7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacturi uriaşe la căldură

Facturi uriaşe la căldură

Lovitură dură pentru craiovenii care locuiesc la bloc. Primele facturi la căldură din acest sezon rece sunt uriaşe. Proprietarii plătesc câte 700 de lei, 800 de lei şi peste 900 de lei doar la căldură.

Facturile la căldură au crescut semnificativ. Sub 400 de lei sau 500 de lei mai rar găseşti facturi la căldură pe listele de plată, afişate de asociaţiile de proprietari din Craiova. Doar craiovenii care mai locuiesc la garsonieră au de plătit pentru căldura primită din sistemul centralizat al oraşului facturi de 200-300 de lei. Locatarii spun că scumpirea gigacaloriei se resimte în facturile din luna noiembrie care au fost calculate şi achitate în decembrie.


„Facturile sunt mai scumpe faţă de lunile anterioare şi faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. Ne aşteptam să fie mai mari, iar în decembrie vor fi şi mai scumpe. Am avut facturi la căldură în valoare de 700 de lei, de 800 de lei şi chiar 900 de lei la două camere. Depinde şi ce calorifere şi-au montat locatarii în apartament şi mă refer la SET aici. Toată asociaţia noastră este la pauşal. Oamenii nu au bani, este greu. Eu le-am spus că mai pot să renunţe la caloriferele din apartament, să pună unele mai mici şi apoi să facă SET-ul”, spune Gheorghe Mateescu, președintele Asociație de proprietari 4A, Craioviţa Nouă.

800 de lei, factura la căldură pentru un apartament cu trei camere

Facturile la căldură pe întreaga asociaţie de proprietari au crescut în unele cazuri cu peste 10.000 de lei. Un apartament cu trei camere are de plătit pentru căldura din noiembrie 800 de lei la care se adaugă şi restul cheltuielilor la întreţinere.


„Facturile sunt mai mari anul acesta comparativ cu anul trecut în luna noiembrie. Eu sunt la două asociaţii administrator şi la ambele facturile pentru căldură sunt mai mari cu peste 10.000 de lei. De exemplu, la Asociaţia 2 Spania factura pe asociaţie este mai mare faţă de anul trecut cu 10.004 de lei, iar la 1 Spania cu 13.400 de lei. Am văzut pe listele transmise de la firmele de repartitoare că sunt apartamente care au şi 800 de lei la căldură la trei camere. În general la trei camere se consumă 2 gigacalorii”, spune administratorul asociaţiei de proprietari, Ioana Tudor.

Factură mare

Într-o asociaţie de proprietari din cartierul craiovean Lăpuş- Argeş, facturile la căldură ajung şi la 900 de lei pentru un apartament cu trei camere. Preşedintele asociaţiei de proprietari spune că anul trecut într-o lună de iarnă cea mai mare factură la căldură a fost de 500 de lei.


„Facturile sunt mari, parafrazându-l pe Caragiale, „„Căldură mare, mon cher!”, spunem şi noi : „Factură mare!”. Avem facturi la căldură de 700, 800 şi 900 de lei la apartamentele cu trei camere. Anul trecut cea mai mare factură la căldură era de 500 de lei într-o lună de iarnă. Consumul este la pauşal. Locatarii vin se văd listele şi se uită urâ la noi. M-a sunat o doamnă care locuieşte în Bucureşti şi are garsonieră la noi în asociaţie. Când a auzit că are 300 de lei doar căldura, mi-a zis că la Bucureşti ea plăteşte mai puţin”, a explicat Ion Ungureanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari 13 Lăpuş.

Câte gigacalorii a cumpărat Termo şi câte a vândut

Furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Urban a cumpărat de la Complexul Energetic Oltenia 46.635 de Gcal. Populaţiei i-a facturat în luna noiembrie 36.188 de Gcal. Restul de 10. 447 de Gcal au intrat pe pierderi. Pierderea este de 22.40%, dar se încadrează în pierderea aprobată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS