22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima zi lucrătoare din an, prima zi în faţa ghişeelor de la DIT

Prima zi lucrătoare din an, prima zi în faţa ghişeelor de la DIT

Craiovenii care au rămas cu restanţe la taxe şi impozite din anul trecut sau au de plătit amenzi s-au prezentat în faţa ghişeelor de la DIT încă din prima zi de lucru.

Craiovenii au ajuns, luni, la ghișeele deschise ale Direcției de Taxe și Impozite din Craiova, pentru a-și achita impozitele restante. Ieri, în prima zi de plată, contribuabilii stăteau la rând, să-şi plătească dările. Nu s-au mai format cozile din anii trecuți, când oamenii se înghesuiau la casierii chiar în primele zile din an. Explicația funcționarilor este că sunt încă alte şapte puncte de încasare deschise în cartiere. Totodată se mai adaugă și alte modalități de achitare, altele decât cea clasică la ghișeu. În plus, contribuabilii pot plăti în primele zile lucrătoare doar taxe şi impozite aferente anului trecut şi amenzile contravenţionale. Aglomeraţie mai mare se va produce după data de 10 ianuarie, când se vor încasa şi impozitele aferente anului 2022.

Restanțele din 2021, plătite în 2022


Luni a fost prima zi din an în care craiovenii au fost așteptați la ghișeele DIT pentru a-și plăti taxele și impozitele pe anul trecut. La sediul central din Piața Mare, în jurul prânzului, toate ghișeele erau ocupate și se încasau taxe de la craioveni, în timp ce alte persoane așteptau să le vină rândul. În holul central nu era însă aglomerația pe care o întâlneai, în fiecare an, în aceste zile. Plata taxelor și impozitelor de la populație a fost ca într-o zi obișnuită de lucru.

„Eu nu am plătit gunoiul în anul 2021. Dacă nu mai este ca înainte la asociaţia de proprietari am trecut cu vederea şi a trecut anul fără să plătesc. Îmi plătisem impozitul la începutul anului, iar când am făcut declaraţia nu am ştiut cum stau lucrurile”, a spus un craiovean aflat ieri la sediul DIT de la Piaţa Centrală.

Craiovenii care au rămas cu restanţe la taxe şi impozite din anul trecut sau au de plătit amenzi s-au prezentat în faţa ghişeelor de la DIT încă din prima zi de lucru.

Alţi craioveni aflaţi ieri la sediul DIT nu aveau de plătit vreun impozit. Aceştia ajunseseră aici ca să plătească o taxă de timbru.

„La sfârşitul anului am fost anunţat de la Judecătorie că trebuie să plătesc o taxă de timbru de câţiva zeci de lei. Nu am venit atunci în ultimele zile, dar am ajuns azi pentru că trebuie să depun chitanţa la instanţă, să fac dovada că am plătit. Am venit aici la Piaţă Centrală că am înţeles că este un ghişeu unde poţi plăti taxa judiciară de timbru”, şi-a justificat un alt craiovean prezenţa la DIT încă din prima zi de lucru.


De luni 10.01.a.c. craiovenii se vor înghesui la ghişeele DIT ca să plătească taxele şi impozitele pentru anul curent. Mulţi vor achita până la data de 31 martie a.c pentru a prinde reducerea de 10%.

Ai cont pe Ghişeul.ro, vezi ce impozite ai de plătit

De menţionat, craiovenii care au cont pe Ghişeul.ro şi plătesc taxele şi impozitele simplu, rapid și sigur, adică online puteau să vadă încă de ieri ce impozite au de plătit în acest an. „De ani buni eu plătesc online. Am cont şi este foarte bine aşa. Am verificat şi am în jur de 1.500 de lei pentru bunurile mobile şi imobile pe care le deţin. Ce nu am observat, nu apare taxa pentru gunoi. Voi verifica şi în zilele următoare, dar plata o voi face sigur până la 31 martie„, spune un craiovean care îşi plăteşte online taxele şi impozitele.

Taxa de salubrizare se plăteşte lunar până pe data de 25 a lunii

Declaraţie de impunere
Declaraţie de impunere

Taxa care a dat mari bătăi de cap craiovenilor încă de anul trecut se plăteşte lunar. Este vorba de taxa specială de salubrizare Aceasta se plăteşte până pe data de 25 a lunii pentru luna precedentă. Craiovenii pot să plătească taxa pentru gunoi pentru mai multe luni sau pe tot anul. În anul 2022, taxa pentru gunoi a crescut de la 11lei/persoană/lună la 12lei/persoană/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS