Vom verifica. Hotărârea de Consiliu spune că orice modificare se produce, moştenitorul sau proprietarul are obligaţia să vină până pe data de 25 a lunii următoare producerii evenimentului, când se diminuează numărul persoanelor, când a decedat. Este important dacă s-a înregistrat la noi cererea. Persoana în cauză trebuia să completeze anexa 4. Sunt nişte termene şi cetăţenii trebuie să le respecte. Orice modificare se anunţă la primărie până pe data de 25 a lunii următoare producerii evenimentului. Taxa s-a calculat pentru că nu s-a depus declaraţia, deci persoana decedată apare debitată şi apare cu creanţă pe 2022. Noi operăm în baza acelei declaraţii. Dacă venea peste doi ani, noi nu aveam cum să aflăm că acea persoană a decedat. Vom verifica dacă totuşi cetăţeanul în cauză a lăsat la registratura noastră acea declaraţie şi a ataşat certificatul de deces. Persoana dacă nu s-a încadrat până la termenul prevăzut în HCL rămâne cu acea amendă„, a declarat Elena Bonescu, directorul DIT.

Ce spune Regulamentul

” Contravenții și sancțiuni:

  1. Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament sau neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin acesta, dacă nu au fost comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, constituie contravenţii.
  2. Constituie contravenţie pentru utilizatorii serviciului de salubrizare următoarele fapte:
    a) depunerea peste termen a declarațiilor de impunere/rectificative a taxei speciale de salubrizare prevăzute la art. 5 pct.1, pct.3, pct.5, pct. 6, pct. 8 și pct.12;
    b) nedepunerea declarațiilor de impunere/rectificative a taxei speciale de salubrizate, prevăzute la art.5 pct.1, pct.3, pct.5, pct.6, pct.8 și pct.12;
  3. Contravențiile prevăzute la pct. 2 lit. a se sancționează cu amendă de la 77 lei la 307 lei, iar cele prevăzute la pct. 2 lit. b) cu amendă de la 307 lei la 765 lei.
  4. În cazul utilizatorilor non-casnici, limitele minime și maxime ale amenzilor prevăzute la pct. 3 se majorează cu 300%.
  5. Constatarea contravențiilor și aplicarea sacțiunilor se fac de către primar și persoane împuternicite din cadrul autorității publice locale.
  6. Limitele amenzilor prevăzute la alin. 3 se actualizează prin hotărâre a consiliului local conform procedurii stabilite la art. 491 din Codul fiscal.
  7. Contravențiilor prevăzute în prezentul articol li se aplică dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare”, art.8, Hotărârea nr.183
  8. privind instituirea taxei speciale de salubrizare în municipiul Craiova şi aprobarea Regulamentului privind instituirea și administrarea taxei speciale de salubrizare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS