10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDin ce cauză nu este căldura craiovenilor mai ieftină

Din ce cauză nu este căldura craiovenilor mai ieftină

Primăria Craiova recunoaște că încălzirea locuințelor craiovenilor cu energie termică, din sistemul centralizat de încălzire al orașului ar fi putut fi mult mai ieftină.

Administrația locală a preferat să țină în brațe noua societate care furnizează agent termic orașului în detrimentul populației. De ce în detrimentul populației? Noua societate de termoficare nu prezenta încredere pentru producătorul de agent termic primar, în speță Sucursale Craiova II – CE Oltenia, iar municipalitatea a ales să plătească garanția cerută de producător. CEO a pus încă din vara anului 2021 această condiție, furnizarea agentului termic primar către oraș contra unei garanții. Primăria a fost la acel momen pusă, cum s-ar spune între ciocan și nicovală. A ales să ia bani de la bugetul local și să pună la dispoziția Complexului cele 10 milioane de lei cerute de operator.

Căldură
Căldură

„Garanția suplimentară de minim 10 milioane de lei, cerută de CE Oltenia pentru furnizarea căldurii, a dus la imposibilitatea financiară a Primăriei Muncipiului Craiova de a mări subvențiile acordate prin HCL 336/26.08.2021”, se arată într-un răspuns al Primărie Craiova.

Drept urmare, de la 1 noiembrie a.c s-a modificat tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice. Energia termică distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici s-a scumpit de la 415,30 lei/Gcal, la 487,41 lei/Gcal (TVA inclus). De asemenea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice a crescut de la 701,93 lei/Gcal, la 930,93 lei/Gcal (TVA inclus). Tariful local pentru populație s-a majorat de la 390 lei/Gcal, la 462,11 lei/Gcal (TVA inclus).

Căldura craiovenilor cea mai scumpă din țară
Căldura craiovenilor cea mai scumpă din țară

Cu cât a subvenționat Primăria Craiova căldura craiovenilor

În cele din urmă primăria Craiova a subvenționat căldura popolației cu un procent mult mai mic decât ar fi putut să o facă. Pentru energia tremică furnizată prin PT-uri, primăria a acordat 5,19% din tariful energiei termice, iar pentru energia termică produsă în CT-uri a acordat 50,36%.

„Subvenția acordată de Primăria Craiova, pentru populație este de 5,19% pentru energia termică furnizată populației prin punctele termice și de 50,36% pentru energia termică produsă și furnizată prin centrale tremice”, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova dat GdS.

Subvenție de peste un milion de lei în luna noiembrie

Pentru primele facturi emise de Termo Urban cu noul tarif, Primăria Craiova a acordat o subvenție de peste un milion de lei.

Craiovenii plătesc cea mai scumpă căldură
Craiovenii plătesc cea mai scumpă căldură

„Subvenția acordată operatorului serviciului de alimentare cu energie termică pentru municipiul Craiova, Termo Urban Craiova SRL, pentru luna noiembrie a fost de 1.599.991,90 de lei”, se mai arată în răspunsul primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS